Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mordmisstänkte rapparen Yasin Byn släppt ur häktet

Brottsstatistik 2019 från Brottsförebyggande rådet (Brå)
Yasin Abdullahi släppte ett nytt album kort innan mordet. När han greps hade han fem låtar på Spotifys topplista.
Foto: Instagram / Instagram
Polisinsats i samband med mordet.
Foto: Janne Åkesson / Swepix
Yasin Abdullahi, 22, mer känd som rapparen Yasin Byn.
Foto: Polisen

Rapparen Yasin Mahamoud – mer känd som Yasin Byn – har suttit häktad misstänkt för mordet på sin vän.

Nu har han försatts på fri fot.

– Misstankarna mot honom kvarstår, säger kammaråklagare Alexander Bittner till Dagens Nyheter.

Natten till nyårsafton sköts en 20-årig man till döds i en bil i Rinkeby i Stockholm. Han var klädd i skyddsväst när han sköts med flera skott. Flera maskerade män flydde från platsen.

Den skjutne mannen kördes akut till sjukhus men hans liv gick inte att rädda.

Polisen misstänkte tidigt att mordet var en intern uppgörelse i gängkonstellationen ”Shottaz”, där 20-åringen tillhört den inre kärnan.

Sju personer greps efter mordet varav tre häktades. En av dem var den 22-årige rapparen Yasin Mahamoud som också var en nära vän till den mördade mannen.

Under artistnamnet Yasin Byn har han mer än 50 miljoner spelningar på Spotify och vid gripandet hade han fem låtar på topplistan.

Har krävt att bli fri i drygt tre månader

Nu har rapparen – som sista frihetsberövade misstänkt – försatts på fri fot. Beslutet togs av åklagaren klockan 13.36 på fredagen.

– Samtliga är fortsatt misstänkta för brott, utredningen fortsätter, säger kammaråklagare Alexandra Bittner till Dagens Nyheter.

Yasin Mahamoud har flera gånger överklagat tingsrättens häktningsbeslut och krävt att bli släppt under de drygt tre månader han har suttit häktad. Han har bland annat pekat på att den mördade var en av hans bästa vänner och att han därmed inte haft motiv att mörda honom.

Han har också menat att han lämnat en berättelse om vad han gjort under nyårsafton.

”Åklagaren har inte presenterat någon som helst tänkbar motivbild”, har han konstaterat via sin advokat Frida Wallin i en överklagan till hovrätten.

”Mordoffret var en mycket nära vän till Yasin Mahamoud och varför han skulle ha tagit sin vän av daga har inte på något sätt redogjorts för från åklagarhåll”, står det också.

Yasin släppte album före mordgripandet

Under tiden i häkte har vänner till Yasin Mahamoud hjälpt till att uppdatera hans konton i sociala medier. Strax före gripandet, under julhelgen, släppte han den första delen av ett nytt album och det var flera av de låtarna som också lågt högt på Spotifys topplista.

Under tiden i häkte har vänner till honom utlovat att den andra delen av albumet ska släppas snart på Spotify men det har ändå dröjt.

Även de två andra som suttit häktade för mord släpptes nyligen. En fjärde man som tidigt begärdes häktad men aldrig häktades för mord har den senaste tiden i stället suttit häktad misstänkt för grovt narkotikabrott. På fredagen försattes även han på fri fot, meddelar hans advokat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.