Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen misstänker: 17-åring skjuten i huvudet av misstag

17-åring skjuten av misstag - 14-åring bakom vapnet.
14-åringen greps av polis misstänkt för försök till mord – men polisens teori är att han avfyrade skottet av misstag.
Foto: Janne Åkesson / Swepix
Polisen söker igenom området kring källarlokalen där skottlossningen inträffade.
Foto: Janne Åkesson / SWEPIX
Skottlossningen skedde i en källarlokal i ett bostadshus i Farsta.
Foto: Janne Åkesson / Swepix

En 17-åring ligger fortfarande nedsövd efter att han blev skjuten i huvudet i Farsta förra veckan.

14-åringen som misstänks ha avfyrat skottet tros ha gjort det av misstag när han lekte med en pistol.

Nu sitter en 16-åring häktad för att ha tagit med vapnet till källarförrådet där skottlossningen skedde.

Det var tidigt på eftermiddagen förra onsdagen som polis och ambulans ryckte ut till en adress i Farsta i södra Stockholm efter larm om att det fanns en skadad person på platsen.

När man anlände fann man en 17-åring som blivit skjuten i huvudet. Han fördes till sjukhus där han efter en vecka fortfarande ligger nedsövd med allvarliga skador, enligt uppgifter till Expressen.

På brottsplatsen greps en 14-årig pojke misstänkt för att ha avfyrat skottet. Han är nu omhändertagen av ungdomsvårdande myndigheter.

Enligt uppgifter har polisen från start haft teorin att det rört sig om ett vådaskott som skjutits av misstag när 14-åringen lekte med en pistol.

Advokaten: ”Olyckshändelse”

14-åringens försvarsadvokat Olof Bexell är inne på samma spår:

– Det här är en olyckshändelse. Jag är av uppfattningen att rubriceringen försök till mord inte kommer att finnas kvar särskilt länge. Detta är ett fall som rör unga personer och därför vill jag inte uttala mig mer specifikt av hänsyn till alla inblandade, säger Bexell.

Efter händelsen efterlystes en tredje person för misstänkt inblandning i händelsen.

Den personen, en 16-åring, sitter nu häktad misstänkt för grovt vapenbrott. Enligt uppgifter var det hans pistol som 14-åringen sköt skottet med. Vapnet i fråga är enligt uppgifter en Glock 9 mm.

Den utpekade skytten är ännu inte straffmyndig så oavsett vad förundersökningen landar i kommer åklagare inte att kunna väcka åtal mot honom.

Polisen orosanmälde

Varken den skjutne 17-åringen eller den häktade 16-åringen har tidigare dömts för några brott.

Myndigheter har däremot slagit larm om 14-åringens utveckling vid flera tillfällen. 

I orosanmälningar från polisen står att han umgåtts i en kriminell miljö i Farsta där det finns äldre kriminella som söker upp och rekryterar ungdomar.

14-åringen har upprepade gånger rymt från jourhemmet han varit placerad på och i somras blev han omhändertagen enligt lagen om vård av unga, LVU.

I beslutet står att rymningsepisoderna flera gånger tagit slut när pojken ringt jourhemmet, som ligger i en annan del av Stockholm, och bett om att bli hämtad i Farsta.


Andra krimnyheter: Mördade Tommie, 19, och våldtog kvinna

Abubaker Mohamad Awad dömdes till livstids fängelse i okbober.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.