Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mötet med Olsson Lilja i rättssalen

Kriminalkrönikör Fredrik Sjöshult om rättegången som nu inletts.
Toppjuristen åtalas för flera mordplaner, både 2018 och 2019.
Foto: Privat
Advokat Henrik Olsson Lilja blev skjuten i huvudet – i dag är han återställd.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polisen har övervakat flera möten mellan toppjuristen och den ökände rånare som nu åtalas för att ha varit delaktig i attacken mot Henrik Olsson Lilja.
Foto: Polisen
Toppjuristen har en lång och framgångsrik karriär bakom sig i det svenska rättssystemet.
Toppjuristen intervjuades av Expressens reporter Gusten Holm efter att hon försattes på fri fot i fjol. I april i år greps hon igen.
Foto: Elin Jönsson

Efter flera års konflikt misstänks den kvinnliga toppjuristen ha lejt torpeder – för att ha ihjäl advokaten Henrik Olsson Lilja.

På måndagen inleddes rättegången.

– Hon har haft en strävan att få honom dödad, säger åklagaren Lucas Eriksson.

Strax efter klockan nio på måndagsmorgonen drog rättegången i det uppmärksammade målet i gång i Stockholms tingsrätt.

Både den åtalade före detta toppjuristen och Henrik Olsson Lilja – en profilerad advokat som toppjuristen haft en långdragen konflikt med – var på plats. I samband med att förhandlingarna inleddes tittade hon länge mot honom, varpå han mötte hennes blick. Han tittade också länge mot henne.

Angreps vid sitt hem

Det var i september i fjol som Henrik Olsson Lilja blev angripen av en främmande gärningsman i anslutning till sitt hem i centrala Stockholm. I tumultet som uppstod blev Olsson Lilja skjuten i huvudet – men överlevde.

Den tidigare toppjuristen misstänks ha beställt attacken.

Enligt åtalet lejde hon två ökända rånare för att mörda advokaten – och betalade dem i guld.

En av männen – 55-årige Billy Rieloff – dömdes i juni till 14 års fängelse för att ha attackerat och skjutit Henrik Olsson Lilja. Nu står hans utpekade kumpan, en 54-årig man med tungt kriminellt förflutet, åtalad för mordförsök.

Toppjuristen själv står åtalad för anstiftan till mordförsök i samband med attacken 2019, samt för stämpling till mord och förberedelse till mord för liknande planer hösten 2018 som aldrig sattes i verket.

– Hon har haft en strävan att få honom dödad, säger åklagaren Lucas Eriksson.

Misstänks ha skaffat kniv

Vad gäller planerna 2018 anklagas toppjuristen för att tillsammans med en väninna ha betalat sammanlagt 50 000 kronor till två unga män från Tensta för att mörda Henrik Olsson Lilja.

Hon ska också ha köpt en kniv tillsammans med väninnan som överlämnades till de unga männen. Enligt åklagarens presentation av bevisningen ska en av männen också ha åkt till Olsson Liljas adress med kniven för att utföra mordet.

Toppjuristen förnekar brott.

Hennes försvarare Ola Salomonsson slår i rätten fast att hon inte har betalat för att mörda Henrik Olsson Lilja. Hon har inte heller pratat om att ta livet av advokaten, enligt försvararen.

Polisen spanade på toppjuristen i flera månader när hon befann sig på fri fot.
Foto: Polisen

Henrik Olsson Lilja: Utsatt i flera år

Rättegången är ett nytt skede i en lång och snårig rättsprocess. Kvinnan och Henrik Olsson Lilja har legat i konflikt i flera års tid och kort innan mordförsöket på Kungsholmen i fjol drabbades toppjuristen av en tydlig motgång i dispyten mellan dem.

I rätten vittnar Olsson Lilja om hur han under flera år har varit utsatt och känt sig förföljd av toppjuristen och deras konflikt.

Det började redan 2014 när han fick höra att hon anlitat Hells Angels för att skada honom. Året efter utsattes han för ett överfall i samband med att han vann en rättstvist mot toppjuristen.

Han misstänker att hon vid flera tillfällen försökt kontakta honom under falsk identitet och anlitat torpeder genom att bland annat presentera sig som domare och berätta om att hon upplevt att hon varit i en utsatt situation.

I anslutning till mordförsöket förra hösten anhölls och häktades toppjuristen – men fick släppas på fri fot eftersom bevisen då inte räckte till. Hon var på fri fot i mer än ett halvår innan hon återigen frihetsberövades. Nu har hon suttit häktad sedan i april.

Se också:

Brottsstatistik 2019 från Brottsförebyggande rådet (Brå).

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.