Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mordmisstänkt i Spanien kopplas till bomber i Husby

Så här såg det ut när det sprängdes i Kista i januari i år.
Mannen misstänks för ett brutalt mord i Spanien.Foto: Polisen

I januari detonerade två kraftiga sprängladdningar i flerfamiljshus i Kista och Husby. 

Motivet var utpressningsförsök, enligt åklagaren.

En av tre misstänkta är en 29-årig svensk – som samtidigt är häktad för ett brutalt mord i Spanien. 

Via sociala medier ska han med hjälp av dödshot från häktet ha försökt få offren att betala omkring en miljon kronor.

Under natten till tisdagen den 21 januari detonerade två kraftiga bomber i nordvästra Stockholm. Med bara några minuters mellanrum exploderade en laddning vid ett flerfamiljshus i Kista och en laddning vid ett flerfamiljshus i Husby. 

– Brottsmisstanken går ut på att tre personer är delaktiga i ett försök till grov utpressning. En av personerna är dessutom misstänkt för anstiftan till allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott, i två fall, säger åklagare Carl Mellberg. 

– Sambandet bygger på att utpressningsförsök riktats mot några personer som har tydlig koppling till de två lägenheter där sprängladdningarna placerades. 

Explosionen i Husby i slutet av januari orsakade stora skador på ett flerfamiljshus.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Bara några minuter efter explosionen i Husby exploderade en laddning i Kista.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Misstanken: Krävde en miljon kronor 

En av personerna som misstänks vara inblandad i härvan är en 29-årig man. Sedan två år tillbaka sitter han häktad i Spanien misstänkt för ett mord, enligt åklagaren. Trots att han satt häktad ska han ha framfört upprepade dödshot via sociala medier mot flera personer i syfte att de skulle betala omkring en miljon kronor. 

Brottstiden är satt mellan december förra året och fram till att sprängladdningarna detonerade, enligt handlingar. 

– I denna moderna tid finns det möjligheter att göra saker på distans, konstaterar Carl Mellberg. 

Åklagaren hoppas kunna väcka åtal i november och vill att svensken ska transporteras till Sverige för att kunna delta vid en eventuell rättegång. 

– Mig veterligen är han inte åtalad för mordet i Spanien än. Det här är en lite ovanlig situation. Han är i Sverige häktad i sin utevaro för försök till grov utpressning, och jag har inlett ett förfarande i förhållande till spanska myndigheter om att han så att säga ska lånas ut till Sverige, säger Carl Mellberg. 

Misstänks även för kidnappning 

Mannen försvaras av advokat Peter Dahlqvist som säger:

– Min klient förnekar brott. Det är allt jag kan berätta nu. 

En 22-årig man sitter häktad i Sverige misstänkt för försök till grov utpressning och anstiftan till grov allmänfarlig ödeläggelse – att han ska ha beordrat sprängdåden. Han misstänks även för en kidnappning vid en mack i Hammarby sjöstad i oktober förra året. Enligt åklagaren har den misstänkta kidnappningen inget med sprängningarna att göra. 

– Han förnekar inblandning i de här sprängningarna och försök till utpressning, och har ingenting med det här att göra. Han förnekar även människorov. Han har gjort vissa medgivanden i den delen, men det handlar om ganska ringa brott, säger advokat Tobias Enochson.

– Objektivt menar jag att det inte är något människorov och jag skulle bli förvånad om han blir åtalad för det. 

Åklagaren: Kunde ha blivit dödsoffer

Ytterligare en 24-årig man misstänks för försök till grov utpressning men är inte frihetsberövad och nekar till brott, enligt åklagaren.

Vem eller vilka som placerade ut laddningarna är fortfarande okänt. 

Vid sprängningarna skadades flera personer lindrigt. De materiella skadorna blev omfattande. 

– Det finns minst ett 70-tal personer uppsatta som målsäganden. Min bestämda uppfattning är att det kunde ha blivit mycket allvarliga personskador och dödsoffer. Många boende har tagit mycket illa vid sig och mår psykiskt dåligt, säger Carl Mellberg.

 

LÄS MER: Dubbla explosioner i Husby och Kista 

LÄS MER: Bilderna inifrån visar förödelsen 

En nationell resurs som kan kallas in för att hjälpa den lokala polisen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.