Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Palmevittnet: ”Jag har fått upprättelse”

Stig Engström pekas ut som Palmes mördare.
Statsminister Olof Palme väckte starka känslor med sin politik.Foto: TONI SICA / STELLA PICTURES
Mordplatsen den 1 mars 1986, dagen efter mordet på Palme.Foto: BJÖRN ELGSTRAND / TT NYHETSBYRÅN
Folk har lagt blommor på platsen där Olof Palme mördades, på Sveavägen i Stockholm.Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN
Mördaren misstänks ha flytt från mordplatsen via David Bagares gata.Foto: CLAS GÖRAN CARLSSON
Här sprang den så kallade ”Skandiamannen” Stig Engström enligt vittnet.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Hon kan ha mött mördaren den kväll Olof Palme mördades.

Men i alla dessa år har hon känt sig misstrodd – tills nu, då hennes vittnesmål anses vara av stor vikt.

– Jag har fått upprättelse, säger kvinnan som är säker på det var den flyende gärningsmannen hon mötte kort efter mordet.

När Olof Palme mördades den 28 februari 1986 var kvinnan i 30-årsåldern. Hon hade varit på lokal och var på väg hem, när hon plötsligt fick syn på vad hon är säker på var den flyende gärningsmannen.

Hon befann sig då ovanför trapporna från Tunnelgatan på David Bagares gata, en bit från Sveavägen i Stockholm – där Sveriges dåvarande statsminister precis hade blivit skjuten.

Kvinnans vittnesmål från mordnatten

I polisförhör har den i dag 64-åriga kvinnan beskrivit mannen: han bar knälång rock, verkade jagad, såg sig om över axeln och försökte lägga ner något i en handledsväska.

Chefsåklagare Krister Petersson tror att mannen var Stig Engström.

När han på onsdagen presenterade sin lösning på Palmemordet beskrevs kvinnan ha blivit ”styvmoderligt behandlad” under utredningens gång.

I dag ses hennes iakttagelser som avgörande.

– Om han (Stig Engström) är oskyldig är det fruktansvärt för hans anhöriga, men samtidigt känner jag att jag på något sätt har fått upprättelse, säger kvinnan.

”Ingen trodde på mig”

Hon fortsätter:

– Det var ingen som trodde på mig tidigare, men nu har de gått igenom vad jag har vittnat om väldigt noga och det känns faktiskt som att de tror på mig. Äntligen.

Den 64-åriga kvinnan tycker att hon blev ”nonchalerad” av Palmegruppen tidigt i utredningen. Hennes första vittnesmål slarvades bort, så polisen fick eftersöka henne via media.

Och 1987 lades hennes iakttagelser till handlingarna, enligt Svenska Dagbladet.

Kan gå vidare

64-åringen säger att polisen agerade ”klantigt”. Hon upplever också att hon i det senaste förhöret, under Krister Peterssons tid som förundersökningsledare, blev bättre bemött av polisen än tidigare.

Och nu – 34 år senare – har hon fått ett avslut och kan gå vidare.

– Ja, det kommer jag kunna göra. Jag har känt mig misstrodd under alla dessa år.

Statsministern hoppas att Sverige nu kan få läka .

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.