Polisen misstänker: Han låste in och våldtog rullstolsburen kvinna

Mannen misstänks ha hållit en rullstolsburen kvinna fången och våldtagit henne flera gånger.
Foto: Polisen
Brottsplatsen: Mannens lägenhet i Vasastan i centrala Stockholm.
Foto: Google maps

I tre veckor höll mannen en rullstolsburen ung kvinna fången i sin lägenhet i Vasastan, där han misshandlade och våldtog henne, enligt polisens misstankar.

Kvinnan har berättat att mannen tänkte röva bort henne till Tunisien för att sälja henne.

Och det var när han tog henne till passexpeditionen som hon till sist lyckades slå larm – genom att visa upp en handskriven lapp.

Mannen har tidigare dömts för att ha tagit en 17-årig flicka till samma lägenhet och våldtagit henne.

Förra veckan häktade tingsrätten mannen, som är i 65-årsåldern. Han är på sannolika skäl misstänkt för människorov, våldtäkt och misshandel. Under tre veckors tid ska han ha förgripit sig på en ung rullstolsburen kvinna som han hållit som sin fånge.

Brottsplatsen: Hans lägenhet i Vasastan i centrala Stockholm.

– Jag vill inte gå in på hur många brottstillfällen det rör sig om. Men det är mer än en gång, säger åklagaren Daniel Suneson.

Kvinnan, som kommer från en stad i norra Sverige, har ett fysiskt handikapp från födseln och är rullstolsburen. Hon har också en missbruksproblematik. Före jul flyttade hon med sin pojkvän till Stockholm.

Men den 30 december kom de ifrån varandra.

– Hon försvann bara på Slussen en dag när vi klev av tåget. Det var massor med folk. När jag vände mig om var hon borta. Jag letade efter henne i tre dygn, säger pojkvännen.

Både pojkvännen och kvinnans föräldrar anmälde henne som försvunnen strax efter nyår. Det dröjde tre veckor innan hon återfanns.

Misstankarna: Höll kvinnan inlåst

Enligt uppgifter till Expressen kom hon den 21 januari in på polisens passexpedition i sällskap med mannen. Kvinnans rop på hjälp kom i form av en lapp som hon lämnade över till expediten. På den stod hennes namn och att hon hölls fången.

Mannen greps och kvinnan fördes till sjukhus.

Kvinnan har enligt uppgift berättat att hon hade träffat mannen tidigare. Då var han snäll och bjöd henne på kaffe och pengar.

Efter att kvinnan kommit bort från sin pojkvän stötte hon på mannen på T-centralen i Stockholm. Han ska då ha erbjudit henne att låna ut sin telefon om hon följde med honom hem, vilket hon gjorde.

När kvinnan väl anlänt till lägenheten kunde hon inte ta sig därifrån. Vid de tillfällen mannen lämnade bostaden låste han dörren. Han ska ha lagt föremål framför ytterdörren som hindrade den rullstolsburna kvinnan att ta sig ut.

Mannen dömd för våldtäkt på 17-årig flicka

Enligt uppgifter ska den första våldtäkten ha ägt rum under den tredje dagen. Därefter misstänks han ha förgripit sig på henne sexuellt samt misshandlat henne vid flera olika tillfällen.

Kvinnan ska också ha berättat att mannen tvingade henne att bära sjal. Hon har sagt att skälet till att de lämnade lägenheten för att ta sig till passexpeditionen var för att mannen planerat att föra henne till Tunisien och där sälja henne.

Hans försvarsadvokat säger:

– Han förnekar samtliga gärningspåståenden och misstankar, sedan tänker jag inte kommentera ytterligare.

Mannen har tidigare dömts för våldtäkt. I september 2007 våldtog han en 17-årig flicka i samma lägenhet som nu är aktuell. 

Flickan hade varit på en krog med sina kompisar. Hon hade bara druckit ungefär två öl men började känna sig konstig och bestämde sig för att gå hem före de andra, berättade hon senare i förhör.

Hon hade bara fragmentariska minnesbilder av vad som hände sedan, men mindes att hon åkte tunnelbana med en man, att han bar henne upp för en trappa till en lägenhet lade henne i en säng och våldtog henne. Hon kunde inte kämpa emot, kroppen lydde inte.

”Brukar ta hem unga utslagna flickor från Sergels torg”

Vid det laget var hon tillräckligt klar för att att kunna lägga märke till sin omgivning: Inredningen som hon mindes som ”lite tantig” med plastblommor och dukar på allting, och mannens joggingbyxor med resårband, ”från början uppdragna över naveln, på ett omodernt sätt”.

Efter våldtäkten gav mannen henne en lapp med sitt namn och telefonnummer innan han skickade i väg henne i en taxi. Senare upptäckte hon att hennes kamera var borta. 

Hon mådde mycket dåligt efter händelsen, och det dröjde fram till nyårsafton innan hon orkade berättade för sin syster om vad som hänt. Några dagar senare polisanmälde de brottet.

Hemma hos mannen hittade polisen flickans kamera och en telefon med det nummer som stod på lappen hon fått. 

Mannen, som nekade, dömdes till tre års fängelse för våldtäkt och häleri.

I utredningen beskrev ett vittne som kände mannen väl att han ”brukar ta hem unga utslagna flickor från Sergels torg, bjuda dem på alkohol och droger samt förgripa sig på dem”

Vittnet berättade också att mannen hade visat henne bilder på medvetslösa flickor som låg på hans säng medan han utförde sexuella handlingar. Han åtalades dock inte för några ytterligare sexualbrott.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning
Brott i Sverige 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.