Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nu inleds rättegången mot Vårbynätverket

30 åtalade • 16 åtalspunkter • Kidnappningen av en svensk artist
Vårbynätverkets ledare ”Mujaheed”.
Rapparen Yasin Mahamoud.
Foto: Polisen
Vårby gård, Stockholm.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Den krypterade appen Encrochat har till sist knäckts av polisen.
Foto: Europol
Rättegången hålls i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Årets största gängrättegång är i gång.

På tisdagen la åklagarna fram bevisning som de menar knyter flera alias till ledarfigurer i det kriminella Vårbynätverket.

På Encrochat har gängmännen diskuterat grova brott – men också mer vardagliga saker.

Nu är det selfies, gymbesök och gratulationer om barnafödsel som utgör bevisningen mot gänget.

På tisdagen inleddes årets största gängrättegång. 30 personer står åtalade för en lång rad grova brott – bland annat mordplaner, sprängdåd, kidnappning och synnerligen grova narkotika- och vapenbrott.

Brottsligheten har framför allt skett inom ramen för det kriminella Vårbynätverket. Utredningen sticker ut eftersom polis och åklagare anser att bevisningen räckt till för att väcka åtal mot personer på alla nivåer i nätverket – från springpojkar till den utpekade ledaren ”Mujaheed”.

Flera kända rappare åtalade

I målet står också flera kända rappare åtalade misstänkta för att ha varit delaktiga i kidnappningen av en annan artist i april förra året. En av de åtalade är Yasin Mahamoud, som förra månaden utsågs till årets artist på P3 Guldgalan.

När rättegången mot ledarskapet i Vårbynätverket inleddes på tisdagsmorgonen eskorterades åtta av de åtalade in i salen av häktesvakter.

En av de närvarande stack ut med sin klädsel. Medan de medåtalade bar häktets gröna ställ eller egna mjukisbyxor och tjocktröjor satt den utpekade nätverksledaren längst fram i salen iförd vit skjorta och jeans.

Utredningen mot Vårbynätverket vilar till stor del på material från Encrochat – en krypterad chattjänst som var populär bland kriminella i hela Europa fram till att den hackades av polis förra våren.

Frågan om Encrochat och vilken vikt tingsrätten ska fästa vid den bevisningen blev en stridsfråga redan innan rättegången inleddes. Flera av försvarsadvokaterna gjorde gemensam sak att försöka förbjuda bevisningen med motiveringen att inhämtningen varit olaglig. Polis och åklagare har å sin sida med bestämdhet hävdats att allt gått lagligt till. Precis som i flera andra fall valde tingsrätten att tillåta bevisningen för att sedan göra en bedömning i slutet av rättegången om hur den ska värderas.

Mot bakgrund av det ägnade åklagarna Anna Stråth och Sara Nilsson stor del av tisdagen till att koppla samman olika användarnamn på Encrochat till personer med hög ställning i Vårbynätverket.

Visade upp selfies

Ur chattar på Encrochat framgår att aliaset Mujaheed är den som styr Vårbynätverket. Enligt åklagaren är det den 32-årige utpekade ledaren som använt sig av telefonen. I början av förra året flyttade han till Spanien – där han sedan fortsatt detaljstyra nätverket med hjälp av utsedda kaptener, enligt åklagarna.

Säkerhetspådrag utanför salen.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rättegången i Stockholms tingsrätts säkerhetssal blir en av årets största.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

För att visa att den 32-årige utpekade ledaren och Mujaheed är samma person visade åklagaren upp en rad selfies, passbilder och annat som användaren skickat på Encrochat.

32-åringen själv har, i absoluta slutskedet av utredningen, medgett att han äger Mujaheed-telefonen, men att han lånat ut den till sin kompis ”Mister K”, som han inte velat namnge. Åklagarna menar att ”Mister K” sannolikt är aliaset ”Karim” som 32-åringen själv använt, och att de två är samma person.

Rättegången pågår hela våren

Åklagarna la också stor vikt vid att koppla samman aliaset ”Kokainboss” till en 27-åring. Han beskrivs inte som medlem i Vårbynätverket, utan snarare en ledargestalt för ett allierat kriminellt nätverk i Rågsved. Polisens koppling mellan aliaset och personen grundar sig delvis på ett stort antal encrochattar där Kokainboss vid ett stort antal tillfällen skrivit att han varit på gymmet – samtidigt som polisen kunnat bekräfta att 27-åringen varit på gymmet.

En annan användare på Encrochat – ”Satanicninja” – menar polis och åklagare att man kunnat identifiera genom tatueringar som framgår av bilder som han skickat i chattar. Samma dag som han fick barn fick han också gratulationer av ett stort antal personer i Vårbynätverket och andra grupperingar.

Rättegången mot Vårbynätverket kommer att pågå långt in i vår. 35 förhandlingsdagar är planerade. Först i slutet av maj kommer rätten att avhandla åtalet kring den kidnappade artisten, där flera rappare står åtalade.

Det här är åtalet

• Misstankarna mot Yasin Mahamoud och kidnappningen av den kända artisten är en av en lång rad brottsmisstankar i ett mycket omfattande åtal där bevisningen till stor del utgörs av Encrochat-utdrag. Det är totalt 16 åtalspunkter, och 30 personer står åtalade.

De misstänkta brotten är bland annat försök till mord, synnerligen grovt narkotikabrott, synnerligen grovt vapenbrott, allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott, rån och människorov.

• 28 av de 30 åtalade är häktade. 

• De mest uppmärksammade åtalspunkterna är åtalspunkt 1-5, samt åtalspunkt 9-10.

• Åtalspunkt 1-5 gäller försök till mord, synnerligen grovt vapenbrott och stämpling till mord. Det rör sig om en infekterad konflikt mellan två pojkar från samma kvarter som i vuxen ålder utmärk sig som ledare i kriminella kretsar. Ledaren för Vårbynätverket har långtgående planer på att mörda sin rival. I Expressens rapporteringar har vi kallat ledaren för ”Mujaheed” och rivalen för ”Torpeden”. 

• Åtalspunkt 9-10 gäller människorov, rån, grovt vapenbrott, försök till grov utpressning, förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott, brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott. Detta är alltså den omtalade kidnappningen av en känd svensk artist som skedde i april förra året. Rapparen Yasin är åtalat för inblandning i planeringen av kidnappningen.


Hör ljud inifrån rätten: ”Han är ensam ledare”

Hör åklagaren om Vårbynätverket.

Försvarsadvokaten: ”Inget underlag överhuvudtaget”

Utpekade Vårbyledarens advokat om åklagarens framställan.

Mordutredaren: ”Ingen vågar ta över, då kan det bli gängkrig”

Rättegången mot Vårbynätverket • Polisen oroliga att det ska uppstå ett maktvakum.

LÄS OCKSÅ: Rivalledaren skulle mördas för en miljon

LÄS OCKSÅ: Blev årets artist – åtalas nu efter kidnappning 

Följ Vårbyrättegången

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.