Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya misstankar mot den häktade kvinnliga juristen

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
En jurist och hennes kompanjon, som båda är kopplade till en juristbyrå, sitter häktade misstänkta för grov våldtäkt.

Utredningen mot den kvinnliga juristen, som misstänks för en grov våldtäkt på ett slott, växer.

Förra veckan omhäktades hon och hennes kompanjon.

– Det här är inget vanligt mål överhuvudtaget, säger åklagare Jenny Granqvist.

Nu har kvinnan ansökt om konkurs för sin juristbyrå – inifrån häktet.

Det var för tre veckor sedan som den kvinnliga juristen och hennes manlige kompanjon häktades. De är på sannolika skäl misstänkta för grov våldtäkt mot en kvinna på ett anrikt slott i Mellansverige i slutet av januari.

Kvinnan driver en juristbyrå och enligt uppgifter till Expressen skedde våldtäkten i samband med en utbildningshelg. Hon och hennes kompanjon – som också kan kopplas till byrån – har även tidigare haft jobbtillställningar på slottet, och flera anställda har kallats till förhör i utredningen, enligt uppgift.

Jurist och kompanjon omhäktade

Förra veckan begärde åklagaren förlängd åtalstid, och i torsdags omhäktades juristen och hennes kompanjon i fyra respektive två veckor.

Samtidigt fortsätter fallet att växa. Stegvis har nya målsägare tillkommit.

Förutom den grova våldtäkten utreder polisen även sexuellt ofredande mot tre andra personer. Åklagaren Jenny Granqvist kan inte berätta särskilt mycket om de nya brottsmisstankarna men säger:

– De har ingenting med våldtäkten att göra. Det är separata händelser.

Hon säger vidare att målet är ”speciellt”. Hon vill inte gå in på några detaljer, men säger att det säkert kommer att klarna längre fram om utredningen leder till åtal.

Utreder teknisk bevisning

Hur jobbar ni vidare framåt?

– Det är vanliga utredningsåtgärder. Vi har fortfarande några förhör och sen är det en teknisk utredning, där vi ser om det finns bevisning i den delen. Det är framför allt det som kan ta tid.

Har ni säkrat någon teknisk bevisning hittills?

– Jag vill inte gå in på det men vi utreder den biten.

De båda misstänkta förnekar brott.

– Inställningen är oförändrad, min klient förnekar brott och i övrigt kan jag inte och får inte kommentera utredningen, säger juristens advokat Marianne Kellerman.

Inte heller kompanjonens försvarare, Denise Lagercrantz, vill kommentera närmare.

– Nej, inte annat än att han förnekar brott, säger hon.

Juristbyrån i konkurs

Expressen har tidigare berättat om företagsklimatet på byrån, där flera personer med insyn har berättat om hur juristen och hennes kompanjon har styrt med järnhand. När de häktades utbröt ”kaos”, och enligt uppgifter till Expressen har ett tiotal anställda lämnat på en dryg månad.

En del har gått på dagen, vilket har bidragit till tunga arbetsbördor på de som är kvar – som till stor del är nyanställda.

– Det har varit jätterörigt. Eftersom det inte är så många anställda på byrån är det helt klart kännbart, säger en person med insyn.

De senaste veckorna har flera personer med framträdande poster lämnat juristbyrån: revisorn, styrelsens suppleanter och senast begärde även vd:n eget utträde. Nu försätts också bolaget i konkurs. På tisdagen lämnades en konkursansökan in till tingsrätten, med den kvinnliga juristens underskrift inifrån häktet.

Expressen har sökt bolagets förra vd för en kommentar.

Så många brott anmäldes i Sverige 2021.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.