Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nastassja dog när hon drack ur ölflaska – nu åtalas polis

Detta har hänt i fallet.
Nastassja studerade till sjuksköterska och var mamma till två barn.
Foto: Privat.

Nastassja, 31, dog efter att ha fått i sig giftig amfetaminbas ur en ölflaska, kunde Expressen avslöja i somras.

Flaskan har kunnat spåras till Handens polisstation – och nu åtalas en polis och en polisanställd för grovt tjänstefel respektive tjänstefel.

I augusti förra året blev sjuksköterskestudenten Nastassja, 31, bjuden på en öl på en fest i Brandbergen söder om Stockholm. Hon drack bara en klunk och sade sedan att det smakade äckligt.

Sedan förlorade hon snabbt medvetandet och två dygn senare var hon död.

Expressen kunde avslöja att flaskan hon drack ur kunde spåras till polisstationen i Handen. Flaskan och en likadan flaska som innehöll öl lämnades in till Handens polisstation våren 2020. 

En civilanställd lät flaskorna stå kvar bakom disken i receptionen en tid och kastade dem sedan i en papperskorg. En städare på polisstationen tog med sig flaskorna hem och lämnade dem sedan till en anhörig som tog med dem till festen i Brandbergen.

Kriminalinspektör kände till att flaskan fanns

Nu åtalas två polisanställda för tjänstefel och grovt tjänstefel, vilket Expressen redan tidigare kunnat avslöja.

Den ene är en kriminalinspektör i 60-årsåldern som arbetar med narkotikaspaning.

Förra året inledde han en förundersökning där polisen beslagtog 56 ölflaskor, varav 40 visade sig innehålla amfetaminbas. 

Huvuddelen av flaskorna beslagtogs från ett garage i Haninge kommun. De som bor på adressen var dock inte själva misstänkta för brott eftersom de inte känt till att flaskorna innehöll något annat en öl.

En av de boende på adressen hittade sedan ytterligare två ölflaskor som han lämnade in till polisstationen i Handen. Den ena flaskan var den som Nastassja drack ur, medan den andra har visat sig innehålla öl.

Mannen kontaktade också polisen om flaskorna, och kriminalinspektören fick kännedom om att de fanns. Men enligt åtalet har han ”underlåtit att se till att flaskorna lokaliserades, omhändertogs, analyserades och destruerades inom ramen för utredningen”. 

– Jag förnekar brott, har kriminalinspektören tidigare sagt till Expressen.

Advokaten: Inte gjort något brottsligt

Även den andre personen, som är civilanställd, förnekar brott.

Han åtalas för att inte hanterat flaskorna på rätt sätt när de lämnades in till polisstationen. Han ska ha ”underlåtit att se till att det upprättades en anmälan om brott samt att flaskorna omhändertogs, dokumenterades, förvarades och destruerades på korrekt sätt”.

– Han har agerat på ett sätt som är i enlighet med hur han har blivit upplärd och gängse praxis. Därför menar han att han inte har gjort något brottsligt och att det här inte är ett grovt tjänstefel, har hans försvarsadvokat Ersin Aziman sagt.

Åklagaren skriver i ett pressmeddelande om åtalet:

– Det är viktigt att föremål som lämnas in till polisen tas om hand på ett säkert sätt. Det gäller i synnerhet föremål som kan vara skadliga. I detta fall borde flaskorna ha tagits i beslag och analyserats och amfetaminoljan borde sedan ha destruerats, säger chefsåklagare Henrik Rasmusson på Särskilda åklagarkammaren i ett pressmeddelande.

Dog efter att ha fått i sig amfetaminbas ur en ölflaska från polisens beslagsrum.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.