Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pappan poserade med IS-lik – nu jagas han i Sverige

Mannen är dömd till ett års fängelse.
På bilder ses mannen posera intill stympade kroppar.

Trebarnspappan stred mot terrorsekten Islamiska staten i Irak och poserade på bilder med sina fienders stympade kroppar.

För det dömdes han till ett års fängelse för krigsförbrytelse.

Men mannen har inte inställt sig på anstalten och är nu efterlyst.

Den i dag 40-årige mannen deltog i början av 2015 i striderna mot terrorsekten IS i provinsen Kirkuk i Irak.

Senare samma år tog han sig med sin fru och deras två barn till Sverige där han sökte asyl. I Sverige har de fått ännu ett barn.

Tre år senare åtalades han i Sverige för krigsförbrytelser i Irak. Åtalet gällde fyra olika bilder där han utsatt sina fiender för förödmjukande behandling genom att posera intill deras kroppar, som i tre av fallen var stympade. Bilderna hade han sedan publicerat på Facebook. På en av bilderna trampar han själv på den liggande kroppen.

Håller sig undan – efterlyst

Mannen erkände att det var han på bilderna. I polisförhör sade han:

– Han som är död där är en terrorist, det här är inte nån oskyldig människa som ligger där, säger mannen i förhör.

I tingsrätten sade han att han blivit beordrad att delta. Tingsrätten konstaterade att den uppgiften var helt ny och att han av bilderna att döma inte tycktes ha varit tvingad. 

Han dömdes till fängelse i ett år och tre månader. Hovrätten sänkte straffet till ett års fängelse, vilket fastställdes i Högsta domstolen i maj i år.

Mannen skulle avtjäna straffet på Österåkersanstalten utanför Stockholm, men har inte dykt upp. Den 7 september beslutade därför Kriminalvården att efterlysa honom.

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.