Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mordmisstänkt har tidigare skjutit kvinna ”av misstag”

Gymnasieeleven Ndella Jack, 18, sköts till döds i Råcksta natten till den 28 augustiFoto: Privat / Privat
Under butiksrånet 2014 sköt den nu mordmisstänkte mannen en kassörska i låret.Foto: Polisen

Skotten som mördade 18-åriga Ndella Jack i Råcksta var menade för hennes 33-årige make.

22-åringen som nu sitter häktad för mordet är tidigare dömd för att ha skjutit en kvinna.

Vid ett butiksrån sköt han en kassörska i benet ”av misstag”.

Natten till den 28 augusti öppnade gärningsmän beväpnade med automatvapen eld mot den lägenhet i Råcksta där 18-åriga Ndella Jack och hennes 33-årige make befann sig.

Ndella sköts till döds medan den dokumenterat kriminelle maken – som polisen pekat ut som måltavlan för dådet – klarade sig oskadd.

Men 33-åringen var fortsatt jagad och en dryg vecka senare lurades han in i en fälla. När han anlände till ett bostadsområde i Nacka hoppade tre maskerade män ut ur en Audi som legat på pass. Återigen blev han beskjuten med automatvapen.

Flera oskyldiga skadade

Måltavlan klarade sig återigen oskadd – men förlupna kulor träffade två utomstående personer som båda blev allvarligt skadade.

En kula gick in i en närliggande lägenhet och träffade en ung man som fått fysiska men för livet. Flera andra skott träffade den taxichaufför i 60-årsåldern som kört 33-åringen till platsen.

På onsdagen häktades tre personer för olika grad av inblandning i brotten.

En 22-årig man är på sannolika skäl misstänkt för mordet på Ndella och mordförsök i samband med den andra skottlossningen.

Han är tidigare dömd för att ha skjutit en kvinna i samband med ett väpnat rån mot en livsmedelsbutik. När kassörskan försökte fly längre in i butiken följde han efter och avlossade ett skott som träffade henne i benet. Med pistolen siktad mot kvinnan tvingade han henne sedan att krypa tillbaka till kassan.

Sköt kassörska av ”misstag”

Under rättegången erkände mannen att han var gärningsmannen, men att skottet mot kassörskan var ”ett misstag”. Han kände inte till att pistolen var osäkrad.

Eftersom gärningsmannen var 17 år vid tidpunkten dömdes han till ett års sluten ungdomsvård för försök till grovt rån, försök till rån och misshandel.

Ytterligare två personer sitter häktade i det nu aktuella målet. En 29-årig man misstänks för mord och mordförsök i samband med Ndellas död. En 38-åring misstänks för skyddande av brottsling och försök till grovt vapenbrott.

Brottsstatistik i Sverige 2018 – här är siffrorna

Sammanställning av BRÅ:s senaste rapport.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.