Uppgift: Polisen fick inte agera – kvinna kidnappades

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Polisinsats i samband med den misstänkta kidnappningen.
Foto: Janne Åkesseon/Swepix
Åklagare Hanna Lemoine. Arkivbild.
Foto: ROGER VIKSTRÖM

Polisen fick redan i söndags kväll larm om att kvinnans släktingar fått reda på vilket skyddat boende hon befann sig på – men stoppades av åklagare när de ville agera, enligt Expressens uppgifter.

Uppgifterna tillbakavisas av åklagarens chef.

Nu är kvinnan försvunnen och hennes släktingar misstänks för en kidnappning med hedersmotiv.

I tisdags kväll fick polisen larm om att en kvinna kidnappats från ett skyddat boende i Stockholmsområdet. En utredning om misstänkt människorov inleddes och enligt Expressens uppgifter misstänktes två släktingar ha kidnappat henne. 

Motivet misstänks vara hedersrelaterat.

Enligt Aftonbladet har en person gripits men kvinnan saknas fortfarande.

Uppgift: Stoppades av åklagare

Nu kan Expressen avslöja att polisen redan i söndags fick larm om att flickans släktingar fått reda på var hon befann sig – samma släktingar som hon skulle hållas skyddad från.

Enligt uppgifter kontaktade släktingar det skyddande boendet redan i söndags, som direkt polisanmälde och flyttade kvinnan. Då ville polisen agera mot släktingarna genom att kalla in dem till förhör.

Men åklagaren Hanna Lemoine sade nej till detta, enligt Expressens uppgifter.

Uppgifterna tillbakavisas av chefsåklagaren

Åklagarmyndighetens riksenhet mot internationell och organiserad brottslighet, där Hanna Lemoine jobbar, tillbakavisar nu uppgifterna.

Lemoine var jourhavande åklagare i söndags kväll när hon kontaktades av polisen.

Enligt Lemoines chef Lise Tamm hade det skyddade boendet fått ett anonymt mejl där föreståndaren avkrävdes information om kvinnan.

Meddelandet kom från ett hotmail-konto och var på flera sätt hotfullt men kunde inte kopplas till någon person, enligt åklagaren.

– Det stämmer inte åklagaren vägrade att fatta beslut om hämtning till förhör. Det går inte att hämta en okänd till förhör, säger chefsåklagare Lise Tamm vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Enligt Lise Tamm låg utredningen, som på fredagskvällen utgick från hemmets anmälan om olaga hot, hos polisen. Det fanns ingen skäligen misstänkt och åklagaren hade inte tagit över förundersökningen, uppger Tamm.

– Åklagaren var i det här skedet bara ett bollplank till polisen men kunde inte fatta några beslut eftersom ärendet inte var inlottat på åklagare, säger Lise Tamm.

Hanna Lemoine ska dock ha skickat över information om hur en person bakom ett anonymt hotmail-konto kan spåras och uppmanat polisen att göra det.

Hon frågade också om polisens personskydd var inkopplat och fick svar att så var fallet, enligt Tamm.

Kvinnan kidnappades på tisdagen

På något sätt lyckades släktingarna, enligt misstankarna, få reda på var kvinnan befann sig även efter att hon flyttats.

Och i tisdags kväll kidnappades hon och är fortfarande försvunnen.

– I det här fallet kan vi bara säga att vi utreder ett grovt brott, det är det enda, säger Helena Boström Thomas, polisens presstalesperson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.