Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pojke filmad vid skjutning – har nu rymt ihop med annan skytt

Senaste nyhetsklippen från Expressen.
Bild från filmen där två pojkar skjuter mot en lägenhetsdörr.

Två pojkar går upp i ett trapphus i Fruängen och skjuter med automatvapen in i en lägenhet under Stockholms våldsvåg.

Polisutredningen har avslöjat att skytten var 14 år gammal och på torsdag skulle rättsprocessen mot honom inletts – men han har rymt från Sis-hemmet där han var LVU-placerad.

Expressen kan avslöja att han rymde ihop med en annan utpekad skytt från Stockholms våldsvåg.

Nu reagerar justitieministern.

Polisutredningen om skjutningen mot en lägenhet i Fruängen som kopplas till en ledande konfliktaktör från Dalennätverket är klar.

Det var i slutet av januari som ett tiotal skott avlossades med automatvapen i lägenheten. Flera var hemma men ingen skadades av skottsalvan.

Skytten filmades när han sköt skott efter skott in i lägenheten. Han ser ut att backa av rekylen när han fortsätter att avlossa skott mot lägenhetsdörren.

Filmen spreds senare i sociala medier.

Slutsatsen: Pojken sköt

Polisutredningens slutsats är att det var två 14-åringar som var på plats i trapphuset och att en av dem filmade när den andre sköt.

Skytten har, enligt polisutredningen, identifierats som en pojke som polisen i södra Stockholm varnat för i flera månader före skjutningen.

Under hösten och vintern hade han varit misstänkt för flera brott och polisen hade gjort orosanmälningar om att han umgicks med äldre gängkriminella i Jordbro. I Stockholms våldsvåg har Jordbro varit en rekryteringsbas för Dalennätverkets fiendesida – det kriminella nätverket Foxtrot och dess utpekade ledare Rawa ”Kurdiska räven” Majid.

Inför skjutningen misstänks den 14-årige pojken ha rekryterats av en man som nu är misstänkt för anstiftan av grova våldsbrott i tre olika fall under Stockholms våldsvåg. I samtliga fall misstänks han ha anlitat unga utförare.

Föräldrarnas protester mot låst ungdomshem

Efter skjutningen i Fruängen blev pojken omhändertagen enligt lagen om vård av unga, LVU. Hans pappa protesterade och överklagade upp till kammarrätten för att pojken skulle slippa vara inlåst på ett ungdomshem som drivs av Statens institutionsstyrelse, Sis.

Enligt pappan har han litat på pojken som sagt att han är oskyldig till det han anklagats för och pappan tror att pojken är felaktigt utpekad. Även mamman har motsatt sig placering på låst Sis-hem för sonen.

Efter att polisutredningen blivit klar har socialtjänsten begärt att åklagare ska väcka en bevistalan för att reda ut pojkens skuld vid skjutningen i Fruängen.

Lisa dos Santos.
Foto: OLLE SPORRONG

Senioråklagare Lisa dos Santos plan är att väcka åtal mot anstiftaren bakom mordförsöket på torsdag och då samtidigt väcka bevistalan mot pojken. Det innebär att skuldfrågan kommer att avgöras i den kommande rättegången utan att han kommer att dömas till något straff.

Pojken klättrade över staket och rymde

Men i måndags rymde pojken från ungdomshemmet Nereby utanför Göteborg där han var LVU-placerad. Nereby ska ha ”låsbara avdelningar” men pojken hade inga problem att klättra över ett staket och lämna hemmet, enligt Expressens uppgifter.

– Jag kan bekräfta att det varit en avvikning från Nereby i måndags där vi begärt handräckning av polis, säger Stefan Hell Fröding, pressekreterare på Statens institutionsstyrelse.

Åklagare Lisa dos Santos har också nåtts av uppgifterna:

– Det är mycket allvarligt. Systemet med ungdomshemmen som vi har täcker uppenbarligen inte upp för de unga grovt kriminella. På hemmen kan de fortsätta kommunicera med kriminella på utsidan samt även rymma och fortsätta begå brott.

– En polis jag talade med som besökt ett SIS-hem beskrev det som ”LinkedIn för unga kriminella”. Det är fullkomligt stötande och detta behöver ses över nu.

Justitieministern reagerar

Efter Expressens avslöjande om att den utpekade skytten från Fruängen rymt reagerade justitieminister Gunnar Strömmer vid lunchtid.

– Det är utomordentligt allvarligt, ett hån mot brottsoffret och en provokation mot medborgarna. Att den här rymningen varit möjlig är i sig bevis för att säkerheten inte är tillräckligt hög, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) till TT.

Fler misstänkta skyttar på rymmen

Senare under tisdagseftermiddagen har Expressen nåtts av uppgifter om att ytterligare en utpekad skytt från Stockholms våldsvåg rymde tillsammans med den misstänkte Fruängenskytten.

Det handlar om en pojke som var 14 år gammal när han greps av polis efter en skjutning i Gubbängen i december.

Polis var på plats och kunde gripa pojken direkt i närheten av skottlossningen och då kastade han en pistol av märket Glock.

Pojken hade tidigare rymt från vårdhem och skulle suttit på ett låst Sis-hem vid tidpunkten för skjutningen eftersom beslut fattats om att han skulle vara LVU-omhändertagen.

Pojkarna rymde ihop

Efter att han gripits i Gubbängen placerades han på ett Sis-hem. Där har han fått isolerats efter att ha varit våldsam mot personal.

Flera av de andra som greps efter skjutningen dömdes nyligen till sluten ungdomsvård för mordförsök men pojken kunde inte ställas inför rätta eftersom han var under 15 år vid brottet.

Han har nu suttit på Sis-hemmet Nereby tillsammans med den utpekade skytten i Fruängen och i måndags rymde de tillsammans.

 – Jag vet att han har avvikit från den placeringen han hade efter att han greps i december, bekräftar åklagaren i Gubbängenfallet, Karin Hammar.


SE OCKSÅ: Filmen visar våldet – öppnar eld mot dörren

Se Expressens rapportering efter skotten mot lägenheten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.