Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nathalie skulle tatuera sig – våldtogs på britsen

Så ser lagen kring våldtäkt ut i Sverige.
Nathalie Bergh våldtogs den 22 januari av en tatuerare i södra Stockholm.
Foto: Martina Holmberg / Handelsnytt
Det har tagit lång tid att komma tillbaks till en vardag igen, berättar Nathalie.
Foto: Privat

Nathalie Berghs tatuerare låste dörren.

Sen förvandlade han situationen till en mardröm – och tog bilder när han förgrep sig på henne.

Nu väljer Nathalie att berätta om våldtäkten.

– Jag kunde inte röra mig och kunde inte säga någonting. Jag låg fast på britsen. 

Den 22 januari i fjol besökte Nathalie Bergh en tatuerare i södra Stockholm, som bedrev verksamhet i sitt hem. Hon hade träffat honom en gång tidigare och skulle nu tatuera sitt ena lår.

Först kändes allting helt okej – men den känslan byttes snart ut mot rädsla.

– Jag märkte inget i början, att något var fel. Jag klädde av mig mina byxor och la mig på britsen och det var tätt inpå det som övergreppet började. Jag uppfattade det som att han blev upphetsad av mig när jag ligger där och börjar hålla på med sin telefon, säger Nathalie, som också berättat om våldtäkten för Handelsnytt, Handelanställdas förbunds medlemstidning.

Han började sedan flytta sina händer på Nathalies kropp

– Det börjar med att han tar sina händer på insidan av mitt högra lår. Jag tänkte att han kanske måste ha sin hand där. Jag gick in i försvar direkt. Han var tatuerare, jag fick samma känsla som när man är hos en doktor och en läkare säger åt mig att man ska ta av byxorna och lägga sig på en brits. Man tänker inte att det ska hända någonting, säger Nathalie.

Bild från mannens tatueringsstudio, där Nathalie hade varit en gång tidigare.
Foto: Polisen
Bild från mannens tatueringsstudio, där Nathalie hade varit en gång tidigare.
Foto: Polisen

”Jag kunde inte röra mig”

Hon fortsätter.

– Sedan kommer han längre och längre in med handen och jag började känna mig jätterädd och fick panik. Jag kunde inte röra mig och kunde inte säga någonting. Jag låg fast i britsen.

Samtidigt som tatueraren förgriper sig på Nathalie fortsätter han med tatueringen. 

Övergreppet pågick därför i flera timmar.

– Sedan ställde han sig upp och gned sig mot mig. Jag hade samtidigt fått upp en sms-konversation med min tjejkompis. Jag märker att han är upphetsad och han flåsar. Jag gråter då och anledningen att jag inte sagt något var för att jag fysiskt inte kunde säga någonting. Jag grät och han märkte det men slutade inte ändå.

”Då bröt jag ihop”

Nathalie skrev adressen hon var på till en kompis som kastade sig in i bilen.

Efter en stund började det banka på dörren.

– Då var han tillbaks till den professionella tatueraren. Det var som att inget hade hänt. Jag reste mig upp och tog på mig byxorna och vi gick därifrån. I hissen på väg ner bröt jag ihop, säger Nathalie.

Hon ville inte att vännen skulle berätta för någon om vad som hade hänt. Nathalie var rädd för att det skulle komma ut – till en början.

– Min vän försökte få mig att förstå och jag sa bara nej, nej, nej. Jag hade sådan panik att jag fortfarande kan känna panikkänslor i dag. Sedan förklarade hon för mig att jag behövde prata med min mamma. 

Nu känner Nathalie att hon mår bra efter att ha kämpat länge för att lägga våldtäkten bakom sig.
Foto: Privat

Tatueraren dömdes

Efter våldtäkten blev Nathalie sjukskriven och gick i terapi för att handskas med sina känslor.

Och samtidigt som Nathalie kämpade med att nå tillbaks till en vardag hamnade hon i en strid med sin arbetsgivare Hemköp.

Något som Handelsnytt berättat utförligt om.

Redan några timmar efter våldtäkten skrev Nathalie till sin närmaste chef, en mellanchef, och berättade vad som hade hänt. Dagen efter hade hon ett tidigt arbetspass i den matvarubutik hon då jobbade i.

Chefens svar: ”Förstår att det är jobbigt, men det blir inte bättre av att vara hemma…”

Och:

”Tror de kommer behöva dig…”

Hemköp: ”Stort allvar”

Under de kommande månaderna, då Nathalie samtidigt förberedde sig för och gick igenom en rättegång, blev hon upprepade gånger ifrågasatt av jobbet, berättar hon. 

Elin Jarl, pressansvarig på Hemköp, skriver i ett mejl:

”Vi tar den här frågan och medarbetarens upplevelser på mycket stort allvar. Vi kan inte kommentera frågor om enskilda medarbetare externt, men vi ser nu över den tidigare utredning vi gjort kring den här händelsen, och hur ledningen i butiken agerat.”

Efter ett par månader hölls rättegången mot mannen.

Han dömdes – först i tingsrätt och sedan i hovrätt – till fängelse i två år och tre månader för våldtäkt och kränkande fotografering.

Nathalie minns det som ”fruktansvärt” att sitta mitt emot våldtäktsmannen i rätten i tre dagar, säger hon till Handelsnytt.
Foto: Martina Holmberg / Handelsnytt

”Jag mår bra”

När Nathalie fick veta att domen var fastställd i hovrätten föll en sten från hennes bröst.

– Jag hade fått upprättelse. Jag kände äntligen att jag inte var misstrodd. Jag har kämpat för att få komma tillbaka till min vardag. Att våga träffa kompisar, åka buss och följa med på fest. Sakta men säkert har jag tagit mig dit och i dag kan jag säga att jag mår bra. 

Nu hoppas Nathalie att hennes historia kan hjälpa andra som utsätts för våldtäkt och övergrepp.

– Jag hoppas att jag kan hjälpa andra med min historia. Det är en sak som aldrig kommer försvinna från en. Man måste lära sig leva med det. Jag är så jävla rädd över tanken av vad som kunde ha hänt om min kompis inte kom. Jag tror att jag hade dött, säger Nathalie Bergh.

Johan Eriksson om tatuerarens våldtäkt: "En unik bevisning i det här fallet"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.