Pappans sista bild på Peter innan yxmordet

Peter Plax och den misstänkte mördaren sågs tillsammans timmar innan mordet.
Pappans sista bild på Peter Plax.
Foto: DMITRI PLAX
Blommor för att hedra Peter Plax.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

När Peter, 16, gick efter middagen kramade han sin pappa.

Nästa kväll var sonen död – mördad.

Nu berättar Dmitri Plax om Peters sista tid i livet.

Och den sista bilden han har på sin son.

– Vi spelade basket utanför skolan.

Mordet på 16-årige Peter Plax skakar Danderyd.

En nära vän – en tonårspojke – är häktad på sannolika skäl misstänkt för mord.

Nu berättar Peters pappa Dmitri Plax om sonens sista tid. Om när de spelade basket tillsammans förra söndagen. Och middagen hemma hos Dmitri kvällen före mordet.

”Pappa, jag är längre än du”

187 centimeter långa Peter var en hängiven basketspelare.

– Han spelade på rasterna och efter skolan på skolgården. Vi spelade där på kvällarna också, men jag kan inte spela basket. Peter var dessutom tio centimeter längre, säger pappan Dmitri Plax.

Han förklarar att Peter ”inte hann vänja sig vid sin nya kropp”.

– Han växte upp väldigt snabbt, och en dag tog han mig till en stor spegel jag har i hallen. Han ställde mig framför sig och sa ”pappa, jag är så mycket längre än du”.

Dmitri fortsätter:

– Sedan bad han mig jämföra längden på våra armar. Han upptäckte att han hade långa armar – och stora fötter, storlek 46. Vi hade en lek när han var liten att jag mätte han ena fot med min handflata. Först nådde den knappt fram till pekfingret, men efter ett tag var den längre än min hand.

Gav pappa körsbär

Sista bilden på Peter, med svart T-shirt och basketbollen i handen, tog Dmitri söndag 28 juli.

– Han håller i bollen, och vänder sig om och tittar på mig, säger pappan.

– Peter ville gå till basketplanen, och när vi var där upptäckte han att ett ensamt växande körsbärsträd. Jag älskar körsbär, det är min favoritfrukt. Så Peter plockade körsbär från det trädet, och gav mig. Den sista bilden jag skickade till honom var på kärnorna från de körsbären. Jag ville visa att jag tyckte om det han hade gett mig.

Peter ville bli psykolog och hade höga betyg i skolan. På fritiden ägnade han sig, utöver basket, mycket åt att spela piano.

– Han kunde sitta och spela Beethoven tre timmar i rad. Han åkte till Warszawa bara för att besöka Chopinmuseet.

Sista middagen: ”Han kramade mig”

Peter bodde sina sista dagar i livet hemma hos mamman, Olga Teouch, eftersom föräldrarna är skilda.

I torsdags, kvällen före mordet, var han hemma hos Dmitri och åt middag. Det blev sista gången de satt ner till bords tillsammans.

– Han åt alltid väldigt enkel mat, som ett litet barn. Här är köttbullar, här är makaroner. Han gillade inte såser eller komplicerat komponerade rätter. Jag stekte två små köttbitar till honom och serverade dem med kokt pasta.

– Innan han gick kramade han om mig. Vi hade ett speciellt språk som vi använde som var en blandning mellan svenska, engelska, ryska och belarusiska. Han kallade mig för ”babon”, ett ord han själv hittat på.

”Han var extremt kvick i tanken”

Dmitri är författare, konstnär och översättare. Han översätter från belarusiska (vitryska) och ryska till svenska och vice versa.

– Peter tog upp väldigt mycket av det jag gör, och gjorde det till sitt med en gång. Det som tog mig åratal att lära kunde ta honom några veckor. Han var extremt kvick i tanken, och hade en extrem inlärningsförmåga. Han var ingen vanlig pojke.

På måndagen hölls en minnesstund för Peter Plax på hans skola i Danderyd.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.