Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pojkar våldtagna, rånade och slagna

Två män är häktade för överfallet på kyrkogården i Solna.
Polis på plats efter tortyrmisshandeln på Norra begravningsplatsen i Solna.
Foto: Janne Åkesson / SWEPIX
21-åringen.
Foto: POLISEN
Polis på plats efter tortyrmisshandeln på Norra begravningsplatsen i Solna.
Foto: Janne Åkesson / SWEPIX
21-åringen.
Foto: POLISEN.

De två männen misstänks ha utsatt pojkarna för tortyrliknande misshandel och våldtäkt, enligt åklagaren.

Båda av de misstänkta förövarna är dömda sedan tidigare och den äldre av dem dömdes nyligen till fängelse efter en mordbrand. 

Ett straff som han aldrig hann börja avtjäna – innan natten på kyrkogården. 

På söndagsmorgonen larmades polis till en kyrkogård i Solna.

– Båda målsägandena lyckades ta sig därifrån och larma en förbipasserande som i sin tur ringde polisen. Målsägandena är två unga personer, men de är över 15 år gamla, säger åklagare Anders Tordai, som leder förundersökningen. 

De två pojkarna hade blivit avklädda, slagna och förnedrade i timmar. I närheten kunde polisen gripa två personer. Det handlar om en 21-årig man och en 18-åring.

De misstänkta förövarna är kända av polis sedan tidigare. 

Skulle avtjäna straff för mordbrand

18-åringen dömdes i mars förra året för ett stöldförsök – ett brott som begicks i början av samma år. Han krossade då rutor och tog sig in i en skola i Solna kommun, men avvek då larmet gick. Straffet blev ungdomsvård. 

21-åringen har ett längre brottsregister. I somras dömdes han för mordbrand. Tillsammans med en kumpan kastade han molotovcocktails mot en bilfirma i december förra året. Skadorna beräknades uppgå till runt en miljon kronor. I förhör erkände han att han hade kastat en molotovcocktail. Straffet blev fängelse i ett år och sex månader.

Varför han inte börjat avtjäna det straffet är i nuläget oklart.

En av männen har också varit känd hos Socialförvaltningen sedan flera år tillbaka och haft flera LVU-placeringar. Socialförvaltningen skriver bland annat i ett yttrande från förra året att mannen är i behov av samtal med behandlare, för att få en fungerande skolgång och ”inte hamna i situationer där han blir inblandad med polis”.

Pågick nära tio timmar

Båda männen har nu begärts häktade misstänkta för människorov, våldtäkt, grov misshandel och grovt rån. Brottstiden är satt från klockan 23.00 på lördagskvällen till klockan 08.39 på söndagsmorgonen. 

– Det här har pågått under lång tid. Det har varit ett förlopp där de här olika brotten har skett. Vissa delar av brottsligheten har pågått hela tiden, som människorovet. Vissa gärningar har skett under hand, enligt min uppfattning, säger Anders Tordai.

Båda misstänkta nekar till brott, enligt deras advokater. 

Under tisdagens häktades dock 21-åringen. Han misstänks på sannolika skäl, vilket är den högre nivån av brottsmisstanke.
Häktningsförhandlingen mot 18-åringen ska hållas under onsdagen.
– Det finns en del beslag i ärendet. Vi har bland annat tagit telefoner och kläder i beslag, säger Anders Tordai om bevisningen. 

Hanif Bali kontaktad: ”Illa berörd”

Riksdagsledamoten Hanif Bali (M) skrev på Twitter efter händelsen att han hade träffat vänner till ett av offren. 

– De berättade att kompisen var en följare och att han hade gått igenom något hemskt, och att han skulle bli glad om jag skickade en krya på dig-hälsning, sa Bali.

Bali är kritisk till det svenska systemet med straffrabatter till personer under 21 år.

– Jag blev väldigt illa berörd och förbannad över att något sådant här sker. Och också vad de eventuella konsekvenserna för de två anhållna blir. Med tanke på åldern kommer de få feta rabatter. Det handlar om att få bort straffrabatten, och det handlar om att få till ordentliga straff så att de här människorna inte är på gatorna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.