Ordningsvaktens attack med 13 slag: ”Övervåld”

Starka bilder: Mannen fick ta emot ett stort antal slag med en batong.
Skärmdumpar från övervakningsfilmen.
Foto: POLISEN
Bilder från polisens övervakningsfilm.
Foto: POLISEN
Bilder från polisens övervakningsfilm.
Foto: POLISEN
Bilder från polisens övervakningsfilm.
Foto: POLISEN

Pappan fick ta emot ett stort antal slag med en batong då han skulle åka tunnelbana.

Våldet fångades av en övervakningskamera och nu döms ordningsvakten för misshandel.

Pappan hade besökt en restaurang tillsammans med några vänner en kväll i maj förra året. De skulle åka tunnelbana från Rådhuset i Stockholm, och väntade på nästa avgång.

En ordningsvakt kom fram och tog den ölflaska som pappan hade i handen. Vakten avvisade mannen, som i stället tänkte ta en taxi hem.

– Mannen reste sig upp och visade att han inte hade några ölburkar innanför jackan, och då tog ordningsvakten fram batongen, säger advokat Cemal Özkan, som är mannens målsägandebiträde.

Övervakningskameror fångade händelseförloppet.

– Jag har aldrig varit med om något sådant, eftersom att betongen består av något metalliskt material gör det otroligt ont, berättar den utsatta mannen i förhör.

”Träffade honom i huvudet”

Han greps av ordningsvakter och polis kallades till platsen. Han blev misstänkt för våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd, men misstankarna lades ner.

I stället åtalades ordningsvakten, som är i 20-årsåldern, för misshandel alternativ tjänstefel.

– Jag försökte slå honom på överkroppen men träffade honom i huvudet, sa vakten i polisförhör.

Han sa även att han hade känt sig hotad och sade sig ha agerat i nödvärn.

– Jag minns inte hur många gånger jag slog men det var ganska många. Jag slog honom inte kontinuerligt utan jag avvaktade för att se om det gav någon effekt, vilket det inte gjorde.

Han åtalades även för falsk tillvitelse då han misstänktes ha ljugit för polisen och sagt att mannen attackerade honom, enligt utredningen.

Döms för misshandel

Tingsrätten konstaterar att det på filmen inte syns att pappan utdelade slag, men att ordningsvakten kan ha uppfattat det på det sättet då han tog tag i pappan. Vakten frias därför för falsk tillvitelse.

Däremot döms han för misshandel. Rätten anser att det handlar om minst 13 batongslag och att han använde övervåld. Vidare skriver rätten att vakten har flyttat från Stockholm och ”synes inte längre arbeta som ordningsvakt”.

Straffet blir villkorlig dom och samhällstjänst om 120 timmar. Han ska även betala skadestånd om drygt 24 000 kronor till pappan, som fick ett antal skador.

Vakten försvaras av advokat Hans Fritzheimer. ”Jag utgår från att han är besviken över utfallet då han förnekar brott”, skriver han i ett mejl.

Expressen har sökt vakten.

Han har fram till 8 december på sig att överklaga Stockholms tingsrätts dom.

Utrikes: Här knuffas mannen ner på tunnelbanespåret

Flera oprovocerade attacker på kort tid i New York.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.