Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Peter dog i yxmordet – föräldrarna om sorgen

Föräldrarna om sonen: "Världens bästa kille, alltid glad och på gott humör"
Peter Plax tillsammans med sin mamma Olga Teouch vid skolavslutningen av nian i juni i år. Föräldrarna har delat med sig av bilden.
Foto: PRIVAT
Peter Plax dog efter att ha hittats livlös på fredagskvällen i närheten av en badplats i Edsberg.
Foto: Janne Åkesson / Swepix
En jämnårig pojke har häktats misstänkt för mordet.
Han har erkänt brott – men inte mord.
Foto: Janne Åkesson / SWEPIX

”Världens bästa kille – alltid glad och på gott humör. Ständigt villig att hjälpa andra.”

Expressen har pratat med föräldrarna till Peter Plax, 16-åringen vars liv kom till ett tragiskt slut i fredags på en öde badplats i Edsberg norr om Stockholm.

– Han drömde om att bli psykolog och hade tänkt söka in på Karolinska efter gymnasiet. Han var superbegåvad, säger pappan Dmitri Plax.

Det är söndagskväll och det har gått knappt två dygn när Expressen pratar med Dmitri Plax och Olga Teouch, Peter Plaxs föräldrar. 

I fredags kväll hittades sonen livlös med kraftiga skallskador, och fördes med ambulanshelikopter till sjukhus – men Peters liv gick inte att rädda.

Nu sitter en annan tonårig pojke häktad, misstänkt för att ha dödat Peter. Enligt uppgift ska det misstänkta vapnet vara en yxa.

Därför väljer föräldrarna att berätta

Dmitri Plax och Olga Teouch väljer att berätta för Expressen om sonen Peter: att han var en lycklig 16-åring med framtidsdrömmar, en stor umgängeskrets, och som aldrig varit i bråk eller haft problem med någon eller några.

– Peter var så långt borta ifrån en kriminalkrönika som man kan komma. Han var världens bästa kille, och hängde aldrig med kompisar i centrum. Alltid glad och på gott humör. Det fanns ingen som han inte ville hjälpa. Han var väldigt populär, säger Dmitri Plax.

Pappan berättar vidare att Peter först ville bli konsertpianist, men sedan ett tag tillbaka förklarade att han siktade på ett yrke som evolutionär psykolog.

– Han läste vetenskapliga böcker. Han var ständigt nyfiken. Den 19 augusti skulle han ha börjat gymnasiet. Men han lämnande aldrig pianot, utan fortsatte att spela och ta lektioner. 

Peter åkte med mamman till Minsk

Peter åkte under delar av sommarlovet med sin mamma till Belarus (Vitrysslands) huvudstad Minsk för att hälsa på släkt och vänner.

– Vi var hemma i Minsk i tio dagar, han och jag. Peter var flerspråkig. Han pratade flytande ryska och även lite belarusiska och ville lära sig mer av det. Han läste till exempel de stora ryska författarna på originalspråk. Och det är inte lätt, säger Olga Teouch.

– Peter var en mycket snäll pojke och en mycket bra kamrat. Jag har fått många mejl från föräldrar till hans skolkamrater, och de skriver hur omtyckt Peter var. Hans skolkamrater tycker att det inte fanns en bättre vän; att han alltid var lojal och hjälpsam. Han sade aldrig ett ont ord om sina kompisar, säger hon.

Mamman berättar också att Peter efter nian gick ut som en av de tre bästa eleverna på sin skola.

– Han plöjde böcker och var mycket begåvad. Han älskade sitt piano och läste ständigt om musik och tonsättare, säger Olga Teouch. 

Minnesstund på Peters skola

Under måndagskvällen ska det hållas en minnesstund för Peter på hans skola.

– Det är så många av hans vänner som mår dåligt, och har svårt att handskas med det som hänt. En minnestund kan hjälpa dem hoppas jag, säger Olga Teouch. 

– Först kände jag att jag inte skulle klara av det, men jag har fått så mycket kärlek från folk att jag nu själv vill gå. Jag vill vara där, och ska vara kvar så länge jag orkar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.