Olof Wiberg mördade Malin – döms efter 26 år

Kim Malmgren: Därför får Malins mördare så lågt straff
Malin Lindström var 16 år när hon hitatdes död.
Foto: PASSREGISTRET
I maj berättade pappa Rune Lindström om känslorna efter att mannen gripits.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Teckning på mannen inifrån rättegången.
Foto: JOHAN HALLNÄS/TT / TT NYHETSBYRÅN
Husum.
Foto: PATRICK TRÄGÅRDH
Teckning på Olof Wiberg i rätten.
Foto: Johan Hallnäs/TT / TT NYHETSBYRÅN

I 26 år har mördade Malin Lindströms familj väntat på domen. 

44-årige Olof Wiberg har erkänt att han varit i kontakt med flickans kropp – men nekar fortsatt till att han mördade 16-åriga Malin i Husum 1996.

Nu döms han till fem års fängelse för mord.

– Med hänsyn till mannens ungdom vid gärningstillfället och till den långa tid som nu förflutit sedan gärningen, har hovrätten bestämt strafftiden till fem år, säger hovrättspresidenten Agneta Ögren.

Klockan 11 på tisdagen meddelade hovrätten för nedre Norrand sin dom i det uppmärksammade fallet: Olof Wiberg, som tidigare hette Olof Hörning, döms till fem års fängelse för mord.

I domen skriver hovrätten att straffvärdet för brottet är ”utomordentligt högt”. Därefter har flera så kallade straffrabatter bidragit till ett lägre fängelsestraff. Tack vare hans låga ålder vid brottstillfället – 18 år – menar hovrätten att åtta års fängelse är lämpligt. Därefter har ytterligare tre år dragits av mot bakgrund att så lång tid gått sedan brottet skedde.

– Med hänsyn till mannens ungdom vid gärningstillfället och till den långa tid som nu förflutit sedan gärningen, har hovrätten bestämt strafftiden till fem år, säger hovrättspresidenten Agneta Ögren i ett pressmeddelande.

Åklagare Stina Sjöqvist säger till P4 Västernorrland att hon önskat ett hårdare straff.

”Väldigt kort fängelsestraff”

– Jag kan förstå att det för allmänheten är väldigt kort fängelsestraff när man har begått ett mord av det här slaget, men vi har vissa begränsningar att förhålla oss till, säger hon.

– Jag menar att hovrätten hamnar lite lågt.

Hovrättspresidenten Agneta Ögren till TT:

– Utifrån det perspektivet att han har dömts för mord så är det ju ett lågt straff. Men i och med att det gått 26 år så har vi bedömt att det är där man ligger.

16-åriga Malin Lindström försvann den 23 november 1996 i Husum efter att ha åkt buss från Örnsköldsvik för att träffa en vän i Husum. Den 22 maj året efter hittades flickans kropp i ett skogsparti strax utanför tätorten, nära väg E4.

Den som varit misstänkt i fallet – 44-årige Olof Wiberg – dömdes av tingsrätten 1998, men friades senare samma år i hovrätten då man ansåg att teknisk bevisning saknades för att binda honom till brottet. Han var 18 år gammal när brottet begicks.

Han bodde i närheten av mordplatsen och hade synts av vittnet längs vägen där Malin Lindström gick av bussen. Hemma hos mannen hittade polisen grova teckningar och andra föremål som man kopplade till brottet. 

Genombrottet: Ärendet beviljas resning

Redan 1998 hittade man en spermafläck på Malin Lindströms byxor, men vid tidpunkten var den för liten för att analysmetoderna skulle kunna söka efter en DNA-profil – som ledde till hovrättens friande. 

Men år 2020 kom ett genombrott i utredningen. 

En ny analys lyckades få fram en DNA-profil ur fläcken – som visade sig matcha med den tidigare friade mannen.

Våren 2022 beslutade därför Högsta domstolen att ärendet skulle beviljas resning till nackdel för den 44-årige mannen. Något som är mycket ovanligt. 

Malins pappa: ”Hoppas på fällande dom”

Under sommaren hölls en ny förhandling i hovrätten för nedre Norrland. På tisdagen när domen meddelades avslutades en 26 års plågsam väntan för Malins familj. 

Familjen har tidigare berättat att det handlar om både rättvisa och en känslomässig lättnad att få se fallet prövat med den nya bevisningen. Inför domen sa Malins pappa Rune Lindström:

– Jag hoppas naturligtvis på en fällande dom, men man får ta en dag i sänder.

https://embed.podplay.com/krimrummet-1508/malinfallet-123169/light?platform=podplay

Se även: 

Rättegång mot den 44-åring som dömts och senare friats för mordet på Malin Lindström, 16, i Husum 1996.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.