Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Morföräldrarnas lättnad: Får adoptera mördade Siris son

Reportage från 17 november: Se Torbjörn Selanders tidigare reportage om adoptionsstriden.
Dottern Siri blev bara 20 år – hon mördades av sin pojkvän Ruben Appelblom när deras bebis låg intill dem.
Foto: TORBJÖRN SELANDER
Siris mamma visar upp en nalle som dottern fick när hon tog studenten.
Foto: TORBJÖRN SELANDER
Morföräldrarna vill ge pojken en så trygg miljö de bara kan. Trots det valde Socialtjänsten att se till reglerna för internationell adoption, i stället för de generösare reglerna för inhemsk.
Foto: TORBJÖRN SELANDER

Barnbarnets pappa mördade deras dotter Siri, 20, i parets lägenhet i Nacka.  

Nu får morföräldrarna adoptera pojken – och Solna tingsrätt riktar kritik mot socialtjänstens utredning som hade sagt att de var för gamla.

– Det är fantastiskt, jag var orolig att tingsrätten inte skulle fatta, säger mormor.

Expressen har berättat om hur Siris föräldrar kämpat för att få adoptera sitt barnbarn efter att dottern Siri mördats av sin pojkvän. 

Ruben Appelblom, då 23, högg Siri med 33 knivhugg när deras fyra veckor gamla bebis låg bredvid. 

Samma natt kom pojken till Siris föräldrar, de blev först jourhem och sen familjehem. Ruben Appelblom dömdes för mordet på Siri i april 2021 till livstids fängelse.

Fick först nej: För gamla

När morföräldrarna ansökte om att få adoptera sitt barnbarn sa socialnämnden i Solna stad nej, bland annat med motiveringen att morföräldrarna som är 57 och 59 år var för gamla. 

Solna tingsrätt är kritisk till socialtjänstens utredning. ”Syftet är inte att socialnämnden vid sin bedömning ska ”bocka av” olika kriterier utan göra en nyanserad bedömning av situationen som helhet”, skriver tingsrätten i sin dom.

Tingsrätten menar också att föräldraskap har förändrats och att människor i dag blir föräldrar senare i livet. I domen går också att läsa att ”denna bedömning främst är baserad på utredarnas egna observationer under två hembesök, och att utredarnas slutsatser framstår som väl långdragna”. 

Tingsrätten anser också att adoptionen förväntas medföra fördelar för pojken och att han har stort behov av adoption.

”Då kan vi fira ordentligt”

Det är en lättad mormor som berättar om domen, men än vill de inte fira. Morföräldrarna är rädda för det gått prestige i det hela och att socialtjänsten kommer att överklaga domen, de har fram till den första februari för ett överklagande.

– Då kan vi fira ordentligt. Jag vill inte ta ut något i förskott, säger hon.

Anneli Malmborg som är sektionschef på familjerätten i Solna har fått frågor om en kommentar på tingsrättens dom och om man kommer att se över sin hantering av denna utredning. Liksom om de avser att överklaga domen.

Svaret är kort:

”Jag har inga kommentarer till detta.”

Se tidigare inslaget från i november, då beskedet till morföräldrarna fortfarande var nej.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.