Peters cykeltur med misstänkte yxmördaren: ”Verkade ha roligt”

Sågs tillsammans timmar innan mordet: ”Nära vänner”
Peter Plax med sin mamma Olga Teouch.
Foto: Privat
Vid en ödslig badplats mördades Peter, enligt polisens misstankar.
Foto: Janne Åkesson/Swepix / Swepix
Polispådrag efter mordet.
Foto: Janne Åkesson / SWEPIX

De två nära vännerna cyklade omkring och skrattade tillsammans.

– De verkade ha ganska roligt, säger ett vittne.

Timmar senare mördades Peter, 16.

Vännen från cykelturen är misstänkt – och har erkänt. 

Enligt Aftonbladets uppgifter så hade den misstänkte pojken först planerat att mörda en annan kompis – som inte svarade när han ringde. 

Peter Plax och tonårspojken hade länge känt varandra väl, enligt flera personer i pojkarnas omgivning.

– De var nära vänner, säger en mamma i bekantskapskretsen. 

Vittnet: ”Jag träffade Peter samma dag som det hände”

Men enligt tidningen Aftonbladet, som hänvisar till den mordmisstänkte 16-åringens egna polisförhör, hade han först planerat att mörda en annan kompis. 

Efter att ha han ska ha blivit inspirerad av att titta på mordfilmer, och skaffat yxan och andra föremål, så ringde han sitt utvalda offer, enligt Aftonbladet. 

Kompisen svarade inte och tonåringen ska då ha ringt sin barndomskompis Peter Plax, som svarade, och gick med på att följa med på en cykeltur under fredagen. 

– Jag träffade Peter samma dag som det hände. Jag hejade på dem när de cyklade förbi. De cyklade bara runt, han och (den misstänkte). Många har sett dem tillsammans den dagen, berättar vännen. 

Den misstänkte ska ha berättat i polisförhör att han först lurade Peter Plax att inte vara på sin vakt genom att säga att de skulle göra ett ”experiment”. 

Därefter ska han ha utfört dådet. 

Mördades på kvällen

Senare samma dag – runt klockan 22 på kvällen – mördades Peter Plax. Larmet ringdes in av vännen som setts cykla omkring med honom tidigare på dagen. Peter fördes svårt skadad till sjukhus men hans liv gick inte att rädda.


LÄS OCKSÅ: Leif GW om mordet på Peter, 16: ”Mycket ovanligt”  


Vännen har erkänt att det var han som dödade Peter.

– Han har inte bestridigt åklagarens häktningsyrkan eller att det föreligger sannolika skäl, säger tonåringens advokat Rickard Appelberg.

– Jag vet inte om han kommer att vidhålla sin inställning eller om den kommer att ändras under utredningens gång.

Rätten har beslutat om en mindre sinnesutredning av tonåringen, en så kallad paragraf 7-utredning. Resultatet där kommer att ligga till grund för huruvida pojken ska genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning senare.

GW: ”Mycket ovanlig händelse”

Polisprofessor Leif GW Persson sa i onsdagens ”Nyhetsmorgon” i TV4 att pojken antingen hamnar i sluten ungdomsvård eller på rättspsyk om han döms.

– Det sannolika är att psykvården tar hand om honom. Att det i samband med utredningen framkommer att han varit sjuk ur rättspsykiatrisk synpunkt. Hamnar han där kommer han sannolikt att vårdas under längre tid än vad han skulle ha tillbringat på ungdomshemmet.

Polisinsats i samband med mordlarmet.
Foto: Janne Åkesson / SWEPIX

Omständigheterna i fallet gäckar GW.

– Det är en mycket ovanlig händelse. Dels är det ovanligt sett ur modus operandi. Det finns starka indikationer på att det är en förberedd gärning.

– Deras bakgrund är helt fläckfri. De är väldigt framgångsrika i sina studier, de kommer från väletablerade medelklassmiljöer i områden som inte på minsta vis är socialt utsatta.

Enligt Aftonbladet jobbar polisen utifrån teorin att tonåringen hade planerat mordet: Inom ramen för förberedelserna köpte han yxan och andra tillhyggen, enligt tidningen.

”Peter var smart och snäll – jättegullig”

Föräldrar till andra ungdomar i Peters krets minns honom som en ambitiös och trevlig ung man. Pappan till en av Peters vänner säger:

– Peter var smart och snäll. Jättegullig. Jag träffade honom strax innan skolan slutade. Han kom fram och hälsade. Jag sa till honom: Men ska du inte ge mig en kram och skämtade lite med honom. Peter umgicks inte bara med sina kompisar, utan även oss vuxna.

Mamman till samma pojke berättar:

– Peter var så snäll. Hamnade aldrig i bråk och var alltid trevlig. Jag har varit en hel del med dem nere på simklubben. Min son och han började i simskolan tillsammans, sedan gick de vidare till simklubben.

Den biträdande rektorn på Peters skola minns honom som en ”mycket fin pojke.”

– En kanonkille skulle jag säga. Jag är otroligt förvånad att han drabbades. Min bild är att den andra pojken också är av samma sort, också en fin kille.

På måndagen hölls en minnesstund för Peter Plax på hans skola i Danderyd.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.