Den 23 november 1996 gjorde 16-åriga Malin Lindström sin första resa på egen hand. Hon tog bussen från Örnsköldsvik till Husum, där hon skulle göra ett skolarbete tillsammans med en kompis.
Hon kom aldrig fram – sannolikt steg hon av bussen för tidigt.
I säsongspremiären av ”Efterlyst” berättar Malins pappa Rune Lindström om saknaden efter dottern 25 år senare.
– Det är ju inte slut, sorgearbetet. Man tänker ju varenda dag på henne, mer eller mindre, säger han.

Sexualmord
Först i maj året därpå hittades Malin Lindströms kropp i ett skogsparti inte långt från den troliga försvinnandeplatsen.
Hon var tejpad runt händer och fötter, och på hennes byxor hittades spår av sperma. Hon hade utsatts för sexuellt våld och dödats med sju stick av ett vasst föremål.
– Hur hon måste ha lidit när han jagade henne genom skogen och sen sticker en kniv i ryggen på henne. Det gör ju så ont så man vill nästan inte leva själv, säger Rune Lindström.


Några veckor efter Malins försvinnande greps en då 18-årig man misstänkt för mord.
I hans hem hittades teckningar på nakna och bundna kvinnor, uppsprättade dockor och samma sorts tejp som Malin bundits med.
Friad i hovrätten – ingen teknisk bevisning
Han ändrade sin berättelse flera gånger. I tingsrätten sade han att han drabbats av minnesförlust men att det var möjligt att han dödat henne.
Han gick också med på att medverka i en rekonstruktion. Hans beteende på brottsplatsen överensstämde enligt polisen med de fynd som gjorts.

Men spermafläcken innehöll för lite DNA för att kunna analyseras med dåtidens teknik.
Tingsrätten dömde mannen till åtta års fängelse. Men han friades av hovrätten som konstaterade att det saknades teknisk bevisning. Mannen hade då också kraftigt tonat ner sin uppgift om att han kunde vara skyldig.
Malin Lindströms anhöriga har alltid varit övertygade om att mannen var skyldig.
HD sade nej till salivprov
Förra sommaren, 22 år efter hovrättens friande dom, lyckades Nationellt forensiskt centrum, NFC, utvinna en DNA-profil ur spermafläcken.
Under hösten beslutade överåklagare Mats Svensson att återuppta förundersökningen. Han begärde hos Högsta domstolen att få ta ett salivprov från den i dag 43-årige man som tidigare friats för mordet och som inte ville lämna ett frivilligt prov.
Men HD sade nej. Motiveringen var att det inte finns lagstöd för att använda tvångsmedel vid en återupptagen förundersökning i samband med resning.
– Jag blev rätt så bestört när jag såg Högsta domstolens beslut, säger Mats Svensson.

Han uppger att åklagarmyndigheten omedelbart efter HD:s avslag tog kontakt med justitiedepartementet.
– De var beredda att titta på detta ganska omgående. Både när det gäller topsningsfrågan men också vilka tvångsmedel man kan använda i resningsärenden.
Vändningen
Men historien tog snart en ny vändning, när polisen upptäckte att hårstrån och blod som tagits av den misstänkte på 90-talet fanns sparade på Uppsala universitet.
NFC undersökte spåren och drog slutsatsen att resultaten talar extremt starkt för att blodet och hårstråna kommer från den person som lämnade spermafläcken på Malin Lindströms byxor.
Den 2 juli lämnade överåklagare Mats Svensson in en resningsansökan till HD. Men 43-åringen, som ska få yttra sig över resningsansökan, har inte kunnat förhöras. Åklagaren har fått besked om att mannen ska träffa sin försvarare den 8 oktober. Först därefter kan han kallas till förhör.
– I ett resningsärende har vi ingen möjlighet att skynda på detta. Vi kan inte använda tvångsmedel, vi kan inte hämta till förhör. Vi är helt i händerna på att den tilltalade medverkar, säger Mats Svensson.
Ser du någon möjlighet att HD inte beviljar resning?
– Jag kan inte bedöma hur Högsta domstolen kommer att se på detta. Jag kan bara konstatera att det är en väldigt stark bevisning som finns mot honom nu.
”Efterlysts” programledare Hasse Aro frågar Malin Lindströms pappa hur han skulle reagera om HD inte beviljar resning.
Svaret:
– Kan man göra så? Då är det ju en rättsskandal, anser jag. Vad har vi då för rättvisa i det här landet, när man kan döda en människa och inte bli fälld för det?
Mannens försvarare Ulf Holst säger till Expressen att han för närvarande inte har några kommentarer alls.
Säsongspremiären av ”Efterlyst” kan ses på Viaplay.