Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ordningsvakt frias från våldtäkt i maskinrum

En vakt misstänks ha våldtagit en kvinna med en funktionsnedsättning i ett maskinrum på Södermalm.
Foto: JANNE ÅKESSON
Maskinrummet där kvinnan berättar att hon blivit våldtagen.
Foto: Polisen

Mannen ringde sin kvinnliga vän och sa ”nu måste du komma”. Enligt åklagaren ska han efter det ha våldtagit en kvinna, som lider av en funktionsnedsättning, i ett maskinrum. 

Nu frikänns mannen från misstankarna om våldtäkt.

Det var i höstas som kvinnan berättade för sin mamma, och för personal på sin dagverksamhet, att hon hade blivit våldtagen.

Hon berättade om en man i 30-årsåldern – vars familj är vän med hennes familj sen flera år tillbaka – som tagit kontakt med henne, sagt att han var förälskad i henne och tjatat om sex.

Mannen har tidigare jobbat som ordningsvakt och varit verksam i flera centrum runtom i Stockholm.

Han åtalades, misstänkt för två våldtäkter, men den 11 mars kom den friande domen. Södertörns tingsrätt ansåg att kvinnan berättat konsekvent och efter bästa förmåga men att det inte gick att slå fast att mannen, som själv nekade, var skyldig.

Åtalad för två våldtäkter

Den ena våldtäkten skedde, enligt åklagaren, i Farsta i södra Stockholm förra sommaren. Mannen ska då ha hämtat upp kvinnan i en bil och tvingat till sig sex – trots att kvinnan sa att hon inte ville.

Den andra våldtäkten uppges ha skett i ett maskinrum på Södermalm i centrala Stockholm i höstas. Rummet ligger i anslutning till offentliga lokaler, där mannen jobbat som vakt.

Kvinnan berättar i förhör:

– Han ringde mig och sedan han sa ”nu måste du komma”.

”Jag ville skrika men hann inte”

Hon uppfattade mannen som hotfull och åkte till Medborgarplatsen för att möta upp honom. Där ska han ha lotsat henne till ett maskinrum, som han låste upp med nyckel.

– Så sa han till mig du måste ta ned dina byxor för att jag vill KK:a med dig. Som knullkompis. Och jag sa jag vill inte, berättar kvinnan.

En kriminalsökhund hittade sperma på golvet där kvinnan berättat att hon blev våldtagen. Den misstänkte förklarar det med att han haft sex med en exflickvän på platsen, men vill i förhör inte berätta vad exet heter.
Foto: Polisen
I jobbet som vakt har mannen haft tillträde till maskinrummet.
Foto: Polisen

Mannen ska då ha svarat ”nu måste jag bli arg på dig” – och sedan våldtagit kvinnan analt. Kvinnan säger i förhör att hon kände sig äcklad efteråt, och åkte direkt hem för att duscha. Hon hade sen ont i flera veckor.

– Jag ville skrika men jag hann inte, berättar hon.

På en 11-årings nivå

Som bevisning har åklagaren bland annat åberopat flera vittnesförhör, och på golvet i maskinrummet fanns sperma som tillhör den misstänkte.

Polisen har utrett även en tredje våldtäkt, men åklagaren har på grund av ”bevissvårigheter” valt att inte väcka åtal i det fallet.

I polisutredningen framgår det att kvinnan har en mental nivå som en 11-åring. Mamman berättar om en dotter som varit rädd och haft panik efter händelserna, och åklagaren skriver i sin stämningsansökan att den misstänkte ”otillbörligt utnyttjat att målsäganden befann sig i en särskilt utsatt situation på grund av en funktionsnedsättning”.

Förnekar brott

Enligt mannens advokat Gustaf Kjellberg nekar den misstänkte till brott.

I förhör säger mannen att han uppfattat kvinnan som ”vanlig” och ”vuxen” och att det främst är hon som har hört av sig. Han säger att han skjutsat hem henne någon gång och stämt träff med henne på Medborgarplatsen för att äta lunch – men att våldtäkterna är uppdiktade.

– Jag skulle aldrig göra mot henne sådana saker, nej, säger den misstänkte.

Brottsstatistik 2021 från Brottsförebyggande rådet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.