Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu ställs pastorerna från Knutby inför rätta

Rättegången mot tre pastorer i Knutbyförsamlingen startade under tisdagen.
Åsa Waldau, Kristi brud, vill inte svara på frågor från Expressen.Foto: Daniel Ingmo
Åsa Waldau anländer till rättssalen.Foto: Daniel Ingmo
Åsa Waldau, även kallad Kristi brud i den före detta Knutbyförsamlingen.Foto: SVEN LINDWALL
De tre tilltalade år 2005, ett och ett halvt år efter mordet. Peter Gembäck, Åsa Waldau och Urban Fält.Foto: THOMAS ENGSTRÖM / EXPRESSEN TT NYHETSBYRÅN
Pastor Urban Fält under en gudstjänst i Knutby.Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN
Pastor Peter Gembäck i Knutby.Foto: DANIEL SIDENBLADH
Knutbyförsamlingen upplöstes 2018, efter 97 år.Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
1 / 8

Här anländer Åsa Waldau, Kristi brud, till rättssalen.

Hon står åtalad för 14 fall av misshandel, mot sex olika kvinnor, i Knutby församling.

Enligt åklagaren Liselott Herschend omgav sig Waldau med tjänarinnor – som hon kunde bestraffa.

För 16 år sen blev den frikyrkliga församlingen i Knutby känd över hela Sverige.

Då hade en ung kvinna hittats död – ihjälskjuten – i sin egen säng.

Hennes make, pastorn Helge Fossmo, dömdes senare till livstids fängelse för anstiftan till mord och mordförsök. Parets barnflicka dömdes till rättspsykiatrisk vård för mord och mordförsök.

De står inför rätta i Knutby-målet

Efter mordet 2004 uteslöts Knutby från frikyrkan Filadelfia. Men församlingen har fortsatt väcka uppmärksamhet.

Nu står tre före detta pastorer inför rätta för brott relaterade till det hårda styret av församlingen, från 2013 till 2016. Medlemmar har vittnat om en sektliknande miljö med bland annat pennalism och bestraffningar.

• 54-åriga Åsa Waldau, även kallad Kristi brud, står åtalad för 14 fall av misshandel av sex olika kvinnor. Hon erkänner en del slag med öppen hand, men nekar i övrigt till brott eller säger att hon varken kan erkänna eller förneka.

• Peter Gembäck, 46, står åtalad för misshandel och olaga tvång. Han erkänner brott.

• Urban Fält, 49, står åtalad för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning, för att ha haft sex med en 17-årig flicka. Han bestrider ansvar för brott.

Alla tre krävs på tiotusentals kronor i skadestånd.

Urban Fält anländer till rättssalen.Foto: Daniel Ingmo
Peter Gembäck i Uppsala tingsrätt inför första rättegångsdagen.Foto: Daniel Ingmo
Åsa Waldau på väg in i rättssalen.Foto: Daniel Ingmo
Urban Fält på väg in i rättssalen.Foto: Daniel Ingmo

Rättegången inledd i Uppsala

Strax efter klockan 09 på tisdagen inleddes rättegången i Uppsala tingsrätt, med ett stort pressuppbåd på plats. 

Åklagare Liselott Herschend begärde att hela rättegången, som beräknas pågå till slutet av januari, hålls bakom stängda dörrar. Hon vill inte riskera att röja identiteten på flickan utsatt för sexbrott.

Det fick målsägandebiträdet Leif Ericksson, som företräder en av de utsatta kvinnorna, att protestera.

– Min klient har levt i en tystnadskultur i så många år. Det är viktigt för många att det här får ventileras inför öppna dörrar, att det inte ska vara stängt och undanskuffat som det har varit, säger han.

Leif Ericksson fortsätter:

– Att ha förhandlingen bakom stängda dörrar är lite grann som att fortsätta samma kultur.

Även Åsa Waldau ville ha öppna dörrar i de delar där hon står åtalad.

Målsägandebiträdet Leif Ericksson vill att rättegången ska hållas inför öppna dörrar – liksom Åsa Waldau, något som förvånar Ericksson.

Förhandling bakom stängda dörrar

Men vid 10.20 kom Uppsala tingsrätts beslut:

Alla förhör kommer att ske bakom stängda dörrar.

Efter det var det dags för åklagarens sakframställan. Hon gick där igenom ex-pastorernas roller i församlingen.

Waldau hade länge en framstående position. Av en inre krets betraktades hon som Kristi brud, som skulle gifta sig med Jesus.

– Det har gett henne den högsta ställningen i församlingen, säger Liselott Herschend.

Hon hade också tjänarinnor som, enligt åklagaren, kunde misshandlas i samband med att de passade upp på henne.

Knutby-medlemmar bestraffades

Samtidigt var Urban Fält den viktigaste pastorn. Han lyftes upp av Åsa Waldau, uppger åklagaren – som också säger att de två bestämde om någon inte var tillräckligt stark i tron.

Då betraktades man som ”fel” och kunde bestraffas. En bestraffning var att sova ute i vindskydd, en annan att bli utstött och ”hamna i helvetet”.

De som utsattes för våldsamma bestraffningar fick inte skydda sig, enligt åklagaren. Och enligt tron var det var synd om Åsa Waldau som ”behövde” slå.

Hennes advokat Ester Andersson Zandvoort säger att Kristi brud blev ”en kollektiv tro”. En helig hemlighet i församlingen.

– Detta är inte en ensam kvinnas verk. Det finns ett kollektivt ansvar.

Urban Fält uppges ha haft som roll att stå för det ”sexuella” i församlingen. Under sin sakframställan redogjorde Liselott Herschend för hur han omgärdade sig av en grupp kvinnor som han hade sex med.

Ex-pastorn Urban Fält vädjar om förlåtelse

Sen ett par år tillbaka är församlingen i Knutby upplöst och både Åsa Waldau och Urban Fält har flyttat därifrån och isolerat sig från sina gamla liv.

Urban Fält har också vädjat om förlåtelse.

– Jag har i dag tagit avstånd ifrån allt vi stod för och genomgått en lång behandling för att komma tillrätta efter den hjärntvätt som vi utsattes för, har han tidigare sagt. 

Åsa Waldau har i ett långt brev till Expressen berättat om ett liv inom församlingen där alla höjde henne till skyarna. Hon menar att Helge Fossmo fick henne att känna sig ”utvald”.

Waldau nämner inte åtalspunkterna i brevet, och skyller händelserna inom församlingen på andra. Men hon har tidigare medgett att tron i Knutby ”lett till ett beteende som inte varit sunt”.

Peter Gembäck angav sig själv och har till SvD sagt att han blir besviken om han inte döms. Trots det har han svårt att känna skuld.

– Alla vi som varit delaktiga kommer behöva lång tid innan vi erkänner för oss själva och ser klart på vad vi gjort, sa Gembäck till SvD tidigare i år.

KNUTBYMORDET OCH EFTERSPELET – DETTA HAR HÄNT

Den 10 januari 2004 vaknar Sverige till nyheten om att en ung kvinna skjutits ihjäl i sin säng i Knutby.

Det är pastorn Helge Fossmos fru Alexandra som mördas när hon sover. Familjens barnflicka har begått mordet – och ett mordförsök då hon sköt en granne – på beställning av Helge Fossmo.

Den 12 maj 2004 åtalas barnflickan och Helge Fossmo i Uppsala tingsrätt för mord, mordförsök och anstiftan till samma brott.

Den 30 juli döms Helge Fossmo till livstids fängelse för anstiftan till mord och mordförsök. Barnflickan döms till rättspsykiatrisk vård.

Domarna överklagas, men den 12 november 2004 fastställer hovrätten Helge Fossmos livstidsstraff och att barnflickan ska genomgå rättspsykiatrisk vård. Hon släpps i december 2011.

Efter dramat i Knutby tar Åsa Waldau över församlingen. Men 2016 tvingas både hon och Urban Fält lämna församlingen efter att ha blivit bortröstade. De flyttar från Knutby.

Hösten 2017 framkommer att en medlem i Filadelfiaförsamlingen – Peter Gembäck – har polisanmält Åsa Waldau för två fall av misshandel. En Knutbypastor anmäls då också för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning, och ytterligare en för misshandel.

Den 14 maj 2018 kommer beskedet att församlingen, efter 97 år i Knutby, lägger ner.

I maj året därpå, 2019, åtalas Åsa Waldau, Peter Gembäck och Urban Fält misstänkta för flera olika brott, däribland misshandel och sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

Den 4 december meddelas att Helge Fossmo får sitt livstidsstraff tidsbestämt. Han kan släppas fri våren 2021.

Den 14 januari 2020 inleds rättegången mot Waldau, Gembäck och Fält i Uppsala tingsrätt.

”Psykisk press att möta de tilltalade”

Målsägandebiträdet Elisabeth Massi Fritz om rättegången mot de tre Knutbypastorerna i Uppsala tingsrätt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.