Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Niclas Strömberg mördade sin granne med 246 hugg

Niclas Strömberg vid gripandet.
Foto: Polisen
Niclas Strömberg fortsatte att hugga grannen även efter att skaftet gått av.
Foto: Polisen

Efter tio år på rättspsyk ansågs Niclas Strömberg, 50, vara frisk nog för utskrivning.

Då blev han fixerad vid tanken på att mörda sin granne.

En kväll gjorde han det – med 246 knivhugg.

Nu döms han till livstids fängelse.

Kvällen den 27 mars ringde Niclas Strömberg i Västerås till SOS och berättade att han hittat en död man. Samtalet kopplades till sjukvårdens larmcentral.

Operatören bad honom att försöka med hjärt- och lungräddning, men det ville inte Niclas Strömberg.

– Jag vet inte, jag vill ju inte bloda ner mig i onödan och han är avliden, sade han och skrattade.

När de första poliserna kom till trapphuset satt han utanför lägenheten och väntade på dem, nedblodad men lugn och samlad. På golvet bredvid honom låg ett blodigt knivblad.

Knivbladet.
Foto: Polisen

Inne i köket låg grannen, en man i 60-årsåldern, svårt knivskuren. Mannen förklarades död samma kväll. Vid den rättsmedicinska obduktionen hittades 246 skarpkantade skador på kroppen. 

Niclas Strömberg greps på brottsplatsen, och han erkände i det första riktiga förhöret.

Han berättade att han under några månader haft en fixering kring att döda sin granne. Men mordet var bara ett ”verktyg” för att nå det egentliga målet: Att ta en bild på kroppen och skicka till en anhörig, så att den anhöriga inte längre kunde ”blunda för allt”, förklarade han i det första polisförhöret.

Planerade mordet

Mordet föregicks av viss planering. Han drack alkohol för att samla mod. Sedan packade han en axelremsväska med tejp, buntband och kockkniv och stoppade en mindre kniv i fickan innan han ringde på hos grannen. 

När mannen öppnade gav han honom ett första knivhugg i halsen. Grannen började kämpa för sitt liv men Niclas Strömberg slutade inte hugga. När knivskaftet gick av högg han vidare med bladet tills den andre mannen var död.

Han ångrar inte vad han har gjort, har han sagt, men tycker att det är ”sorgligt och tragiskt”.

Tio år med rättspsyk

Niclas Strömberg dömdes år 2013 för grov misshandel efter att ha attackerat en främmande kvinna med en sten vid en cykelbana. Han bedömdes ha varit allvarligt psykiskt störd när han begick brottet och dömdes till rättspsykiatrisk vård.

Niclas Strömberg erkände mordet i det första förhöret med försvarare närvarande.
Foto: Polisen

Från 2018 gavs vården i öppen form, alltså inte på låst institution.

Förra året beslutade förvaltningsrätten, på begäran av chefsöverläkaren vid Rättspsykiatri Västmanland, att den rättspsykiatriska vården skulle upphöra helt. 

Enligt läkarna led han fortfarande av den psykiska störning som ledde till att han överlämnades till rättspsykiatrisk vård. Störningens allvarlighetsgrad ansågs dock ha minskat. Domstolen tog också fasta på deras bedömning att risken för återfall i brott var låg.

Livstids fängelse

Efter mordet har Strömberg genomgått en rättspsykiatrisk undersökning – med slutsatsen att han inte led av en allvarlig psykisk störning när han mördade sin granne. Socialstyrelsens rättsliga råd, som yttrat sig på försvarets begäran, gör samma bedömning.

Därför finner Västmanlands tingsrätt att han inte kan dömas till något annat straff än fängelse. Niclas Strömberg hävdar att han mådde så psykiskt dåligt att han hade en nedsatt förmåga att kontrollera sitt handlande. Tingsrätten håller inte med.

”Tvärtom dras slutsatsen i utredningen att gärningen varit noggrant planerad och att Niclas Strömberg inte har uppvisat tecken till en bristande verklighetsförankring”, skriver rätten.

Domstolen konstaterar också att grannen måste ha känt stor smärta och dödsångest och dömer Niclas Strömberg till livstids fängelse.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.