Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Försvunna män hittades förnedrade och mördade

Enligt uppgifter till Expressen hade männen skjutits.
Polisen var på plats efter dubbelmordet.Foto: Janne Åkesson / Swepix
Polisinsatsen i Sätra.Foto: Janne Åkesson / Swepix
28-åringen.Foto: POLISEN

De två unga männen hade varit försvunna i ett dygn.

Då hittades de i ett källarförråd – förnedrade och mördade med kulor i huvudet.

Nu väcks åtal mot två misstänkta mördare.

Eftermiddagen den 11 april larmades polis till källarförrådet i Sätra i södra Stockholm. Två män, 18 och 21 år gamla, hade skjutits till döds. Då hade de varit försvunna i ett drygt dygn.

– Jag tror alla är väldigt chockade för han hade verkligen ingenting med något brottsligt att göra, sa en anhörig till ett av mordoffren i samband med att de hittades.

Nu väcks åtal mot två män, 27 och 28 år gamla. Kammaråklagare Daniel Insulander beskriver vad som kommit fram under mordutredningen:

– Före morden har personerna förnedrats genom att gärningsmännen tvingat av dem kläderna. De har därefter blivit mördade under avrättningsliknande former i ett trångt källarutrymme utan möjlighet att fly.

Av stämningsansökan framgår att båda män hade skjutits med flera skott i huvudet och att två olika vapen användes vid dubbelmordet. Totalt avlossades nio skott.

Misstänkt mördare sköts

Daniel Insulander säger att morden skett i en ”kriminell miljö” enligt hans uppfattning, men vill inte gå in på något möjligt motiv innan den kommande rättegången.

– De personer som hittats i källaren är inte dömda för allvarlig brottslighet på det sättet. Men de har umgåtts i kriminella kretsar.

Förutom de två män som åtalas var en tredje person också inblandad i morden, enligt Daniel Insulander. Denne person sköts till döds några dagar efter dubbelmordet i ett dåd där ingen i nuläget är misstänkt.

Båda män som nu åtalas har flera gånger dömts för brott. 27-åringen är bland annat dömd för narkotikabrott, rån, övergrepp i rättssak och misshandel. Han har också stått åtalad för ett väpnat, grovt rån, men frikänts. Totalt har han 17 avsnitt i sitt belastningsregister.

Dömda för flera våldsbrott

Den äldre av de åtalade är bland annat dömd för narkotikabrott och våld mot tjänsteman. Redan i tonåren dömdes han för första gången; då bland annat för misshandel, grov stöld och övergrepp i rättssak. Han har elva avsnitt i sitt belastningsregister.

Dubbelmordet var ett av flera våldsdåd som skakade Sätra i våras. Det föregicks av en våldsam kidnappning där offret sparkades och slogs med järnrör. Och några dagar efter dubbelmordet inträffade ett nytt mord i stadsdelen.

Då sköts en person till döds genom en lägenhetsdörr.

Offret var enligt åklagare alltså en av mördarna från källarlokalen.