Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skytten kom till Årby pizzeria i bil – man allvarligt skadad

Polisen fick larmet vid kvart i nio på onsdagskvällen och då hade både polis och allmänhet hört höga smällar.
Brottsplatsen och en närliggande pizzeria spärrades av.
Foto: PAVEL KOUBEK/TT
Foto: PAVEL KOUBEK/TT / TT NYHETSBYRÅN
Avspärrningar efter skjutningen i Årby.
Foto: PONTUS STENBERG / PONTUS STENBERG
Foto: PAVEL KOUBEK/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det senaste året har det lilla torget i Årby i Eskilstuna varit en av landets mest våldsamma platser.

Igår sköts det igen – en 24-årig man är allvarligt skottskadad men ingen är gripen för mordförsöket. 

Gängkonflikterna i området har orsakat ”stort lidande” enligt polisen. Det är andra gången som pizzerian i Årby blir beskjuten på mindre än ett år.

För knappt ett år sedan, den 8 februari, sköts flera skott in i fönstret på pizzerian i Årby centrum. Ingen skadades den gången. Men skjutningarna i stadsdelen Årby fortsatte att plåga invånarna under förra året och bland de skadade finns en 5-årig pojke som träffades av en kula. En kvinna sköts i benet – och skyddade på det sättet kulan från att träffa sin dotters huvud. 

Igår kväll, strax före nio på kvällen, sköts det igen. Enligt polisen kom en eller flera gärningsmän till platsen med bil och sköt ett stort antal skott. Bara minuter efter larmet var polisen på plats och hittade en 24-årig man utanför pizzerian, svårt skadad. 

– Han är känd av polisen sedan tidigare och kan knytas till kända konflikter i Eskilstuna, säger biträdande lokalpolisområdeschef Camilla Helgesson på en pressträff.

Flera blev vittnen

Flera skott har skjutits mot pizzerians fönster och det fanns enligt polisen ett flertal vittnen till händelsen, varav flera var kvar på platsen när polisen kom dit.  

Mannen vårdas inte längre i länet, enligt uppgifter från Mälarsjukhuset men enligt Camilla Helgesson är mannens läge nu stabilt. 

Polisen utreder också om den utbrända bil som hittades i en skogsdunge är den som användes vid skjutningen. 

– Den var väldigt utbränd så det är svårt att säga ännu, säger Camilla Helgesson.

Konflikten mellan de två kriminella nätverken i området, Årby mot Skiftinge, betecknades som röd tills nyligen då den nedgraderades till gul.

Polisen utreder också om en utbränd bil som hittades i en skogsdunge går att koppla till skjutningen.
Foto: PONTUS STENBERG / PONTUS STENBERG
Eskilstunapolisens utredningschef Christoffer Boman visar skotthål i plåten på lastkajen bakom Coop från en skjutning i mars 2022 där två gäng sköt mot varandra.
Foto: OLLE SPORRONG

Bara hundra meter bort från pizzerian, vid en lastkaj, avfyrades ett stort antal skott den 13 mars förra året. 

Polisen anser sig ha en tydlig bild av vad som hände då: En grupp unga män befann sig vid lastkajen när en rival från Skiftinge öppnade eld mot dem. De beskjutna männen hade vapen i närheten – och sköt tillbaka.

Lekplatsen där ett barn och en kvinna skottskadades i augusti.
Foto: PER KARLSSON/TT
Ulf Kristersson besöker bostadsområdet Årby efter en skjutning i en lekpark.
Foto: PER KARLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

I augusti i år inträffade en skjutning som gav politiskt eko i valrörelsens slutskede och fick samtliga av landets ledande politiker att hålla pressträffar i området. Den 26 augusti sköts ett stort antal skott rakt mot lekplatsen i Årby. Det var tidig fredagskväll och fullt av barn i alla åldrar ute. Expressen tog del av en film på den misstänkte gärningsmannen som flydde efter skotten på en elsparkcykel. De skärande skriken på filmen ger en bild av tumultet som utbröt i området. 

Dottern nära att träffas i huvudet

Facit blev en skottskadad femårig pojke och en kvinna som blev skjuten i höften. Enligt flera ögonvittnen stod kvinnans dotter precis bredvid sin mamma när kulan träffade. 

– Hade hon inte stått i vägen hade flickan fått skottet i pannan, berättade ett vittne och uppgiften bekräftades senare av polisen. 

Gångtunneln från Årby som leder mot Skiftinge. Här kom skytten i augusti-skjutningen åkande in i området på en elsparkcykel, maskerad.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Eskilstuna har under lång tid varit hårt drabbat av skjutningar i den kriminella gängmiljön. Under 2022 har 20 kända skjutningar ägt rum, vilket enligt ett av polisens pm bland annat orsakat ”död och omfattande lidande.” 

Cirka en tiondel av alla skjutningar i Sverige under 2022 har skett i Eskilstuna. Mot bakgrund av den beskrivna situationen har det avdelats polisiära resurser för att försöka lagföra de personer som hanterar vapen i de kriminella miljöerna och beslagta illegala vapen.

VET DU MER? HAR DU BILDER?

• Kontakta Expressen på tipsa@expressen.se eller skicka SMS/MMS till 0790643643

• Här kan du läsa mer om hur du tipsar Expressen 

https://embed.pod.space/player?episode=krimrummet/skjutningarna-i-eskilstuna&theme=spaceblack

Så många brott anmäldes i Sverige 2022

Brottsstatistik 2022 från Brottsförebyggande rådet (Brå).

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.