Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rapparen Yasin om offret: ”Var nära vän”

Mordoffret en vän som också var medlem i det kriminella nätverket Shottaz
Polisinsats i samband med mordet.Foto: JANNE ÅKESSON / SWEPIX
Yasin.Foto: Instagram
Yasin Abdullahi Mahamoud, 22.Foto: Polisen

Rapparen Yasin Abdullahi Mahamoud, 22, sitter häktad misstänkt för att ha mördat sin vän under natten till nyårsafton.

Mordet ses som en del av den dödliga konflikten mellan gängen Dödspatrullen och Shottaz i Rinkeby.

Artisten nekar bestämt och säger att åklagaren inte kunnat säga varför han ska ha mördat sin vän, framgår i nya dokument från rätten.

Rinkebyrapparen Yasin Abdullahi Mahamoud, mer känd som bara Yasin, har suttit häktad sen i början av januari. Han misstänks för att ha mördat sin vän under natten till nyårsafton.

Offret sköts i en bil i Rinkeby. Han levde när polisen kom fram men dog senare på sjukhus.

Maskerade gärningsmän sågs springa från mordplatsen. Tre män greps samma natt i en bil på Södermalm i Stockholm. Två andra personer greps i närområdet. En av de gripna var just Yasin.

Rapparen och den mördade mannen tillhör kärnan i samma gäng – Shottaz – i Rinkeby, enligt polisen. De ligger sen flera år tillbaka i ett blodigt krig mot rivalerna Dödspatrullen.

Yasin Abdullahi Mahamoud har hela tiden nekat till inblandning i mordet och har krävt att bli försatt på fri fot. I stället har han omhäktats tre gånger. Den senaste förhandlingen tog åtta minuter.

I nya dokument från rätten framgår att rapparen fortsatt nekar, och att han menar att åklagaren inte berättat varför han ska ha mördat sin vän.

Yasin toppade svenska Spotify vid mordet

”Åklagaren har inte presenterat någon som helst tänkbar motivbild”, säger Yasin Abdullahi Mahamoud via sin advokat Frida Wallin.

”Mordoffret var en mycket nära vän till Yasin Abdullahi Mahamoud och varför han skulle ha tagit sin vän av daga har inte på något sätt redogjorts för från åklagarhåll”, står bland annat i rättspapper.

Rapparen och Frida Wallin avslutar överklagandet med att kräva att häktningen hävs:

”Yasin Abdullahi Mahamoud gör gällande att det, mot bakgrund av det ovan anförda, inte kan anses föreligga sannolika skäl för misstanken om mord.”

I ett tidigare häktningsöverklagande, från den 8 januari, har Frida Wallin skrivit om sin klient:

”Han har under polisförhör lämnat en detaljerad redogörelse för sina förehavanden vid den aktuella tidpunkten då målsäganden ska ha bragts om livet. Han har lämnat uppgifter kring hur han har rört sig, uppgifter som har varit enkla att kontrollera med hjälp av bl.a. övervakningsfilmer. Han har vidare lämnat uppgifter om personer han har varit i kontakt med på den aktuella natten, på vilket sätt han varit i kontakt med respektive person och skälet för dessa kontakter. (...)”

Krimspecial med Lisah Silfwer om gängvåldet:

MORDEN SOM KOPPLAS TILL KRIGET MELLAN SHOTTAZ OCH DÖDSPATRULLEN

• 22 juli 2015. En 19-årig dras in i ett skogsområde i Bromsten och skjuts med flera skott i ryggen. Mannen dör senare.

• 24 juli 2015. Två dagar efter mordet i Bromsten dör en 16-åring efter att ha skjutits i huvudet vid en bensinmack vid Brommaplan.

• 2 december 2016. Två bröder, 24 och 25 år gamla, skjuts till döds på Café Mynta i Rinkeby. Männen uppges vara anhängare till Shottaz.

• 13–14 december 2016. Mindre än två veckor efter morden beskjuts en man som enligt polisen har kopplingar till Dödspatrullen i Hjulsta. Han överlever. Dagen skjuts en man med tio skott i Tensta och avlider senare av sina skador. 

• 31 december 2017. En 20-årig man skjuts till döds i ett parkeringsgarage. Mannen uppges vara anhängare till Dödspatrullen.

• 8 januari 2018. En 24-årig man skjuts till döds på en pizzeria i Rinkeby i vad som beskrivs som en hämnd för mordet i parkeringsgaraget. Mannen är enligt uppgifter till Expressen anhängare till Shottaz.

• 25 juni 2019. Tre män kopplade till Shottaz beskjuts av flera beväpnade gärningsmän i Köpenhamn. Två dör, varav en ledargestalt för grupperingen. Personer kopplade till Dödspatrullen sitter nu häktade i Danmark, misstänkta för inblandning.

• 7 augusti 2019. En man i 25-årsåldern hittas skjuten till döds i Tensta. Enligt uppgifter till Expressen kopplar polisen mordet till konflikten mellan Shottaz och Dödspatrullen.

• 31 december 2019. En 20-årig man hittas död i en bil i Rinkeby. Han är iförd skyddsväst och skjuten i huvudet. Mannen var del av kärnan i Shottaz – de gripna misstänkta för mordet tillhör samma gäng.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.