Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pojke misstänks ha mördat på uppdrag på gym

Ordningsvakten Fredrik tros ha dödats av misstag.

Ordningsvakten Fredrik Andersson, 54, sköts ihjäl på Delta gym i Stockholm i centrala Stockholm och nu åtalas skytten: En pojke som var 16 år vid brottet.

Egentligen misstänks en Bandidosman ha varit måltavla på gymmet och hans liv räddades av Anderssons ingripande, enligt åtalet.

Pojken åtalas också för en handgranatsattack.

I slutet av mars mördades ordningsvakten Fredrik Andersson när han tränade på Delta gym i Vasastan i Stockholm.

Polisen fattade direkt misstankar om att skytten misstagit sig och egentligen var ute efter en man från mc-gänget Bandidos som tränade på gymmet samtidigt.

Andersson ska ha träffats när han ingrep och träffades då svårt i huvudet.

Fredrik Andersson räddade livet på måltavlan

Den slutsatsen bekräftas nu av polisutredningen och det är en tonåring som åtalas för mordet tillsammans med tre andra män som pekas ut som medhjälpare av senioråklagare Daniel Suneson vid City åklagarkammare i Stockholm.

Den misstänkte mördaren var 16 år gammal vid brottet. I kartläggningen av honom finns en notering om att han inte var i skolan morddagen. Det finns också dokument som visar att pojkens mamma varit orolig för honom och som nu används som bevis i den kommande rättegången.

Fredrik Andersson
Foto: Privat

Han anklagas också för mordförsök mot Bandidosmannen.

Enligt åtalet rörde sig pojken mot honom med höjt vapen ”i syfte att skjuta honom” och det var på grund av att Fredrik Andersson ingrep som brottet inte fullbordades, enligt senioråklagare Daniel Suneson.

Bland bevisen finns en övervakningsfilm från gymmet som visar en del av händelseförloppet. På filmen hörs också mördarens röst.

Åtalas också för sprängdåd

Pojken åtalas också för ett sprängattentat i centrala Stockholm åtta dagar före mordet. Då kastades en handgranat in på en vegetarisk restaurang på Södermalm efter stängning och orsakade stor förödelse.

Både mordet och handgranatsattacken har, enligt tidigare uppgifter, kopplats till en konflikt där Bandidos varit måltavlor.

Polisutredningen har dock inte kunnat avslöja vilka som varit beställare av de två brotten. De som åtalas anklagas för att vara så kallade ”utförare” men det har inte gått att bevisa vilka som finns i bakgrunden.

Medhjälparna anklagas bland annat för att ha skjutsat pojken till och från mordplatsen. En av dem ska också ha hjälpt till att kartlägga Bandidosmannen före skjutningen på Delta gym.

Strax före mordet publicerade han ett inlägg på Instagram från gymmet och det ska medhjälparna ha sett.

De misstänkta förnekar brott.

Förra året: En gripen för mordet på Delta gym i Stockholm

Ordningsvakten Fredrik Andersson, 54, mördades på gymmet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.