Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny rättegång väntar mot ”Lilla hjärtats” mamma

Mamman dömdes till 21 månaders fängelse.
Flickan som blivit känd som ”Lilla hjärtat”.

Efter den närmast fullkomliga motgången i tingsrätten:

Kammaråklagare Anna Lander överklagar och nu väntar en ny rättegång i hovrätten mot ”Lilla hjärtats” mamma.

– Jag överklagar domen eftersom jag anser att tingsrätten har gjort en felaktig värdering av den åberopade bevisningen, säger åklagaren i ett pressmeddelande. 

Fallet kring den treåriga flickans död har varit ett av årets mest uppmärksammade. Flickan, som blivit känd som ”Lilla hjärtat” i medierna, hittades död i familjens hem i Norrköping i januari.

Lilla hjärtat och fostermamman Melinda Jacobs.Foto: PRIVAT

Efterspelet har handlat om huruvida myndigheterna gjort tillräckligt för att förhindra flickans död och ifall det var lämpligt att hennes biologiska föräldrar, som haft ett dokumenterat missbruk, hade vårdnaden.

Både pappan och mamman häktades. Pappan avled efter en tid i häkte. Mamman åtalades för mord och kammaråklagare Anna Lander yrkade på 14 års fängelse.

Ny rättegång väntar

Men efter rättegången släpptes mamman. Hon dömdes senare till 21 månaders fängelse för grovt vållande till annans död.

Nu meddelar kammaråklagare Anna Lander att hon överklagar domen. Därmed väntar en ny rättegång mot ”Lilla hjärtats” mamma, nu i Göta hovrätt.

Lander vill att hovrätten ändrar domen mot ”Lilla hjärtats” mamma till mord i första hand, synnerligen grov misshandel och vållande till annans död i andra hand.

– Händelsen rörande flickans död utspelade sig på en begränsad yta i en lyhörd lägenhet och under ett utdraget tidsförlopp. Mamman var under denna tid i bostaden. En vårdnadshavare har en skyldighet att ingripa och skydda sitt barn från att inte utsättas för våld eller förgiftning, säger hon i ett pressmeddelande. 

Hon fortsätter: 

– Hon har underlåtit att omgående ta dottern till sjukhus eller att tillkalla sjukvårdspersonal. Jag menar därför att hon berövat sin dotter livet på ett sätt som ska rubriceras som mord i enlighet med mitt förstahandsyrkande

Lilla hjärtats mamma.Foto: POLISEN

 

MER OM LILLA HJÄRTAT: Undernärd och drogad – sliten mellan familjer

Melinda Jacobs var familjehemsmamma åt treåriga ”Lilla hjärtat”. I ”Sofias änglar” får familjen Jacobs nu hjälp att bygga klart sitt hus.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.