Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polis med automatvapen i terrorinsats i Stockholm

Fredrik Sjöshult: ”De här platserna i Stockholm pekas ut”. Hör Expressens krimkrönikör om insatsen.
Människor på Drottninggatan i Stockholm.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL
Polisen utför en insats i samband med julhandeln, enligt Expressens uppgifter.
Foto: BILDBYRÅN

Stockholmspolisen har bedömt att terrorhotet mot julhandeln är så stort att en specialinsats startats.

Poliser utrustade med automatvapen finns nu på plats varje dag i citykärnan för att snabbt kunna slå tillbaka mot ett attentat, enligt Expressens uppgifter.

Flera varuhus, centrala gator och platser är prioriterade i insatsen.

För tio år sedan var julhandeln på Drottninggatan i Stockholm måltavla för självmordsbombaren Taimour Abdulwahab. Han misslyckades med att detonera bomben bland julhandlarna och sprängde bara sig själv på en sidogata.

Sju år senare slog terroristen Rakhmat Akilov till på Drottninggatan.

Inför årets julhandel, där centrala Stockholm fylls av shoppingsugna som trotsar coronaråden, har Stockholmspolisen beslutat om en särskild polisinsats som ska vara redo att snabbt slå tillbaka mot terror. Insatsen har fått namnet ”Tomten”.

Ordern: Ta med automatvapen

Enligt Expressens uppgifter handlar det om flera polispatruller som varje dag under de kommande veckorna kommer att finnas i centrala Stockholm med terrorbekämpning som enda uppdrag. Poliserna ska vara synliga för att skapa ökad trygghet men också för att avskräcka den som eventuellt planerar ett terrordåd.

Även ordningsvakter i stadskärnan har informerats om läget.

Poliserna har fått instruktioner om att vara mentalt förberedda på det ”värsta tänkbara” och ta med sig automatvapen och skyddsutrustning ut på stan. Tanken är att patrullerna ska vara redo att avvärja en attack men också kunna stoppa fler attentat under ett pågående storskaligt terrordåd.

Terrordådet på Drottninggatan 2017.
Foto: ROB SCHOENBAUM / POLARIS/IBL

Efter att Rakhmat Akilov kört in lastbilen i Åhléns på Drottninggatan fanns det en oro för fler attacker men i efterhand visade det sig att flera av poliserna som då var först på plats saknade rätt skyddsutrustning.

Platserna som pekas ut

I den pågående polisinsatsen ”Tomten” är det återigen Drottninggatan som pekas ut som det mest aktuella målet för en attack men även Kungliga slottet och Västerlånggatan i Gamla stan kommer att specialbevakas.

Poliserna i insatsen kommer också att bland annat prioritera varuhusen NK och Åhléns, synagogan och katolska kyrkan samt centralstationen.

– Vi har en förstärkt närvaro i julhandeln med beredskap att agera vid behov. Det har vi haft tidigare år också och den ökade närvaron nu beror inte på en känd eller förändrad hotbild, säger Anders Bryngelsson vid Stockholmspolisen.

Drottninggatan 2010.
Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM

Stockholmspolisens beslut om en specialinsats kommer en månad efter att polisen nationellt startade en särskild händelse för att ”bland annat snabbt kunna agera vid ett eventuellt terrorattentat”. Den kommenderingen avslutades efter fyra dagar.

– Sverige är en del av Europa och världen och det är inget märkligt i att vi anpassar vårt arbetssätt efter händelserna i Frankrike och Österrike för att snabbt kunna agera vid eventuella attentat, förklarade polisens nationella kommenderingschef Stefan Hector i samband med beslutet i november.

Förhöjt terrorhot

Samtidigt rapporterade Sydsvenskan att polisen fått detaljerad information om ett befarat terrordåd i Sverige.

Säkerhetspolisen har under en längre tid bedömt att det finns ett förhöjt terrorhot mot Sverige. På en femgradig skala betyder ett förhöjt hot en trea, enligt Säpos bedömning.

”Det främsta terrorhotet mot Sverige kommer under 2020 sannolikt från islamistiskt- och högerextremistiskt motiverad terrorism. Ett fåtal islamistiska respektive högerextremistiskt motiverade individer kommer möjligen utveckla både avsikt och förmåga att utföra terrorattentat mot mål i Sverige”, konstaterade Säpo i samband med den senaste bedömningen.

Om hotnivån ökar till en fyra handlar det om ett ”högt hot” och en femma innebär ”mycket högt hot. Nivån under en trea innebär att Säpo anser att det finns ett ”begränsat hot” och en etta definieras som ”inget identifierat hot”.

Säkerhetspolisen har tidigare sagt att det kommer information om ”konkreta” attentatsplaner varannan dag.

Se minidokumentären från 2018 om terrordådet på Drottninggatan i Stockholm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.