Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ordningsvakt rånade annan ordningsvakt – inne i hovrätten

Ordningsvaken döms efter att ha gett sig på en kollega inne i hovrättens lokaler.Foto: Polisen
Det var inne i hovrättens lokaler som ordningsvakten (till höger) slet till sig kollegans telefon.Foto: Polisen
Ordningsvakten ska by betala skadestånd om 15 000 kronor till sin före detta kollega.Foto: Polisen

Ordningsvakterna ska svara för säkerheten i Svea hovrätt. Men i stället gav sig en 33-årig ordningsvakt på en kollega. Han har nu dömts för rån, olaga hot och övergrepp i rättssak – inne i hovrättens lokaler. 

Säkerhetsbolaget har meddelat att han kommer förlora sin tjänst.

Mannen, 33 år gammal, arbetar som ordningsvakt vid Svea hovrätt i Stockholm. En dag i mitten av januari befann han sig tillsammans med en kollega i omklädningsrummet. Kollegan hade fått information om att 33-åringen var irriterad på honom, och tänkte reda ut eventuell osämja. 

Ordningsvakten: Kommer slå dig jävligt blodig

Istället slet 33-åringen till sig kollegans telefon. Då han försökt ta tillbaka den sa 33-åringen ”släpp annars kommer jag att slå dig jävligt blodig och med det menar jag jävligt blodig”, berättade kollegan i rätten. Han fick senare höra att han skulle ”låta bli att sprida ett jävla rykte om honom” och ”om du kontaktar någon kollega, chefen eller om du ens tänker tanken att kontakta polisen kommer du råka jävligt illa ut”

Polis tillkallades och kollegan berättade efteråt att han var ”helt förstörd”. 

33-åringen åtalades för rån, olaga hot och övergrepp i rättssak - alla brott genomförda inne i hovrättens lokaler, enligt åtalet.

Han nekade till brott och menade att kollegan ”är ledningens högra hand och att det därför inte är konstigt att detta iscensatts”. Dessutom ansåg 33-åringen att han hade utsatts för anklagelserna på grund av att han hade lyft ”rasistiska och sexistiska inslag på arbetsplatsen”.

Kommer förlora jobbet

Men nu döms 33-åringen av Stockholms tingsrätt, som avfärdar 33-åringens invändningar som en efterhandskonstruktion. Rätten konstaterar att straffvärdet egentligen ligger på ett års fängelse, men rätten tar hänsyn till att 33-åringen kommer förlora jobbet.

Straffet blir i stället villkorlig dom och 240 timmars samhällstjänst. Han ska även betala skadestånd om 15 000 kronor till sin före detta kollega. 

Domen kan överklagas senast den 22 oktober – till Svea hovrätt.

Se mer krim: 

Den misstänkte mördaren flydde på elsparkcykel, enligt uppgifter till Expressen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.