Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Pendlar mellan illamående, gråtfärdig och migränilska”

Tv-krönikör Mattias Bergqvist om nya Palme-serien: ”Känner viss besvikelse”.
Robert Gustafsson som Stig Engström i ”Den osannolika mördaren”.
Foto: JOHAN PAULIN / Netflix
Stig Engström.
Foto: POLISEN
Foto: NETFLIX

Nu har Netflix serie om Palmemordet och Stig Engström haft premiär.

– Jag pendlar mellan illamående, gråtfärdig och migränilska, säger Ulrika Glaser Rydberg, dotter till den så kallade vapensamlaren.

Hon växte upp med Engström som familjevän och vänder sig emot teorin om hans skuld – liksom Robert Gustafssons rolltolkning.

Sommaren 2020 höll Palmegruppen sin presskonferens och stora delar av Sverige höll andan.

– Enligt min mening går det inte att komma runt Stig Engström som misstänkt gärningsman, sa chefsåklagare Krister Petersson och presenterade sedan bevisen som bestod av indicier.

Beskedet lämnade många Palmepoliser och privatspanare – och stora delar av svenska folket – i besvikelse.

– Jag har en djup övertygelse om att Skandiamannen inte har med det här att göra, sa Leif GW Persson.

På fredagen släpps Netflix storsatsning ”Den osannolika mördaren”. Serien beskrivs som en ”fiktiv tolkning” baserad på Thomas Petterssons bok med samma namn. Robert Gustafsson spelar Stig Engström, Mikael Persbrandt spaningsledaren Hans Holmér.

Vapensamlarens dotter: ”En nidbild”

Stig Engström skildras som en udda person som söker uppmärksamhet. I början av premiäravsnittet syns hur han flyr mordplatsen. Samtidigt försöker han gömma undan en revolver. Sedan ramlar han in på sin arbetsplats Skandia.

– Den här buttre, bortkomne typen som gestaltas – det är en nidbild. Det känns mer som en av Robert Gustafssons ”gubbar”, som i ”Det som göms i snö”, eller ”Rain man”, där han är autistisk, säger Ulrika Glaser Rydberg.

Hon är dotter till den så kallade vapensamlaren, som beskrivits som Stig Engströms bäste vän. Mannen var utbildad officer och samlade på vapen. I teorin om Skandiamannen som mördare är vapensamlaren en nyckelperson: Han har lanserats som den som gav Stig Engström revolvern.

Ulrika Glaser Rydberg i SVT:s dokumentär.
Foto: SVT

”Någon som skaver”

I SVT-dokumentären ”'Palmemördaren' – en film om Skandiamannen” av Lasse Lampers berättade Ulrika Glaser Rydberg om sitt starka tvivel kring pappans roll. Att han skulle låna ut ett spårbart mordvapen till Stig Engström och riskera sin familj och karriär är för henne otänkbart.

– För att ha någon slags sådan teori får man utgå från att min far var ganska ointelligent när det kommer till konsekvenstänkande, sa hon i dokumentären.

Vapensamlaren spelas i serien av Magnus Krepper.
Foto: NETFLIX
Foto: NETFLIX

Hon är övertygad om Stig Engströms oskuld. Inför premiären av Netflix serie säger hon till Expressen:

– Om du frågar mig vad jag tror? Självklart tror jag inte det. Jag har ju tillbringat hela min uppväxt med den här människan. Skulle du bevisa att det är han får jag säga ”wow, det trodde inte jag, men jag ser bevisen och accepterar det”.

Hon har sett trailer och bilder från ”Den osannolika mördaren”.

– Den är någon som skaver, klädd i brunt, och det ska vara Stig!

”Ser den för att jag måste”

Ulrika Glaser Rydberg beskriver Stig Engström som ett ”socialt geni”.

– Han var en drömmänniska att placera på en middag, bredvid vem som helst. Han hade social skills, han kunde prata med en dörrknopp.

– Det här är ett skämt, kan jag säga baserat på de snuttar och bilder jag sett. 

Hon kallar Thomas Petterssons bok för lögn.

– Sedan gör man en serie baserad på lögnen och har konstnärlig frihet. Så det blir ännu mer skruvat och långt bort från verkligheten.

Hur känner du inför seriens premiär?

– Vad ska jag säga? Det är klart jag måste se den. ”Känn din fiende”. Jag ser den inte som nöje – ”nu ska vi ha en mysig fredagskväll, poppa lite popcorn!” – utan för att jag måste. Jag måste ju veta, jag kan inte lyssna på andras tolkningar utan måste veta själv.

”Den osannolika mördaren”, ”Knutby”-serien och ”Chucky” – tv-recensent Mattias Bergqvist tipsar om vad som är sevärt och inte.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.