Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pappan hällde bensin över sin fru – döms till fängelse

Expressens Kim Malmgren i samband med att mannen dömdes i tingsrätten
Pappan dömdes till livstids fängelse i tingsrätten.
Huset totalförstördes i branden.Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT / TT NYHETSBYRÅN
Brandmän på plats i huset efter branden.

Familjepappan hällde bensin över sin fru – och tände på.

Både hon och hennes vuxne son dog i branden, medan tre döttrar lyckades fly lågorna.

Nu dömer Svea hovrätt pappan till livstids fängelse.

Natten till den 18 december i fjol larmades räddningstjänsten till ett radhus i Botkyrka kommun, som stod i full brand.

I huset bodde en familj – och det var pappan som hade tänt på.

Han och hustrun hade problem i äktenskapet och hon ville skiljas. Men det kunde inte pappan acceptera, enligt kammaråklagare Emma Olsson.

”Vaknade av att mamma skrek”

Den aktuella natten drack han en halv flaska starksprit och väntade tills hela familjen hade somnat. Med en bensindunk i handen gick han in i sin frus rum, hällde ut vätskan i sängen – och tände på.

– Jag vaknade av att mamma skrek och brann, har en av de vuxna döttrarna sagt i polisförhör.

Om pappan har en av döttrarna sagt:

– Han stod bara där iskall. Han, han, han väckte inte någon av oss. (...) Han sa ingenting, aldrig, ingenting.

Både mamman och en son, i 20-årsåldern, dog i brandinfernot. Men de tre vuxna döttrarna lyckades ta sig ut.

I juni dömdes familjepappan till livstids fängelse för grov mordbrand och mord.

Så dömer hovrätten

Han överklagade, men nu fastställer Svea hovrätt tingsrättens dom. Hovrätten skriver i sin dom att pappan hade avsikt att döda hustrun och att han måste ha insett att det fanns ”mycket stor risk” att sonen skulle kunna dö i branden.

Enligt hovrätten har också döttrarna utsatts för ett sådan ”exceptionellt psykiskt lidande” att de får ett skadestånd på 150 000 kronor i stället för schablonbeloppet på 60 000 kronor.

Pappans försvarsadvokat Anna Dahlbom Langley har tidigare sagt att mannen gått in till frun för att visa att han hade bensin och tänkte skada sig själv:

– När han kommer in i sovrummet snubblar han så att bensin hälls ut. I samma sekund som detta sker kastar hustrun ett värmeljus mot honom vilket gör att brand uppstår.

Dödsbranden i radhuset

Natten till den 18 december 2019 larmades polis och räddningstjänst till ett hus i Botkyrka kommun efter larm om husbrand. En kvinna och hennes son i 20-årsåldern dog i branden.

Pappan i familjen, en man i 60-årsåldern, häktades misstänkt för mord i två fall samt mordbrand.

7 maj 2020 väcktes åtal mot pappan för morden och branden. Enligt åklagaren hade mannen hällt bensin över sin hustru och sedan tänt på. Motivet uppgavs vara en skilsmässa initierad av frun.

26 juni dömde tingsrätten mannen till livstids fängelse för mordbrand och dubbla mord, men han överklagade domen till hovrätten.

Två personer dog i branden i Botkyrka – nu har mannen dömts till livstids fängelse • Här är Daniel Ingmos rapport från platsen från december 2019

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.