Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Okända delarna av Daniel Nyqvists liv

Han misstänks för de två morden i Linköping 2004
Daniel Nyqvist har levt ett liv under radarn.
Foto: Privat
Här har Daniel Nyqvist bott de senaste tio åren.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Området i Linköping där dubbelmordet skedde 2004.
Foto: JOCKE BERGLUND

Efter dubbelmordet i Linköping levde Daniel Nyqvist ett isolerat liv med datorspel.

Myndigheterna ville bryta hans arbetslöshet.

Samtidigt som polisen jagade gärningsmannens identitet tackade han ja till ett vaktmästarjobb på brandstationen.

Morgonen den 19 oktober 2004 höggs 8-årige Mohamad Ammouri och 56-åriga Anna-Lena Svenson till döds på öppen gata i Linköping.

Gärningsmannen sprang från platsen och förblev okänd i nästan 16 års tid.

Nu har 37-årige Daniel Nyqvist erkänt att det var han som dödade kvinnan och pojken. Han sitter häktad misstänkt för de två morden.

Gripandet av Nyqvist – dag för dag

Tisdag 9 juni

Genom släktforskaren Peter Sjölund lyckas polisen spåra DNA från den misstänkta, okända gärningsmannen som utförde dubbelmordet i Linköping den 19 oktober 2004. Knivmorden på Anna-Lena Svenson, 56, och Mohamad Ammouri, 8, hade då gäckat utredare i 16 år och förundersökningen hade växt till den mest omfattande efter Palmeutredningen. 

Peter Sjölund upprättade ett släktträd från 1700-talet som landade i att DNA-t kunde tillhöra två i dag levande personer. En av dem visade sig vara Linköpingsbon Daniel Nyqvist, 37, vars DNA stämde till 100 procent med den misstänkte gärningsmannens. Han grips under morgonen. Daniel Nyqvist erkänner dåden. 

Onsdag 10 juni

Daniel Nyqvist häktas som på sannolika skäl misstänkt för dubbelmordet i Linköping. Han rör inte en min när rätten meddelade beslutet. Det rapporteras under dagen om att polisen kallade Daniel Nyqvist till DNA-topsning redan den 27 januari men att han aldrig dök upp. 

Kallelsen kom till följd av att en barndomskompis tipsat polisen efter att ha sett deras fantombild på misstänkte mördaren. Tipset beskrev att han hade ”ett knivintresse” och kunde ligga bakom morden. I samband med häktningsförhandlingen framkommer det att Daniel Nyqvist skulle ha lämnat en förklaring till morden. Uppgifter till Expressen gör gällande att motiven är främlingsfientlighet och avundsjuka mot Mohamads familj. Hans advokat, Johan Ritzer, berättar att Nyqvist känner sig ”lättad” efter erkännandet. 

Torsdag 11 juni

Under dagen framkommer det att polisen Nils Ahlberg, som under flera år var utredningschef för dubbelmordet, bodde i ett grannhus till huset där Daniel Nyqvist bodde. 

Det rör sig om höghuskomplex med ett stort antal boende. 

– Det var märkligt att han bodde så nära, säger Ahlberg.

Daniel Nyqvist bodde hos sina föräldrar fram till att han flyttade till hyreshuset 2009. 

Under dagen rapporteras det att Mohamads familj har anlitat det kända målsägandebiträdet Elisabeth Massi Fritz för att hon ska föra deras talan när de tvingas möta sonens mördare i rätten. 

Fredag 12 juni

Fler detaljer om det isolerade och tillbakadragna liv som Daniel Nyqvist levt sedan dubbelmordet i Linköping 2004 framkommer. Barndomskompisar berättar om en udda fågel som drog sig undan och drack stora mängder alkohol i sin ensamhet. Han huvudsakliga sysselsättning tycks ha varit tv-spel och datorspel. I samband med att han flyttade hemifrån 2009, vid 26 års ålder, gjorde kommunen ett försök att hjälpa honom ut på arbetsmarknaden. Han blev erbjuden ett vikariat som vaktmästare på en brandstation, men det är oklart om han dök upp under det dryga halvår som vikariatet löpte. De senaste åren har Nyqvist varit isolerad i sin lägenhet, vissa grannar har aldrig sett honom trots att han bott i huset under 11 år, och levt på ersättning från Försäkringskassan. 

Åren efter dubbelmordet levde han ett tillbakadraget liv. Flera barndomskompisar som Expressen har pratat med har beskrivit Nyqvist som en udda fågel och berättat att han under gymnasieåren isolerade sig till den grad att han tappade kontakten även med de närmsta vännerna. Han drack även stora mängder alkohol.

Mohamad Ammouri mördades på öppen gata 2004.
Foto: Privat

Stort intresse för tv-spel

Nyqvist har haft ett stort intresse för tv-spel, datorspel och rollspel. Hans projektarbete i gymnasiet – som fick underkänt – var en hemsida som kretsade kring spelet Counter-Strike. I januari i år fick polisen ett första tips om Nyqvist som möjlig gärningsman. En tidigare vän berättade då för polisen om hans intresse för knivar.

– Han gick alltid runt i den där svarta mössan som polisen hittade. Den hade han på sig jämt. Jag visste också att han hade knivar, butterflyknivar, har vännen sagt till polisen.

Våren 2009 gjorde kommunen och Arbetsförmedlingen en ansats för att få ut den då 25-årige Daniel Nyqvist på arbetsmarknaden.

Samtidigt som en av Sveriges största polisutredningar försökte ta reda på hans identitet blev Nyqvist erbjuden jobb på brandstationen. Tjänsten finansierades genom statligt lönebidrag.

”Jag kände inte igen honom”

Expressen har tagit del av anställningsavtalet där arbetsbeskrivningen är ”vaktmästeri, med visst ansvar för material även utanför tätorten.”

I dokumentet som är undertecknat av både räddningschefen och Nyqvist själv står att han är i särskilt behov av ”väl strukturerade arbetsuppgifter, tydlig arbetsbeskrivning med handledning”.

Vikariatet var på heltid och löpte från maj 2009 till årsskiftet. Men det är oklart hur stor del av den tiden som Nyqvist faktiskt var på jobbet. Expressen har varit i kontakt med flera personer som arbetade på brandstationen på den tiden. Ingen av dem minns honom.

På den tiden tog räddningstjänsten i Linköping då och då in personer som stod långt från arbetsmarknaden. De fick utföra lättare arbetsuppgifter och bland annat flytta material mellan olika stationer, berättar en dåvarande anställd.

– Jag har sett bild på honom i media men jag kände inte igen honom alls. Om han jobbade här på den tiden hade jag daglig kontakt med honom.

– Många som kom till oss kände att jobbet inte var för dem – och försvann efter några dagar. Kanske var han en av dem.

De senaste åren har Nyqvist huvudsakligen försörjt sig genom ersättning från Försäkringskassan.

Flyttade till en lägenhet

Under samma period som vikariatet löpte flyttade Nyqvist från föräldrahemmet utanför Linköping, in till en egen lägenhet i staden. Där har han bott sedan dess och det var i hemmet han greps i tisdags morse.

Redan i januari fick han en kallelse av polisen om att komma för att DNA-testa sig. Han struntade i kallelsen – men vidtog såvitt känt inga åtgärder för att försöka fly.

Under det första förhöret i tisdags erkände han omgående hemligheten han burit på i 16 år – att det var han som högg ihjäl Mohamad och Anna-Lena den oktobermorgonen.

– Han verkar under omständigheterna må bra. Han är samlad och lugn, ganska tillbakadragen. Fåordig. Han har uttryckt för mig att han känner en viss lättnad att ha kommit ut med det här, sa hans advokat Johan Ritzer efter häktningsförhandlingen på onsdagen.

Varför han utförde dådet är 2004 är fortfarande oklart. Enligt uppgifter till Expressen är ett motiv som rör främlingsfientlighet och avundsjuka ett huvudspår i utredningen.

– Han har lämnat förklaring men på grund av förundersökningssekretess kommer vi inte gå ut med några detaljer, säger Britt-Louise Viklund.

Reporter Kim Malmgren rapporterar från Linköping.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.