Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Mujaheed” förhördes om misstänkta mordplanerna

Åklagaren Anna Stråth om vem som är vem i Vårbynätverket.
Åklagaren överväger att yrka på livstids fängelse för 32-åringen som kallats ”Mujaheed” som misstänks ha styrt Vårbynätverket via Encrochat.
Polisens bilder på personer ur Vårbynätverket.
”Mujaheed” ska ha haft planer på att mörda rivalen ”Torpeden”, som syns på bild.

Den utpekade ledaren för Vårbynätverket ”Mujaheed” misstänks för att ha försökt beställa ett mord på rivalen ”Torpeden” i Västerås.

I dag förhördes han och en tidigare fotbollstalang om planerna.

”Tror de att det är Pablo Escobar de ska döda?”, skriver ”Mujaheed” när han får veta att mordet ska kosta en och en halv miljon.

På torsdagen hölls den åttonde rättegångsdagen kring Vårbynätverket där 30 personer står åtalade för en lång rad grova brott. 

Det handlar om bland annat mordplaner, sprängdåd, kidnappning och synnerligen grova narkotika- och vapenbrott.

Torsdagens förhör berörde konflikten mellan nätverket och rivalen ”Torpeden”, som sträcker sig flera år bakåt i tiden, och en åtalspunkt om stämpling till mord.

Mujaheed och en tidigare fotbollstalang misstänks för att ha försökt vilja anlita rapparen Yasin om att mörda Torpeden – som under den aktuella perioden befann sig i Västerås. Det finns inget bevismaterial mot Yasin i den här delen av utredningen, utan det pratas endast om honom.

”Finns en choklad, japp”

Den utpekade ledaren för Vårbynätverket ska ha använt sig av namnet ”Mujaheed” för att kommunicera på Enchrochat, och fotbollsspelaren är ”Legendaryegg” i chattarna om mordplanerna, enligt åklagaren. 

De som de förhandlar med ska senare velat ha en och en halv miljon för att utföra mordet.

”Tror de att det är Pablo Escobar de ska döda?”, skriver Mujaheed i en av chattarna, och vill pruta ned priset till en miljon.

En person de diskuterar med ska också vilja ha en ”jappning” i Uppsala som utbyte, vilket är ett annat ord för mord. Om det säger den utpekade Vårbyledaren i rättssalen:

– Det finns en choklad. Japp.

Om relationen till Yasin

Fotbollsspelaren säger att han lärde känna Yasin, som inte är brottsmisstänkt i den här delen av åtalet, när de satt på anstalten Salberga 2019.

– När man hamnar på anstalt går man inte ihop med alla men honom gick jag ihop med.

I loggarna framgår att ”Mujaheed” vill att ”Legendaryegg” ska höra av sig till två advokater för att fiska information om när rivalen ”Torpeden” släpps ur häkte.

Hänvisar till ”Mister K”

Under rättegången har både Mujaheed och fotbollsspelaren hävdat att det är en person kallad ”Mister K”, som är ”Mujaheed” i chattarna. 

– Vi är skäggiga män, säger den utpekade Vårbyledaren när åklagaren påstår att en bild som skickats från ”Mujaheed” föreställer honom.

Åklagarna menar att ”Mister K” är påhittad.

– Syftet var att jag ville framstå som bra i Mr K:s ögon och visa att jag kunde fixa, säger fotbollsspelaren.

Se mer:

Gängens hemliga chattar avslöjades: ”Vi får fortfarande material från Frankrike”

Följ Vårbyrättegången

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.