Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Musa Njie jagas: Våldtog kvinna och flydde straff

Dömd till fängelse efter att ha våldtagit en medvetslös kvinna på en fest i Örebro – smet undan sitt fängelsestraff
Musa Njie, 39, är dömd till fängelse och utvisning för att ha våldtagit en medvetslös kvinna på en fest i Örebro. Men han smet undan sitt fängelsestraff – nu jagas han internationellt av Europol.Foto: Europol

Musa Njie, 39, är dömd till fängelse och utvisning för att ha våldtagit en medvetslös kvinna på en fest i Örebro.

Men han smet undan sitt fängelsestraff – nu jagas han internationellt av Europol.

Domen mot Musa Njie föll i Göta hovrätt för mer än ett år sen. 39-åringen, som är medborgare i Gambia, dömdes då för våldtäkt, två fall av misshandel och ringa narkotikabrott. Straffet blev två år och tre månader i fängelse, och tio års utvisning från Sverige.

Våldtäkten och misshandeln begicks samma kväll sommaren 2018, i en lägenhet i Örebro.

I hovrättens dom framgår att den våldtagna kvinnan har minnesluckor från kvällen. Det sista hon minns är att hon dansade – sen vaknade hon i en ambulans. Vittnen berättar att kvinnan i samband med en efterfest i lägenheten gick och lade sig i sängen då hon var ”trött och berusad”. Det var då Musa Njie våldtog henne, enligt domen.

Det står att hon ”utsatts för ett övergrepp medan hon var medvetslös” och att hon var i en ”särskilt utsatt situation”.

I tingsrätten friades Njie för våldtäkt. Hovrätten höll inte med. De ansåg att brottens samlade straffvärde var fängelse i 2,5 år, men eftersom Njie också dömdes till utvisning skrevs fängelsetiden ner med tre månader.Foto: Europol

Misshandlade efter att han konfronterats

Musa Njie har nekat till brott och menar att de hade samlag med samtycke.

De två fallen av misshandel inträffade i samband med att Musa Njie konfronterades med vad han gjort. Kvinnans vänner hade hört att de ”hade sex” i sovrummet, och såg sen hur mannen kom ut och gick mot toaletten för att tvätta sig. Men de märkte inte av kvinnan.

”Den känsla han då fick var att något var fel”, står antecknat i tingsrättens dom efter förhör med den manliga vännen.

Dömdes till utvisning – fick lägre straff 

När de kollade till kvinnan märkte de att hon var medvetslös och avklädd. Efter det konfronterades våldtäktsmannen, och han misshandlade kvinnans vänner bland annat genom struptag, knytnävsslag och genom att slå en glasskål i huvudet på en av dem.

I tingsrätten friades Njie för våldtäkt. Hovrätten höll inte med. De ansåg att brottens samlade straffvärde var fängelse i 2,5 år, men eftersom Njie också dömdes till utvisning skrevs fängelsetiden ner med tre månader.

Men Musa Njie vägrade ta sitt straff. När domen föll den 31 oktober 2019 var han försvunnen. Nu har Europol gått ut med en internationell efterlysning av våldtäktsmannen.

Expressen har sökt Anna Maria Larsson som var åklagare i fallet.

Så ser lagen kring våldtäkt ut i Sverige.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.