Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nellas mördare förvandlad: Är besatt av ”mörka tankar”

Tonåringens mamma: ”Jag vet att han är skyldig”
Mördaren Johan Fallqvist.
Nella Olander.Foto: Privat
Gångtunneln.Foto: ALEX LJUNGDAHL

29-årige Johan Fallqvist är dömd till livstids fängelse för det brutala mordet på Nella Olander.

I fängelset har han fortsatt sin våldsamma förvandling.

För personal har mördaren berättat hur ”mörka tankar” om att skada sina medfångar tar upp större delen av hans vakna tid.

Johan Fallqvist fantiserade om att mörda kvinnor.

Natten till den 27 juli i fjol gick tankarna över i handling.

Tillsammans med en 14-årig kumpan överföll han då småbarnsmamman Nella Olander i en gångtunnel i Fagersta. Under ett utdraget och brutalt förlopp blev hon först våldtagen av pojken och sedan mördad av Fallqvist.

Då pojken inte var straffmyndig prövades hans skuld aldrig i domstol. Fallqvist, däremot, dömdes till livstids fängelse för mord och grov våldtäkt.

”Mördaren har förklarat...”

Sedan i somras avtjänar han straffet på högsäkerhetsanstalten i Norrtälje. Där har hans våldsamma förvandling fortsatt.

I ett beslut från den 1 november skriver Kriminalvården att Fallqvist ”under en längre tid uppvisat ett förändrat beteende.”

”Fallqvist har själv förklarat att han har många mörka tankar samt våldstankar. Fallqvist menar på att dessa våldstankar upptar det mesta av hans tid och att de riktas bland annat mot andra intagna på avdelningen.”

Isoleras: ”Risk för liv”

Fallqvist får frågan om personal kan komma att uppmärksamma när hans våldstankar övergår till handlande, svarar Fallqvist att ingen kan se det komma.

Personal har uppfattat den dömde mördaren som mer agiterad samtidigt som man sett honom gå runt med knutna nävar på promenadgården. I en riskutredning framgår det att risken för att Fallqvist ska använda sig av hot och våld bedöms som hög.

Den 1 november isolerades Fallqvist ”av hänsyn till risk för annans säkerhet till liv eller hälsa”. Tre dagar senare släpptes han återigen ut på avdelningen.

Camillas dotter blev mördad och våldtagen:

Mamman: ”Det gör så fruktansvärt ont”.