Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mysteriet med försvunne Deniz – 30 000 söktimmar

Inslag från december • Henrik Ehrenfeldt: ”Jag är fruktansvärt ledsen”
Deniz Arda, 31, har haft en lång karriär inom svenska försvaret.
Foto: Privat
Deniz Arda har varit försvunnen i snart två månader.
Foto: Privat
Deniz Arda skulle vara ombord på ett plan till Arvidsjaur den 16 november – men dök aldrig upp.
Foto: Privat

Det är snart två månader sedan elitsoldaten Deniz Arda, 31, försvann. 

Fallet utreds som misstänkt människorov och engagemanget från frivilliga i sökandet är fortfarande rekordstort.

– Vi slutar inte att söka förrän vi hittat honom, säger Daniel Skinner, insatsledare från Missing people.

Deniz Ardas försvinnande är fortfarande en gåta. Han lämnade bostaden på Södermalm någon gång på fredagen den 13 eller lördagen den 14 november efter att ha berättat för sin bror att han skulle ut på en löptur – men han kom aldrig tillbaka. Sedan dess finns det inga spår eller tips som lett vidare.

Deniz pappa Yüksel Arda har tidigare vädjat om hjälp.

– Vi önskar att så många som möjligt hjälper till och letar. Han måste finnas någonstans. En människa kan inte bara försvinna så här, sade han till Expressen.

Engagemanget i sökandet efter Deniz har fortsatt under julhelgerna. Strax före jul sökte Missing people vid Årstaviken i södra Stockholm och polisen genomförde en dykning efter att en hund hade markerat – men utan att hitta något.

– Då kunde vi i alla fall utesluta det området, säger Daniel Skinner, insatsledare på Missing people.

Det är så de har jobbat, med att systematiskt söka av stora ytor söder om Stockholm och agerat på tips som kommit in.

– Antalet söktimmar är säkert över 30 000 och vi har sökt av ett område som är dubbelt så stort som Stockholms innerstad, säger Daniel Skinner.

Engagemanget i sökandet efter Deniz har fortsatt under julhelgerna. Bild som Missing people satt upp på Djurgården i Stockholm.
Foto: Läsarbild

”Förr eller senare kommer ett spår”

Det finns en Facebookgrupp med över 30 000 medlemmar. Gruppen har varit i gång med egna sökaktiviteter, bland annat ett sök med frivilliga hundförare i mellandagarna. Grundarna av Facebookgruppen består av anhöriga och andra närstående till Deniz.

– Det svåraste är att vi fortfarande inte vet något mer om vad som hänt Deniz. Vi vet i dag inte mycket mer än vi gjorde för snart två månader sedan när han försvann, men vi kämpar på och förr eller senare kommer det dyka upp ett spår, säger Carolin Solskär, en av administratörerna i Facebookgruppen.

Gruppen har också börjat diskutera att kunna utöka sökandet i vattendrag och sjöar på ett systematiskt sätt vid behov, bland annat med ekolod.

– Vi har inga fler skallgångar inplanerade just nu, men vi har en sms-grupp där vi skickar ut meddelanden, det blir som digitala flygblad. Sen har vi också flera medlemmar som hänger upp flygblad och kommer även att stå på stan och dela ut information, säger Carolin Solskär.

Deniz Arda går genom spärrarna på gymmet torsdagen den 12 november.
Foto: Privat
På Facebook har anhöriga visat upp den typ av sko som Deniz högst sannolikt hade på sig vid försvinnandet, Salming enroute 2 (höstmodell 2018), storlek 43 1/3 i klarblå variant.
Foto: privat

”Slutar inte förrän vi hittat Deniz”

Deniz bakgrund som officer och kustjägare gör att många av de frivilliga är militärer.

– Det är kvalificerade personer med god kartvana och vana att leda och de sammanställer material som de rapporterar till oss. Vi samarbetar och ser till att inte dubbelarbeta, säger Daniel Skinner.

Missing people har löpande avstämningar med polis och anhöriga. 

– Vi har också drönare som söker av sjöar och terräng.

Det finns fortfarande områden kvar att söka, säger Daniel Skinner.

Det aktuella området sträcker sig över hela Södertörn.

– Vi slutar inte förrän vi har hittat Deniz. Så länge det finns människor som vill leta så fortsätter vi.

Sista bilden: Gymbilden

Den sista kända bilden på Deniz togs på gymmet Sats i närheten av hans bostad torsdagen den 12 november. Övervakningsbilder visar att han anlände till gymmet klockan 13.50 och lämnade 15.20.

Det sista digitala fotspåret efter Deniz är att han tittar på en video om hur man gör omelett vid 11-tiden på fredagen.

I Deniz lägenhet fanns både mobiltelefon och plånbok kvar.

Mats Eriksson, presstalesperson vid polisen, säger till Aftonbladet att de har fem huvudteorier om vad som kan ha hänt.

– Rent krasst kan man säga att det finns fem teorier när personer försvinner. Han kan ha drabbats av sjukdom eller skada, eller blivit utsatt för brott. De andra alternativen är suicid eller att han försvunnit frivilligt. Men vi har än så länge ingenting som pekar i någon tydlig riktning, säger han till Aftonbladet.

TV: Skulle ut på löptur – har inte synts till sen dess

Skulle ut på en löprunda – har inte synts till sen dess.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.