Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pappa Rubens sista hopp om försvunna sonen Olle

Olle försvann i samband med en klassfest den 7 september 1983.
Olle försvann spårlöst den 7 september 1983.Foto: Privat
Olle var på klassfest i samband med att han försvann.Foto: Privat
Ruben Högbom, 91, har ägnat 36 år av sitt liv till att försöka hitta svar på vad som hände sonen.Foto: Rodrigo Soto/Storytel
Martin Ezpeleta har engagerat sig i fallet under sex års tid.Foto: Rodrigo Soto/Storytel

I 36 års tid har Ruben Högbom försökt hitta svar på vad som hände när 18-årige sonen Olle försvann.

Nu hoppas den 91-årige fadern få begrava sin son innan det är för sent.

Efter fynd som gjorts i samband med en kommande Storytel-dokumentär har polisen nu återupptagit utredningen och kallat till nya förhör.

Kvällen den 7 september 1983 hade 18-årige Olle Högbom varit på fest tillsammans med klasskamraterna i Sundsvall. Efter att de skiljts åt försvann han spårlöst.

Vid sökningar efter Olle hittades hans glasögon och kort därefter hans cykelnyckel. Men vad som hände med 18-åringen och vart han tog vägen är alltjämt olöst.

På 90-talet påstod Thomas Quick, i dag Sture Bergwall, att han mördat Olle. Erkännandet blev vida omskrivet, men var så osannolikt att det aldrig ens gick till åtal.

I stället har Olles pappa Ruben Högbom, 91, nu under 36 års tid försökt hitta svar om vad som egentligen hände. Faderns hopp om att få begrava sonen innan han själv går bort är fortfarande vid liv.

Utredning återupptagen

Nu har polisutredningen återupptagits efter fynd som gjorts under researcharbetet för en kommande dokumentär. Dokumentärserien ”Var är Olle?”, gjord av journalisten Martin Ezpeleta släpps på ljudbokstjänsten Storytel på måndag.

– Utredningen återupptogs i höstas. Jag hade en dragning för den nuvarande polisledningen där jag berättade vad vi hade kommit fram till. De bedömde informationen som oerhört intressant och utifrån det har de börjat hålla nya förhör, säger Martin Ezpeleta.

Ezpeleta kom i kontakt med fallet första gången för sex år sedan. Sedan dess har han haft svårt att släppa det. När han nu sammanställt sitt arbete i en dokumentär har det främst handlat om att utforska tidigare okända spår.

Flera nya spår

– Vi har jobbat med flera parallella spår. Gemensamt för dem är att de inte har förekommit i utredningen sedan tidigare. Det hade inte hänt något i utredningen på väldigt länge men när vi tog kontakt började folk faktiskt prata. Det överraskade både mig och familjen.

Känner du att du har fått en bild av vad som hände Olle?

– Jag har fått en mycket bättre uppfattning om vad som kan ha hänt. Det finns mer saker att göra men nu har polisen tagit över. Jag har inte svaren – men vi kanske får dem, säger Ezpeleta.

Oavsett om Olle dog till följd av en olycka, eller om han blev mördad, så kommer det inte bli aktuellt med något åtal. Fallet preskriberades 2008.

 

Lyssna på första avsnittet av ”Var är Olle?” på Storytel 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.