Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisen har vänt trenden – gängen bakom lås och bom

Ett av flera ingripande kring våldsbrott kopplade till Järvafältet senaste året:
I november slog polisen till på Östermalm mot ett kriminellt nätverk från Järva.
Foto: Läsarbild

Efter åratal av ouppklarade våldsbrott på Järvafältet har polisen nu gjort stora framsteg i flera utredningar.

Personer som kopplas till flera av de mest våldsamma nätverken sitter nu häktade misstänkta för flera mord och andra grova brott.

Redan i slutet av månaden kommer det första åtalet.

Det framgår i Expressens nya podd ”Krimrummet”.

https://embed.radioplay.io/?id=102740&country_iso=se

De senaste åren har Järvafältet i Stockholm varit en smältdegel för kriminella nätverk. De har trängts på en liten yta och antalet skjutningar har varit rekordmånga.

Samtidigt har polisen haft stora problem med att klara upp dåden. Sedan 2018 har endast ett av 17 gängmord i Järva lett till fällande dom, rapporterade SVT Nyheter i höstas.

De senaste månaderna har visat en betydligt bättre trend. I flera parallella utredningar sitter personer som kopplas till några av de mest våldsamma kriminella nätverken häktade.

Krimrummet är Expressen nya podd med kriminalreporter Kim Malmgren. Han har bevakat den framväxande gängkriminaliteten under flera år och i podden pratar han med gäster som ger olika perspektiv på aktuella brottsfall och fenomen.

Mördade framför skolbarn

I maj blev en 28-årig man beskjuten när han lämnade en restaurang på torget i Husby. Två maskerade gärningsmän öppnade eld och mannen försökte fly platsen till fots. De jagade mannen genom delar av centrum och fortsatte skjuta innan han slutligen föll till marken och dog.

Mordet skedde på dagtid, framför ögonen på ett stort antal vittnen – bland dem skolbarn som var ute på rast.

Fyra personer – en 20-åring och tre 18-åringar – sitter häktade misstänkta för inblandning i mordet. De kopplas alla till det kriminella nätverket ”Husbys hyenor” och åtal kommer att väckas den 31 januari.

Foto: Janne Åkesson / Swepix

Misstänks för mordförsök – blev själv skjuten

Ytterligare personer sitter häktade efter en skjutning i Hjulsta natten till den 30 augusti. Enligt uppgifter misstänks män från nätverket ”Filterlösa grabbar” – FLG – i Tensta ha varit på platsen för att skjuta rivaler kopplade till ”Dödspatrullen”.

I stället slutade händelsen med att två män från FLG blev skjutna i huvudet. En av dem, en man i 25-årsåldern, mördades medan den andre överlevde med svåra skador. Han sitter nu häktad misstänkt för mordförsök och grovt vapenbrott.

I samband med samma skjutning sitter en 20-åring kopplad till Dödspatrullens yngre falang häktad misstänkt för mord, mordförsök och grovt vapenbrott. Han misstänks även för ett annat mord i Hjulsta i maj förra året.

Utredningen väntas vara klar i mars eller april.

Foto: JANNE ÅKESSON / SWEPIX

Häktad för gamla mord

Sedan en tid står det klart att polisen även arbetar aktivt mot Dödspatrullens äldre falang. 

Under 2017 och 2018 gick polisen i flera sammanhang ut med att man misstänkte att nätverket utförde mord mot betalning, som en affärsidé. Flera kärnmedlemmar i nätverket satt anhållna och häktade i olika utredningar men bevisen räckte aldrig för åtal.

I november häktades en av Dödspatrullens grundare, en 24-årig man, i sin utevaro. Misstankarna mot honom rör två mord, flera mordförsök, synnerligen grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott. Brotten ska ha begåtts mellan april 2017 och juni 2020.

Sedan ett år tillbaka sitter mannen häktad i Spanien misstänkt för grovt narkotikabrott. Svenska myndigheter har begärt att få honom utlämnad till Sverige.

Foto: POLISEN

Greps i DHL-uniformer

I november slog polisen till mot ytterligare ett kriminellt nätverk från Järva.

På Östermalm i Stockholm tog man upp jakten på en bil. Efter en kortare färd i stadsdelen kraschade det jagade fordonet in i en refug och ett stort antal poliser som deltog i insatsen kunde gripa flera män som var klädda i DHL-uniformer.

Enligt uppgifter hade polisen information om att männen var på väg för att råna en näringslivstopp som bor i området.

Åtta personer sitter häktade misstänkta för försök till grovt rån. Flera av dem ingår i kärnan av det som kallats för ”Headshotligan” eller ”Tenstanätverket” – bland dem en utpekad ledarfigur i 30-årsåldern. Flera av de som sitter häktade har varit aktuella i utredningar kring dödsskjutningar de senaste åren.

Foto: Läsarbild

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.