Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ndella, 18, mördades efter sin bröllopsresa

18-åringens familj och vänner om dödsskjutningen i Råcksta: ”Tragiskt och sorgligt”.
Ndella Jack sköts ihjäl i sin lägenhet i Råcksta i västra Stockholm.
Foto: Privat / Privat
Polisen misstänker att målet för skjutningen var Ndella Jacks make.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

FISKSÄTRA. 18-åriga Ndella Jack hade precis kommit hem till Sverige efter en kärleksresa där hon gifte sig.

Då sköts hon ihjäl med automatvapen i sin lägenhet – enligt misstankarna var maken den riktiga måltavlan.

– Hon var en underbar tjej som hade mycket mer att ge, säger Ndellas syster.

I Fisksätra blev hon känd som en person som engagerade sig för kvinnors rättigheter. Nu sörjs hon i samhället, efter att ha mördats under natten till onsdagen.

En eller flera gärningspersoner slog då till och avlossade skott från ett automatvapen in i 18-åringens bostad i Råcksta i västra Stockholm. 

Polisen misstänker att målet för skjutningen var Ndella Jacks nyblivne make, en 33-årig man som under många år haft en kriminell livsstil med flera domar som resultat.

”Är det verkligen okej?”

En av Ndellas systrar har berättat för Expressen:

– Vi i familjen runt henne sörjer, på bägge sidor. Vi vill väcka frågan hur det ska bli framöver. Är det verkligen okej att sånt här händer?

På fredagen hölls en minnesstund i Folkets hus i Fisksätra.
Foto: Niclas Hammarström

”Hon stred mot orättvisor”

På fredagen hölls en minnesstund i Folkets hus i Fisksätra, som har blivit en naturlig samlingsplats för de sörjande. I en hav husets salar hade ett sorgebord ställts upp. Där fanns två porträtt på Ndella och en bok för nära och kära att skriva några ord i.

Linda Lindfors, som jobbar på folkets hus och som var en av Ndellas vänner, har berättat:

– Hon stred mot orättvisor och ville vara ett gott föredöme. Hon hade kontakt med alla, och arbetade ideellt på våra aktiviteter. I somras stod hon i 30-gradigt hetta och poppade popcorn hela dagen. Hon slet för att Fisksätras unga och barn skulle få en bra aktivitet.

– I samtalen ville hon prata om maktstrukturer och hon brann för att ändra orättvisor. Feminism var viktigt för henne. En väldigt karismatisk och glad tjej, en typisk ledare, säger Lina Lindfors.

Kommit hem från kärleksresa

Ndella Jack hade just kommit hem från en kärleksresa i Afrika, där hon gift sig. En av hennes framtidsdrömmar var att bli polis.

Expressen har varit i kontakt med Ndella Jacks föräldrar som via ombud godkänner att dotterns namn och bild publiceras. Till Aftonbladet säger pappan att han inte vet hur familjen ska hantera situationen de plötsligt hamnat i.

Ndellas småsyskon frågar om hon verkligen är död, varför någon sköt henne, vad polisen gör och varför personer få ha automatvapen.

Den senaste tidens dödsskjutningar har fått statsminister Stefan Löfven att uttala sig i frågan. I en intervju med SVT säger han:

– Det är klart att skjutningar och sprängningar är ett av våra stora samhällsproblem. Man slås av den likgiltighet inför människoliv som finns. Vi är fast beslutna att trycka tillbaka de här gängens våldsutövningar. Sverige ska vara tryggt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.