Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Personer i skyddsutrustning försökte ta sig in hos äldre

Expressen TV sänder direkt.
Foto: BILDBYRÅN

Två grönklädda personer med skyddsutrusning för ansiktet försökte ta sig in hos en person i 70-årsåldern i Stockholm i helgen.

Den boende blev misstänksam och stängde igen dörren – nu varnar polisen för fler coronabedragare.

Även i region syd har polisen gått ut med varningar.

Vid 12.20 på lördagen knackade det på hemma hos en person i 70-årsåldern i Farsta i södra Stockholm. De var klädda i gröna kläder, hade skydd för ansiktena och påstod sig komma från sjukvården. De ville komma in i bostaden ”för att testa den boende för coronavirus” – den boende tyckte dock att det verkade skumt och lyckades stänga igen dörren.

Nu har polisen upprättat en anmälan om försök till grov stöld.

”Bedrägeribrott mot äldre genom så kallad social manipulation ökar. Tillvägagångssätten vid brotten är flera, men bedragarna utger sig ofta för att vara från banken, polisen eller en annan institution som de äldre har förtroende för”, skriver polisen via sin hemsida och fortsätter:

”De som begår brotten plockar ofta upp dagsaktuella frågor och använder som förevändning när de försöker lura sig in hos framför allt äldre personer.”

”Erbjuder sig att handla åt dem”

Nu går Stockholmspolisen ut med en varning om de så kallade coronabedragarna:

”Det är av vikt att alla pratar med sina anhöriga om de olika tillvägagångssätt som finns och om vikten av att inte släppa in okända i bostaden eller lämna ut kort eller kortuppgifter.”

Händelsen i Farsta är inte den första. I helgen gick polisen i region syd ut med liknande varningar efter att okända personer ringt upp äldre och erbjudit dem hjälp, till exempel med att handla.

– Bedragare att snabba på att snappa upp nya modus, så det är på sin plats att gå ut en varning, sa Evelina Olsson vid polisen då.

I sin varning i helgen skrev polisen:

”Det har kommit till polisens kännedom att äldre personer blir uppringda av personer som erbjuder sig att handla åt dem med anledning av det rådande coronaviruset. Polisen kan inte utesluta att bedragare kan utnyttja denna situation och vill därför uppmana äldre personer till att vara extra vaksamma.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.