Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisen har hittat vapen – under jakten på mördarna

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Enligt uppgifter hade 19-åringen varit i en föreningslokal och spelat kort på kvällen. När han lämnade byggnaden blev han angripen av två gärningsmän.
Foto: JANNE AKESSON / SWEPIX
19-åringens liv gick inte att rädda.
Foto: JANNE AKESSON / SWEPIX

Den ostraffade 19-åringen hade varit i en föreningslokal i Norsborg och spelat kort.

När han gick därifrån blev han jagad av två gärningsmän – och skjuten till döds.

Efter dådet hittades en misstänkt flyktbil i utkanten av Södertälje – och i en fastighet gjorde polisen ett tillslag i Södertälje där man hittade två skarpladdade vapen.

Sex personer sitter anhållna efter razzian och nu utreder polisen kopplingar mellan vapenfyndet och mordet, enligt uppgifter.

Det var på tisdagskvällen som polisen larmades till Norsborg i Botkyrka kommun, sydväst om Stockholm, efter larm om att en man blivit skjuten.

På platsen fann man en svårt skadad 19-åring, vars liv inte gick att rädda.

Enligt uppgifter hade 19-åringen varit i en föreningslokal och spelat kort på kvällen. När han lämnade byggnaden blev han angripen av två gärningsmän. 19-åringen försökte fly men blev kappsprungen av männen – och skjuten till döds med flera skott. Gärningsmännen försvann sedan i en mörk SUV-bil.

Teorin: Väntade ut offret

Bilen ska ha synts i området tidigare under kvällen. En teori som polisen nu enligt uppgifter arbetar efter är att gärningsmännen väntat ut mordoffret – och sedan gått till angrepp direkt när han lämnade lokalen.

19-åringen ska ha fått ett telefonsamtal som tolkats vara från ett bud, enligt uppgifter till Aftonbladet

– Vi håller på med en utredningsinsats sen småtimmarna i morse. Där jobbar vi med ett flertal olika arbetshypoteser och motivbilder och har inte vinklat in oss på någon än, säger Ola Österling på Stockholmspolisens pressavdelning.

I utredningen finns spår som leder till Södertälje.

Efter dådet hittade polisen en misstänkt flyktbil vid en golfklubb i utkanten av Södertälje. Senare gjordes även en razzia i en industrifastighet i en annan del av staden, enligt uppgifter.

Adressen uppges vara känd i narkotikasammanhang och när polisen gjorde ett tillslag fann man två skarpladdade vapen och en större mängd kontanter. Sex personer som befann sig på platsen sitter nu anhållna misstänkta för grovt vapenbrott. En av dem är en rappare med flera hundratusen lyssningar på Spotify och Youtube.

– Det har varit en utredning om grovt vapenbrott också, som uppstått i kölvattnet av den här insatsen. Där har personer gripits och sedermera anhållits misstänkta för grovt vapenbrott, säger Ola Österling och fortsätter:

– De är inte anhållna för delaktighet i mordet utan för ett grovt vapenbrott. Sen utreder vi naturligtvis för att se om det finns paralleller. Men de är inte anhållna misstänkta för mordet i Norsborg.

Om bilen som hittades vid golfklubben är aktuell för mordet eller för det grova vapenbrottet kan polisen på onsdagseftermiddagen inte ge ett rakt svar på.

– Jag har inte den informationen, men det finns något som gör att man intresserar sig för den här bilen, säger Österling.

Knutna till kriminellt nätverk

Enligt uppgifter misstänker polisen att det finns kopplingar mellan mordet och vapenfyndet – men teorin är att de anhållna männen snarare är vänner till offret än att de är aktuella som misstänkta gärningsmän.

Flera av dem är enligt polisen knutna till ett kriminellt nätverk i Botkyrka som ägnar sig åt stöldkupper samt handel med vapen och narkotika.

Den mördade 19-åringen är ostraffad, men har umgåtts med personer ur samma nätverk.

Blommor och tända ljus

Dagen efter dådet har sörjande samlats i april-snön på gården där dödskjutningen ägde rum. Någon har ställt fram en ram med fotokollage på offret, och framför ligger blommor och tända ljus.

– Han brukade vara här på kvällarna med sina kompisar, säger en av stamgästerna i föreningslokalen som ligger ett stenkast bort.

– Det är för jävligt. Ingen mamma ska behöva begrava sin son, säger han.

– Jag kom hit i dag för att jag ville prata om vad som hände i går, säger en annan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.