Paolo Roberto utreds för oaktsam våldtäkt

Tv-stjärnan togs av polis misstänkt för sexköp
Paolo Roberto.
Foto: LINUS HALLSENIUS / TV4
Paolo Roberto.
Foto: ROGER TILLBERG / STELLA PICTURES
Paolo Roberto.
Foto: TV4
Daniel Suneson
Foto: Annika Collin, Åklagarmyndigheten/TT / TT NYHETSBYRÅN / ImageForum

Kvinnan som Paolo Roberto medgett att han köpt sex av befinner sig nu på annan ort.

– Det är förknippat med väldigt mycket skam, säger Simon Häggström, kriminalinspektör via Nationella operativa avdelningen, till DN.

Nu ska Robertos erkännande i TV4 granskas av åklagare – flera experter menar att han kan ha gjort sig skyldig till oaktsam våldtäkt.

Under hela förmiddagen hade Anneli Hanström, chefsåklagare vid City åklagarkammare, överläggningar med chefsåklagare Erika Lejnefors om hur ärendet med Paolo Robertos sexköp skulle hanteras. På söndagen lämnade åklagarmyndigheten besked om att det skulle hanteras av mängdbrottsenheten men vid lunch kom nytt besked.

Bakgrunden till chefsåklagarnas överläggningar har inte varit att ärendet handlar om en känd person, det är Expressens uppgiftslämnare noga med att påpeka.

Intresset för fallet förklaras av att åklagare har en skyldighet att reagera på även det som kommer fram utanför polisens utredningar och här var det avgörande för intresset Paolo Robertos uttalande i TV4-intervjun där han efter sexköpet konstaterade:

– Du köper en annan kvinnas kropp, säkert någon som är dittvingad.

Förknippat med skam

I fredags nåddes Expressen av uppgifter om att kvinnan, som kommer från ett av Europas fattigaste länder, inte längre fanns kvar på adressen där tillslaget skett. Nu bekräftar kriminalinspektör Simon Häggström för DN att kvinnan befinner sig på annan ort. Det är inte aktuellt för henne att framträda i medierna på det sätt som Paolo Roberto gjort.

– Hon mår så pass dåligt att hon inte orkar prata om detta. Det är förknippat med väldigt mycket skam, säger Simon Häggström, kriminalinspektör via Nationella operativa avdelningen, till tidningen.

– Hon uppger att hon säljer sex på grund av omständigheter i livet som inte ger henne några val. Hon säljer sex för att kunna försörja sin familj, säger Häggström till Aftonbladet.

I en annan uppmärksammad bordellhärva på Östermalm, där rättegång för människohandel nu pågår, har flera kvinnor och flickor från Rumänien vittnat om hur livet som prostituerad i Sverige såg ut.

En 15-åring har sagt:

– Jag visste vad jag skulle göra. Jag menar, jag visste att jag skulle utföra eskorttjänster i Sverige. Hon (kvinnan) berättade för mig att jag skulle utföra sexuella tjänster (…) och få allt jag önskat mig.

I teorin lät det som ett enkelt sätt att tjäna pengar.

– Men när jag kom fram till Sverige och började utöva prostitution tyckte jag det var extremt svårt, säger flickan.

Anmäld av ex-polismästare

Med hjälp av den nya samtyckeslagen lyckades åklagarmyndigheten få en banbrytande dom för oaktsam våldtäkt efter att en sexköpare i en recension av kvinnan skrivit: ”Misstänkt trafficking. Inget att rekommendera.” Han fick åtta månaders fängelse.

Ett nytt fall med en dom för oaktsam våldtäkt efter ett sexköp skulle ha stor betydelse för brottsbekämpningen och kampen mot sexköp som ofta bottnar i människohandel – och det är mot bakgrund av det som ärendet fått stor uppmärksamhet.

Flera rättsexperter har pekat på att Paolo Robertos uttalande är ett erkännande av en oaktsam våldtäkt.

Ex-polismästaren Tommy Bringholm har också agerat genom att polisanmäla Roberto för oaktsam våldtäkt. Bringholm har också skrivit till Stockholms åklagarområde under söndagen för att förhindra att ett strafföreläggande utfärdas för sexköp innan anklagelserna om oaktsam våldtäkt prövas.

Gått med på dagsböter

Paolo Roberto har själv gått med på att betala 50 dagsböter, totalt 25 000 kronor, i ett strafföreläggande för brottet köp av sexuell tjänst precis som flera andra som togs i förra veckans sexköpsrazzia.

Polisens utredningar lämnades på måndagen över till den så kallade mängdbrottsenheten vid åklagarkammaren i Västerort i Stockholm. Den enheten utfärdar normalt strafförelägganden för sexköpare som erkänt.

Men Paolo Robertos fall specialgranskades med tanke på hans uttalande i TV4 som inte passerade obemärkt inom åklagarmyndigheten. Eva Thunegard, som är chef för Stockholms åklagarområde och de olika åklagarkamrarna, var också inblandad i överläggningarna.

Och vid lunch fattade chefsåklagarna vid Västerort och Citys åklagarkammare beslut om att Paolo Robertos fall ska flyttas över från mängdbrottsåklagarna i Västerort som utfärdar strafföreläggande.

Paolo Roberto kan ha gjort sig skyldig till oaktsam våldtäkt. Här är likheterna med tidigare fallet som ledde till fängelse.

”Fått anmälningar”

City åklagarkammare har under de senaste dagarna fått ta emot flera anmälningar om oaktsam våldtäkt som riktats mot Paolo Roberto och de ska nu utredas vidare under ledning av en erfaren åklagare i Stockholms city eftersom sexköpet ägde rum på Östermalm.

– Vi har fått anmälningar om oaktsam våldtäkt som vi ska samordna så att vi har båda utredningarna på citykammaren. Någon annan kommentar kommer jag inte att lämna i nuläget, säger Anneli Hanström vid åklagarkammaren.

Finns det misstankar nu om oaktsam våldtäkt?

– Jag kommer inte att kommentera detta.

Senare på måndagseftermiddagen gjorde åklagarmyndigheten ett uttalande:

”En polisanmälan om oaktsam våldtäkt har inkommit i det ärende där en känd man har erkänt köp av sexuell tjänst. Utredningen om köp av sexuell tjänst och oaktsam våldtäkt leds av åklagare vid City åklagarkammare.”

Det blir den erfarna kammaråklagare Daniel Suneson som får uppdraget att utreda Paolo Roberto-fallet. Han är specialiserad på sexualmål men har också haft uppmärksammade mål som rättegången mot den amerikanska artisten Rakim ”Asap Rocky” Mayers förra sommaren.

Flera rättsexperter reagerade på Paolo Robertos uttalande i TV4-intervjun och bland annat menade advokat Elisabeth Massi Fritz, som ofta företräder brottsoffer i sexualmål, att Paolo Roberto kan ha gjort sig skyldig till oaktsam våldtäkt.

”Paulo Robertos uttalande i den intervju han gjorde för TV4 borde leda till att en åklagare inleder en förundersökning angående misstankar om oaktsam våldtäkt”, skrev hon i ett sms till Expressen.

Ny sexköpsrazzia i centrala Stockholm:

Stor insats under måndagen – polis sågs bära ut påsar från misstänkta lokalen i centrala Stockholm.

Jasmina sålde sex – slutade efter sista kundens begär

Poliskommissarie Johan Heed gästar studion: ”Det är vidrigt – sexmarknaden har förändrats”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.