Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Två män dömda för våldtäktsrånet

Brottsplatsen.
Foto: JANNE ÅKESSON / SWEPIX
21-åringen.
Foto: Polisen
Brottplatsen.
Foto: JANNE ÅKESSON / SWEPIX

I en hel natt tvingades pojkarna utstå tortyrliknande våld på kyrkogården i Solna.

Nu döms två gärningsmän:

Straffen blir nio respektive fem och ett halvt års fängelse för bland annat människorov och grov våldtäkt.

Det var i augusti 2020 som två pojkar blev utsatta för en tortyrliknande natt på en kyrkogård i Solna. Gärningsmännen utsatte dem enligt åtalet för knivvåld, mordhot, misshandel och våldtäkt under ett flera timmar långt förlopp.

I november åtalades två män – en 21-åring och en 18-åring – för människorov, synnerligen grov misshandel, grov våldtäkt, grovt rån och övergrepp i rättssak.

Nu meddelar Solna tingsrätt att båda män döms.

21-åringen döms till nio års fängelse, 18-åringen till fem och ett halvt års fängelse. Den yngre rånaren för så kallad åldersrabatt på straffet.

Knivstick, spadslag och våldtäkt

Tingsrätten skriver i ett pressmeddelande:

”Tingsrätten anser att det är bevisat att tonåringarna under kvällen och natten fått ta emot åtskilliga slag, bl.a. med en spade, sparkar och att de blivit knivstuckna. De har tvingats av sina kläder, bundits till fötter och armar, försetts med mun­kavel och tvingats ligga nakna i bl.a. gropar, täckta med pinnar.”

”De har fått motta åtskilliga hot om att de skulle dö och begravas. En av ton­åringarna har utsatts för en grov våldtäkt när han låg på marken, naken, bunden och med munkavel och ögonbindel. Han har även bränts på axeln.”

”Tonåringarnas berättelser starka”

Rättens ordförande, chefsrådman Lena Hjelmtorp, kallar de utsatta pojkarnas berättelser för ”starka, mycket trovärdiga och tillförlitliga” och säger att de ”fått starkt stöd av de fynd och den tekniska bevisning som åklagaren presenterat.”

Det finns ingen känd koppling mellan de utsatta pojkarna och de misstänkta gärningsmännen. Utredningen pekar i stället på att huvudsyftet med förnedringsrånet var att komma över pengar.

Förutom kyrkogårdsnatten stod männen åtalade för ett till gemensamt rån. Det var i juli som de misstänks ha angripit två tonåringar, också i Solna, som fick utstå pistolhot, slag och sparkar. För det rånet döms 18-åringen, men inte 21-åringen.


LÄS MER: Hanif Bali har samlat in två miljoner till offren i Solna

Se också:

Brottsstatistik 2019 från Brottsförebyggande rådet (Brå).

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.