Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisens bilder och vittnesmål om terrortillslaget i Östersund

Fredrik Sjöshult: ”Det var ett väldigt snabbt uppkommet terrorhot”.
Den misstänkta gärningsmannen.Foto: Polisen / Polisen
Polisens anmälan.Foto: Polisen / Polisen

Här är de okända detaljerna i terrorutredningen.

I en utredningshandling Expressen tagit del av framgår polisens version av händelseförloppet i Östersund.

”Den här färden måste vi få stopp på. Snabbt”, minns en av poliserna – en annan uppger att det luktat bränt och runnit vätska om bilen.

”Vill ha han som försvarade Akilov”, säger mannen.

En man i 30-årsåldern är häktad på sannolika skäl misstänkt för stämpling till terroristbrott efter att ha kört en bil på ett uppseendeväckande sätt i centrala Östersund förra veckan.

Här kraschade mannen.Foto: Polisen / Polisen

Den terrormisstänkte mannen

Mannen i 30-årsåldern kom till Sverige 2012 och har flera gånger fått avslag när han sökt asyl och uppehållstillstånd.

Han beskrivs som en uppskattad medarbetare inom vårdsektorn och har fru och barn.

 Efter att ha lämnat Sverige återvände han i fjol då han beviljades ett tillfälligt uppehållstillstånd, vilket berodde på att hans fru fått arbetstillstånd.

Expressen kan nu berätta om de hittills okända detaljerna i terrorutredningen, efter att ha tagit del av en omfattande utredningshandling som lämnats in av åklagare till Östersunds tingsrätt.

Polisernas vittnesmål från gripandet

Bland annat ingår de inblandade polisernas rapport från händelsen:

Bild från polisutredningen.Foto: Polisen / Polisen

”Vi kör rakt mot aktuell bil i syfte att han inte ska passera oss och stanna. Hastigheten är i detta skede gångfart. Jag ser att det är en person bakom ratten, en man. Det sitter ingen på passagerarplats fram. (...) Han svänger ner vid 'rampen' på Stortorget och kör i riktning mot Köpmangatan och Badhusparken. När han kör ner mot rampen ökar han farten. Uppskattningsvis så är hastigheten 30-40 km/h men ökande”, står i ett polis-pm.

Bilens baklucka.Foto: polisen / polisen

Mannens färd beskrivs som vinglig. Den slutar med att han krockar.

Detta förlopp händer väldigt fort och det handlar om några sekunder så det är svårt att uppskatta hur länge det pågår. (...) Jag ser att det ryker från Volvon och ser personen som sitter kvar på förarplatsen. Jag tar fram mitt tjänstevapen och kommenderar honom att visa händerna.

”Luktade bränt från bilen”

Vidare står det:

”Förardörren var öppen. Det luktade bränt från bilen, ljus, svagt färgad vätska rann från motorn ut från asfalten. Dessutom rykte det från den utlösta airbagen i ratten samtidigt som ett knastrande ljud hördes. Även damm från den utlösta airbagen på passagerarsidan ‘svävade’ i bilens kupé.

Så här såg det ut efter kraschen.Foto: Polisen / Polisen

”Polisinspektör (namn) iakttog två större samt en mindre bensindunk i bilens bakre utrymme, varför bakluckan öppnades försiktigt för att om möjligt avlägsna dessa innan en eventuell brand uppstod. (En polis) kände på dunkarna med handskbeklädda händer och fann att dessa verkade tomma varför de lämnades kvar.”

Bilen beslagtogs och fördes till polishusets innergård.

Första förhören

I utredningshandlingen framgår också att polisen genomförde en husrannsakan hemma hos mannen klockan 18.05 den 14 augusti. Bland annat beslagstogs datorer, mobiltelefoner och några kvitton.

Det första förhöret med mannen hölls klockan 14.52 den 14 augusti. Han namngav då en advokat han ville ha och tillade att ”om hon inte kan så vill han ha han som försvarade Akilov.”

Den misstänkte terroristen.Foto: PRIVAT

Förundersökningen rubricerades först olaga hot mot grupp och sedan förberedelse till mord. I ett andra förhör, den 15 augusti, närvarade en representant för Säpo – och mannen fick veta att han nu var terrormisstänkt:

– Nu är det omformulerat till en terrorhandling, säger förhörsledaren.

– Det är samma handling som du är misstänkt för men det är en annan rubricering, förklarar mannens advokat.

– Är det här grövre då, undrar mannen.

– Ja, det är det, blir svaret.

Mannen nekar till anklagelserna.

Misstänkt för stämpling till terroristbrott.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.