Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nio åtalas för hämnddåd – efter mordet på Adriana

Mordvapnets resa från 10ans rapvideo till byrålåda i Bromma
. Se inslaget som gjordes i november förra året.
Hämndskjutningen skedde i Vällingby bland lägenhetshus, den 7 september 2020.
Foto: Janne Åkesson/Swepix

För två år sedan sköts 12-åriga Adriana till döds utanför McDonald's i Norsborg.

Sedan dess har polisen bedrivit en massiv utredning mot två kriminella nätverk kopplat till mordet.

På tisdagen åtalas nio män kopplade till ett misstänkt hämnddåd efter mordet.

Vid den skjutningen missade skyttarna – och förlupna kulor gick i stället in i en familjs vardagsrum.

12-åriga Adriana hade två veckor kvar av sommarlovet innan hon skulle börja sjunde klass.

Natten till den 2 augusti sköts hon till döds utanför en McDonald's-restaurang i Norsborg.

Polis och åklagare tror inte att kulorna från automatvapnet var ämnade för henne. Skyttarna siktade i stället på två män med gängkoppling som befann sig vid samma restaurang.

Sedan mordet för två år sedan har polisen bedrivit en massiv utredning. Nu börjar man bli klara. I mitten av oktober kommer åklagare Anna Svedin att väcka åtal mot flera personer misstänkta för delaktighet i mordet på den 12-åriga flickan.

12-åriga Adriana mördades i augusti 2020.
Foto: TV3 / Efterlyst

Redan nu, på tisdagen, går hennes åklagarekollega Ida Arnell till åtal mot nio personer. Rubriceringarna omfattar bland annat mordförsök, medhjälp till mordförsök och förberedelse till mord.

Gruppen som åtalas nu misstänks ha planerat och utfört hämnddåd mot den grupp som låg bakom skjutningen där Adriana blev mördad.

– Två av de här personerna som jag väcker åtal mot – de är på brottsplatsen den 2 augusti när den 12-åriga flickan blir ihjälskjuten. När hon mördas blir även de beskjutna, säger Ida Arnell och fortsätter:

– Man skjuter mot dem och de flyr. De klarar sig men flickan träffas och avlider. 

Hämndskjutning

Männen har använt sig av den krypterade chattjänsten Sky ECC, och i loggar har polisen kunnat se hur männen och andra personer började planera ett hämnddåd efter skjutningen på McDonald's.

– Hämnden går ut på att man ska döda de personer som man uppfattar ligger bakom skjutningen vid McDonalds, säger Ida Arnell och fortsätter:

– Man organiserar, planerar och tar även hjälp av ett annat nätverk för att lura fram de här personerna och det lyckas man med. De här personerna beskjuts med både pistol och automatvapen men de klarar sig mirakulöst.

Hämndskjutningen skedde på en öppen plats i Vällingby den 7 september. Sammanlagt 32 skott avfyrades. En tilltänkt måltavla träffades i armen men överlevde skjutningen. Ett skott gick in genom ett fönster och in i en familjs vardagsrum.

Männen ska sedan ha fortsatt planera ytterligare dödsskjutningar, enligt åklagaren.

De två fallen – mordet på Adriana och den utpekade hämndskjutningen – kommer att avhandlas i samma rättegång under hösten.

Se också:

Så här sa Mats Löfving, regionpolischef i Stockholm, i en intervju i Sveriges Radio i december förra året.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.