Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pistolman jagas – har rymt för tredje gången

Tonåringen dömdes till sluten ungdomsvård efter att han sköt en man i huvudet och en annan med flera skott i magen.
Rymmaren.
Foto: POLISEN
Bild ur polisens förundersökning.
Foto: POLISEN

Tonåringen dömdes till sluten ungdomsvård efter att han sköt en man i huvudet och en annan med flera skott i magen.

I fjol rymde han två gånger – ena gången i form av en beväpnad fritagning.

Nu har han lyckats rymma igen, enligt uppgifter till Expressen.

Det var tisdagen den 12 januari som polisen fick larm om att en intagen på ungdomshemmet Sundbo i Fagersta hade rymt.

Hemmet drivs av Statens institutionsstyrelse (SiS) och bedriver sluten ungdomsvård för personer dömda för grova brott.

– Det var en vistelse utanför skalskyddet, perimeterskyddet, men inne på institutionsområdet. Ungdomen avvek från institutionsområdet utan hot eller våld i situationen. Vi kan konstatera att vi brustit i riskbedömningen, säger Helena Finér, tf verksamhetsdirektör SiS ungdomsvård norr.

Nu, två veckor senare, befinner sig rymlingen fortfarande på fri fot.

Dömd för två mordförsök

Enligt uppgifter till Expressen handlar det om en 19-åring som är dömd till fyra års sluten ungdomsvård för dubbla mordförsök. 

Händelsen i Fagersta är enligt uppgifter tredje gången på mindre än ett år som 19-åringen lyckats han lyckas rymma från ett så kallat SiS-hem.

I maj i fjol gick polisen ut i programmet Efterlyst på TV3 och efterlyste mannen efter den första rymningen. Man beskrev det då som att han kunde utgöra en ”fara för allmänheten”. Under sommaren greps han i Örebro.

I augusti skedde nästa rymning, från ungdomshemmet Råby i Lund, under dramatiska former.

”Då skulle de skjuta”

Örebroaren och en annan intagen, en dömd mördare, vistades på den låsta rastgården tillsammans med personal när två maskerade och beväpnade män började banka på gallret.

– De hotade med att om inte grinden öppnades så skulle de skjuta. Våra medarbetare låste upp och sedan försvann männen med två av ungdomarna i två bilar, sa Elisabet Åbjörnsson Hollmark, generaldirektör för Statens institutionsstyrelse, i samband med händelsen.

19-åringen var på fri fot fram till att han åter kunde gripas i Örebro den 30 september. I samband med gripandet uppstod nya brottsmisstankar och han står nu åtalad misstänkt för ringa narkotikabrott, rattfylleri, grov vårdslöshet i trafik och olovlig körning.

Skakade hand – öppnade eld

Det var i september 2018 som den då 16 år gamle örebroaren gick fram till en man i stadsdelen Markbacken, skakade hans hand och berättade att han var där för att ”klippa” honom.

Pojken drog pistol och när mannen försökte springa från platsen blev han skjuten i bakhuvudet. Andra skottet träffade i ryggen och gick ut genom bröstet. När mannen låg på marken avfyrade skytten fler skott som träffade i magen.

Medan mannen kämpade för sitt liv hoppade 16-åringen upp på sin cykel och trampade till mannens hemadress.

När den skjutne mannens bror öppnade dörren började pojken avfyra nya skott. Brodern träffades med flera skott i magen innan pojken flydde från platsen.

Efter händelsen kunde den då 16-årige gärningsmannen gripas i Stockholm. Under förundersökningen erkände han men drog sedan tillbaka utsagan med förklaringen att han bara erkänt för att han inte ville sitta häktad. Han dömdes ändå mot sitt nekande.

SiS: ”Har brister i vår säkerhet”

Flera uppmärksammade rymningar under det senaste året har lett till en debatt om SiS står rustat för att möta de säkerhetskrav som ställs på myndigheten.

– Vi ska inte ha avvikningar. Vi ser att vi har brister i vår säkerhet och har vidtagit flera olika åtgärder med anledning av det. Vi har anställt en säkerhetsdirektör, inrättat en säkerhetsavdelning och påbörjat ett omfattande säkerhetsarbete, säger Helena Finér.

Ändå skedde en rymning så sent som för två veckor sedan?

– Arbetet tar tid. Sedan generaldirektören tillträdde har vi uppmärksammat att säkerheten på våra institutioner varit bristfällig. Vi jobbar på och vidtar säkerhetshöjande åtgärder löpande, säger Helena Finér och fortsätter:

– Sen kan vi också se att i samhället så har vi en utveckling med mer våldsbenägna ungdomar med kopplingar till gängkriminalitet vilket även syns hos oss. Det kräver att vi har ett annat säkerhetsmedvetande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.