Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen misstänker: 14-åring misshandlades – för sin sexuella läggning

Så rubriceras olika typer av misshandel
Tre killar mellan 15 och 18 år gamla har åtalats för att ha misshandlat en 14-åring på grund av hans sexuella läggning.
Foto: Polisen
Misshandeln misstänks ha ägt rum i ett parkeringsgarage i södra Stockholm.
Foto: Polisen
Det var via Snapchat som 14-åringen kom i kontakt med en kille, och de bestämde sig för att träffas.
Foto: NTB Scanpix / TT NYHETSBYRÅN

14-åringen stämde via nätet träff med en kille. Det slutade med att han blev misshandlad av ett gäng som efteråt skrattade, enligt misstankarna.

Motivet var att ”kränka målsäganden på grund av hans sexuella läggning”, enligt åtalet.  

Via Snapchat kom 14-åringen i kontakt med en kille, och de bestämde sig för att träffas en kväll i oktober förra året. De mötte varandra i södra Stockholm. För polisen berättade 14-åringen om hur killen pratade i telefon och att det dök upp flera andra killar. De hamnade i ett trapphus vid ett parkeringsgarage.

”Ett flertal sparkar”

Gänget började ställa ”äckliga” frågor till 14-åringen för att kränka honom, som han uppfattade det. Han började springa därifrån men blev upphunnen och misshandlad. Han fick motta ”ett flertal sparkar” och ”ett slag i bröstet”, enligt åtalet. Delar av händelseförloppet fångades av övervakningskameror, och på filmerna ses hur flera av angriparna skrattar när de springer från platsen.

14-åringen kunde själv larma polisen.

Nyligen åtalades en 15-åring, en 16-åring och en 18-åring för misshandel. ”Brottet har begåtts med motivet att kränka målsäganden på grund av hans sexuella läggning”, står det i åtalet.

Det handlar alltså om ett så kallat hatbrott – vilket ska ses som en försvårande omständighet om de döms, enligt åklagare Kajsa Hultqvist.

– Det som görs gällande är att det är deras uppfattning om målsäganden som ligger till grund för det här, säger hon.

Den kille som stämde träff med 14-åringen har inte åtalats.

– Det har florerat fler personer i utredningen, men är man inte 15 år fyllda så kan man formellt sett inte misstänkas för brott, säger Kajsa Hultqvist.

Åtalad: Vi skulle leka med honom

I förhör berättade den åtalade 15-åringen om att gänget ville skrämma 14-åringen.

Polisen: Vad var syftet med att skrämma honom?

15-åringen: Det var inget syfte, vi skulle leka med honom. Vi tog det inte som seriöst, vi skulle skämta med honom. Vi skulle skrika stick härifrån, men sen blev det något annat.

15-åringen berättade vidare om misshandeln.

Polisen: Sa ni något när han blev sparkad och slagen?

15-åringen: Jag sa ingenting, min vän sa ingenting. NN och hans vän sa jävla bög.

Polisen: Såg du några skador på målsäganden?

15-åringen: Nej, alltså han fick några chanser att springa när dem slog honom men han sprang inte men sen började killen springa.

Advokat Marcus Lodin försvarar 15-åringen:

– Han förnekar brott. Han har inte deltagit i något fysiskt våld överhuvudtaget. Han har befunnit sig på platsen, men inte gjort något brottsligt. Det finns inte heller någon kameraövervakning som visar att han gjort något brottsligt, säger han.

Även 16-åringen och 18-åringen nekar till brott men har gått med på att de använt visst våld, enligt åtalet. 

TV: Minidokumentär: I gängens våld

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.